Következő műsorunk egyik főszereplője egy sokoldalú powerbank, amely képes saját töltöttségének állapotát hangos, illetve rezgő visszajelzésekkel is tudatni felhasználójával, a másik tesztalany pedig a Rivo 2 nevet viselő univerzális billentyűzet, amely segítségével érintőkijelző és Braille-tudás nélkül is használhatjuk mobilkészülékeinket.

Péntek este nyolckor kezdődő adásunkat megszokott tevékenységünkkel kezdjük, azaz hallgatóink kérdéseire, észrevételeire reagálunk, továbbá szintén hallgatói kérésre elmerengünk néhány percet az Androidos okostelefonok legolcsóbb szegmenséről, és arról beszélgetünk, mi lehet megfontolandó vétel a belépő kategóriában.
Ezeket letudva pedig előrukkolunk heti fő attrakcióinkkal.

Elsőként egy 10.000 milliamperórás külső akkumulátort, közkeletű nevén powerbankot mutatunk, amellyel tulajdonképpen minden olyan mobileszközt tölthetünk, melyek a legelterjedtebb USB A és TYPE C szabványokon veszik fel az energiát. A powerbank legfőbb egyedisége, hogy saját töltöttségét hanggal és rezgéssel is jelzi felhasználójának, így az pontosan tudhatja, mikor válik szükségessé az eszköz feltöltése.

Adásunk másik tesztalanya a Rivo 2 nevet viselő, vakok számára készült nyomógombos Bluetooth billentyűzet, amely nagyjából olyan méretekkel rendelkezik, mint egy átlagos bankkártya, segítségével pedig iOS és Android rendszerű telefonokat és tableteket, valamint Apple okosórákat is kezelhetünk. A kezelés lényegében teljeskörű, navigálni, szöveget begépelni, de még telefonálni is képesek lehetünk a Rivo 2-vel úgy, hogy a beállítást követően gyakorlatilag elő sem kell vennünk érintőképernyős eszközünket, bőven elég, ha az a Bluetooth kapcsolat hatókörén belül található.

A Rivo 2 által tehát az érintéses vezérlést teljesen mellőzve, nyomógombokkal navigálhatunk az adott mobileszközön, és szöveget is a nyomógombok segítségével gépelhetünk be, anélkül, hogy bármilyen Braille-kódtáblát ismernünk kellene, ehelyett a régi nyomógombos telefonokon, vagy a BlindShellről ismert úgynevezett t9-es gépelési technikával írhatunk.

Adásunkból mindent megtudhat a készülék felépítéséről, a gombok elosztásáról és azok funkcióiról, a beüzemelés folyamatáról, és természetesen a leggyakrabban használt funkciókat ki is próbáljuk!

A műsorban szereplő mindkét eszköz megvásárolható az MVGYOSZ Segédeszközboltjában.

Töltődjön fel új infókkal, hallgassa ezen a héten is az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány Gépház című informatikai magazinműsorát!

Mikor? 2023. május 5-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető