A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Bodor Tibor Hangoskönyvtárában szereplő állomány az eltelt két évben több művel bővült, mint az előző 10 év alatt.

Az MVGYOSZ 2018-ban ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját. Ennek alkalmából sok új szolgáltatást vezetett be a látássérült emberek számára. Ilyen új szolgáltatás volt az online hangoskönyvtár fejlesztése is, amely 2018 őszétől érhető el az okostelefont használó látássérült személyek számára. A Hangoskönyvtár abban az évben vette fel Bodor Tibor színművész nevét is, és akkor alakult meg a művész úr unokája vezetése mellett a Bodor Tibor Kulturális Egyesület.

Az egyesület elsődleges tevékenysége, hogy önkéntes felolvasók közreműködésével hangoskönyveket készítsen az MVGYOSZ hangoskönyvtára részére. A megalakulás évében azt a célt tűztük ki közösen, hogy 100 új hangoskönyvvel bővítjük a szövetség könyvtárát. Ezt a célt a Centenáriumi évben túlteljesítettük, mert a szeptemberi átadón több mint 150 új hangoskönyvet adtunk át a könyvtár olvasói részére. A munka természetesen nem állt meg, egyre több önkéntes jelentkezett, és egyre több új hangoskönyv készült el. Eddig több mint ezer önkéntes felolvasó csatlakozott a kezdeményezéshez, és jelenleg az egyesület már több mint 700 új könyvet készített el a könyvtár részére.

Az új felolvasások mellett a szövetség munkatársai és önkéntesei elkezdték a régi állományt is feldolgozni. A kazettáról digitalizált könyveket újból meg kell hallgatni, ismét meg kell vágni, mert a digitalizálás során sok esetben nem figyeltek arra, hogy fejezetek szerint legyenek megvágva a könyvek, illetve a felvétel zajos, rossz minőségű. Pillanatnyilag 10 fő munkálkodik azon, hogy a korábban felolvasott művek is megfelelő minőségben és minél előbb online is elérhetőek legyenek. Az eltelt két év alatt a hangoskönyvtár állományának felét már online is hozzáférhetővé tettük. A 4250 hangoskönyvből és a 350 rádiójátékból jelenleg már kétezer mű szerepel az online hangoskönyvtárban. A munka nem áll meg, továbbra is dolgozunk azon, hogy minél több új és régi műhöz hozzáférjenek az olvasni szerető látássérült emberek.

Munkánk eredményességét és társadalmi hasznosságát kiválóan jelzi, hogy az online hangoskönyvtár csaknem ezerfős olvasótábora hétről hétre bővül, amit hűséges olvasóinknak ezúton is köszönünk. Illetve nagyon hálásak vagyunk a visszajelzésekért, melyeket a könyvek meghallgatása során észlelnek és megküldenek nekünk a mentor@mvgyosz.hu e-mail címre. Ezzel sokat segítenek nekünk abban, hogy az állomány minél hibátlanabb legyen, és a következő olvasónak tökéletesebb élményt adjon a könyv.

Köszönjük, hogy Ön is velünk olvas!

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető