A Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően közel 3 milliárd forintból újul meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Hermina úti székháza. A beruházás során a Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa teljes körű, az épület jelenlegi funkciójához illeszkedő korhű felújítása valósul meg, a villaépület mellett egy új, többfunkciós szolgáltatóház is felépül.

 Lechner Ödön Dr. Sipeki Balás Béla ügyvéd, Zala megye ispánja megrendelésére  tervezte 1903-ban a szecessziós épületet és a hozzá tartozó kertet. Sipeki ügyvéd örökösök nélkül hunyt el, így az ingatlant a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére, illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta 1944-ben. Az ötvenes években az egyesület beolvadt a Vakok Szövetségébe, majd a Szövetség az egyházi tulajdonrészt megvásárolta.

A százéves múlttal rendelkező Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) közel hét évtizeden át folytatta érdekvédelmi tevékenységét a Hermina úton található Sipeki-villában. A szervezet központjában közel hetven munkatárs dolgozott mostoha körülmények között, az eltelt évtizedek alatt a villa és a hetvenes években épült mellékszárny állapota annyira leromlott, hogy épületgépészetileg, statikailag és esztétikailag is szükségessé vált az átépítés, illetve a melléképület teljes újjáépítése.

A beruházás keretében megvalósul a 750 négyzetméter alapterületű Sipeki-villa épületgépészeti felújítása, alagsorában és a tetőtérben új használati helyiségek kerülnek kialakításra, felújítják az eredeti nyílászárókat, akadálymentesítik az épületet, valamint a szecessziós épület homlokzata is visszanyeri eredeti megjelenését.

A szövetség irodahelyiségein és az exkluzív rendezvénytereken túl a villaépületben kap helyet a Braille-nyomda és Braille-könyvtár raktárhelyisége, a távoli segítségnyújtást biztosító TÁVSZEM Központ, illetve a hazai és Kárpát-medencei látássérült vendégek elszállásolását lehetővé tevő két vendégszoba is.

A hetvenes években épült toldaléképület az elmúlt hónapokban lebontásra került, és megkezdődött az új, 900 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóház alapozása, amely többek között egy 300 fős, flexibilisen alakítható konferenciateremnek, a látássérült embereket szolgáló képzési helyiségeknek, szolgáltató egységeknek és irodáknak is helyet ad majd. Az új szolgáltatóházban kerül elhelyezésre többek között a Bodor Tibor Hangoskönyvtár és a Louis Braille Könyvtár, a gyógyászati segédeszközbolt, a jogsegélyszolgálat, valamint a digitális kompetenciafejlesztést biztosító oktatótermek.

A székházfelújításnak köszönhetően az MVGYOSZ bővítheti a szervezet szakmai szolgáltatásait, otthont adhat a látássérült emberek részvételével megvalósuló közösségi eseményeknek, képzéseknek, valamint tudásmegosztó hazai és nemzetközi tanácskozásoknak.

További információk és interjúegyeztetés: MVGYOSZ titkarsag@mvgyosz.hu