Április 22-én, szombaton tíz órától nagy érdeklődés mellett rendezte meg az MVGYOSZ az Országos Vakvezetőkutya Találkozót a szövetség nagy múltú csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Központjában. A hagyományokhoz híven az országos szervezet az esemény keretében adta át az önkéntes kölyöknevelők munkájának elismeréseként a Rithnovszky-díjakat.

A résztvevőket dr. Nagy Sándor elnök, dr. Velegi Dorottya megbízott szakmai vezető és dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető köszöntötte, az esemény háziasszonya és moderátora az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője, Schiff Mónika volt.

Az MVGYOSZ elnöke, dr. Nagy Sándor megnyitotta a rendezvényt, majd köszöntőjében a kutyakiképzők, kölyöknevelők és a VKK munkatársainak értékteremtő munkáját méltatta, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy jól képzett vakvezetőkutyák kerüljenek a látássérült emberekhez. Beszédében kiemelte, hogy a szövetség érdekképviseleti munkája és szolgáltatásai között nagy hangsúlyt fektet a vakvezetőkutya-kiképzés szakmai színvonalának megtartására és fejlesztésére is.

Dr. Velegi Dorottya megbízott szakmai vezető felidézte a vakvezetőkutya-kiképzés hazai történetét, köszönetet mondott Vitéz Lovag Rithnovszky Jánosnak a csepeli központ megalapításáért és a máig használt módszertan alapjainak megteremtéséért, majd a kölyöknevelők áldozatos munkáját elismerő díj jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Dr. Nagyné Berke Mónika szemléletes köszöntőjében arról beszélt, hogy az MVGYOSZ szolgáltatásai számos ponton kapcsolódnak a vakvezetőkutyákhoz, így például a webáruházban közel hetven árucikk közül választhatnak terméket a gazdik kutyájuk számára, de a hangoskönyvtár könyvei között is szép számmal vannak olyan művek, amelyek az ember és a kutya kapcsolatáról szólnak. Mint mondta a Távszem szolgáltatást is sokan veszik igénybe a vakvezetőkutyák gondozásával kapcsolatban. Beszéde zárásaként köszönetet mondott mindazoknak, akik az MVGYOSZ honlaphíreinek és Facebook-posztjainak megosztásával hozzájárulnak a szövetség szakmai munkájának támogatásához.

A köszöntőket követően dr. Nagy Sándor elnök és Schilling-Rithnovszky Beatrix, Vitéz Lovag Rithnovszky János unokahúga adta át az idei Rithnovszky-díjakat.

Az elismerést az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett elkötelezett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak. A Rithnovszky-díj ezüst fokozatát idén kilenc önkéntes kölyöknevelő érdemelte ki, ők 3-3 vakvezető jelölt nevelésében nyújtottak segítséget.

Az idei díjazottak:
Eördöghné Pável Kinga (neveltjei: Potter, Szeder, Frodo)
Gombás Imre (neveltjei: Pakli; James; Vagány)
Klébesz Kinga (neveltjei: Füge, Uno, Pepa)
Kovács Noémi és Gyárfás Ilona (neveltjei: Száva, Babér, Mazsola)
Mittermayer Tamás (neveltjei: Tesla, Lizi, Vision)
Pálmai Zsolt és Pálmai-Matis Mónika (neveltjeik: Berti, Zümi, Mézi)
Tudesze Mónika (neveltjei: Ramsey, Murphy; Bucky)

A díjátadást követően a kiképzett és képzés alatt álló kutyusok és kiképzőik megmutatták a tanpályán, hogy miért pótolhatatlan a segítségük egy látássérült ember számára, majd a program zárásaként önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik osztották meg egymással tapasztalataikat.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs