Már megszokhatták a kedves olvasók, hogy a hírlevélben rendszeresen tájékoztatást adunk az MVGYOSZ online hangoskönyvtára körüli eseményekről. Van amikor arról számolunk be, hogy hány olvasója van a Bodor Tibor Hangoskönyvtár online változatának, és van amikor a feltöltött könyvek számáról adunk tájékoztatást. A háttérben folyamatosan dolgozunk azon, hogy önök egyre kényelmesebben tudják használni az alkalmazást. Most viszont nemcsak azoknak van örömhírünk, akik online hallgatják a könyveket, hanem minden személyesen, vagy postai úton kölcsönző olvasónak is jó hírrel szolgálunk. A több mint 500 fő önkéntes felolvasónak köszönhetően hétről hétre bővül a könyvtár állománya. Így a katalógus is folyamatosan gyarapszik. Egyre több könyv kerül be a táblázatba, és ez miatt nehezedik a használhatósága. Arra gondoltunk, hogy megkönnyítjük a művek közötti barangolást. Az MVGYOSZ honlapján a főoldalon érhető el a Bodor Tibor Hangoskönyvtár leírása, melyet ha megnyitnak, akkor egy keresővel találják szembe magukat. Már nem az xls táblázatot kell letölteni, ha választani szeretnének a közel 4000 hangoskönyv és 300 rádiójáték közül, hanem gyorsan, kényelmesen egy kereső segítségével rákereshetnek a kívánt műre. A szerző, a mű címe, vagy felolvasó szerint lehet keresést indítani. Így gyorsan és könnyen hozzájuthatnak például ahhoz az információhoz is, hogy az önök által kedvelt felolvasó milyen könyveket olvasott fel. A kereső azonnal megmutatja, hogy az elolvasni tervezett könyv szerepel-e az állományban, továbbá megtudhatják a felolvasó személyét, a könyv műfaját és a leltári számot is. Arról is tájékoztatást kapnak, hogy a felolvasott könyv milyen formában található meg a hangoskönyvtárban. Három féle változatban érhető el a felolvasott mű: CD, online vagy CD és online változat. Érdemes rendszeresen rákeresni a kívánt könyvre, mert hétről hétre változik a könyvek elérhetősége,mivel a munkatársak folyamatosan írják ki CD-re az új könyveket, illetve az online könyvtárba is folyamatosan kerülnek be a régi és az új művek egyaránt. Így elképzelhető, hogy ami még az egyik héten nem érhető el csak CD-n, az már a következő héten, de akár már a másnapi keresés során hozzáférhető online változatban is.

Bízunk benne, hogy a kereső fejlesztésével megkönnyítettük a könyvek közötti eligazodást, és reméljük, hogy ezáltal a könyv kiválasztásában is segítségükre lehettünk.

Az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazással kapcsolatos észrevételeiket az mvgyosz.hu oldalon lévő üzenetküldő űrlapon  keresztül várjuk, hangoskönyv alkalmazás tárgy megjelöléssel.

Jó olvasást kívánunk!

dr. Nagyné Berke Mónika

MVGYOSZ munkatárs