Az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazása csaknem két éve érhető el iOS és Android rendszerű telefonokon. Az alkalmazás fejlesztése folyamatosan történik, hamarosan újabb funkciók érhetőek el.

 

Az MVGYOSZ a Centenárium Évében tette elérhetővé a látássérült emberek számára a hangoskönyvtár alkalmazást. A hangoskönyvtárban 2018-ban csaknem 3500 felolvasott mű volt elérhető cd-n. A Centenáriumi Év egyik célja az volt, hogy új művek is felolvasásra kerüljenek, mivel a szövetség stúdiójának megszűnését követően jelentősen csökkent a felolvasott könyvek száma. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület vezetőségével célul tűztük ki, hogy 2018-ban 100 új hangoskönyvet adunk át a hangoskönyvtár részére, és tesszük elérhetővé az alkalmazásban. A célt túlteljesítettük, az önkénteseknek köszönhetően 2018 őszén már 150 újonnan felolvasott könyv állt a rendelkezésünkre. Az új könyvek mellett az állományban lévő csaknem 3500 művet is elkezdtük feldolgozni. Az alkalmazásba már csak olyan könyveket töltünk fel, amelyek fejezetekre vannak vágva, illetve a zajszűrést is elvégezték rajtuk a technikus munkatársak, önkéntesek.

Az eltelt két év alatt több mint ezer új mű került felolvasásra, és kétezer korábban felolvasott művet is sikerült rendbe rakni és feltölteni az alkalmazásba. Jelenleg a hangoskönyvtárban 4710 különböző mű érhető el felolvasva, a több száz elérhető rádiójáték mellett. A könyvek feldolgozásával egyidejűleg az alkalmazást is folyamatosan fejlesztjük, hiszen sok észrevétel érkezik a több mint ezer látássérült felhasználótól. A legutolsó verzióban elérhetővé vált az újonnan feltöltött könyvek listája és sok egyéb kényelmi funkció is. Jelenleg teszteljük az alkalmazás következő verzióját, amelyben lehetséges lesz a szakaszindexes és a címsoros mozgás a feltöltött könyvek között. Büszkék vagyunk arra, hogy több mint 1000 önkéntes felolvasó csatlakozott hozzánk, és jelenleg 30 látássérült önkéntes segítőnk van, akik az újonnan és a korábban felolvasott könyveket hallgatják meg, készítik elő a technikusoknak vágásra.

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető