Számos újdonsággal foglalkozunk ezen a pénteken, többek közt a Jaws 2024 debütálásával, a program néhány jelentős újításával, illetve három új magyar beszédhangot is telepítünk az NVDA képernyőolvasóhoz.

A szokott időben startoló Gépház műsor első perceit ezúttal is hallgatói levelek népesítik be, kérdésekkel, véleményekkel, kiegészítésekkel foglalkozunk szokásunkhoz híven, ezután pedig beszélünk a nemrég elérhetővé vált Jaws képernyőolvasóról. Szóba kerülnek a frissítési metódussal kapcsolatos változások, illetve néhány új funkció és új billentyűparancs is említésre kerül, amelyek igen hasznosak lehetnek. Megtárgyaljuk továbbá a szintén most bemutatkozó tesztelési lehetőséget is, amelyet korai átvételi program néven találunk az új programverzióban.

Ezt követően átnyergelünk az NVDA képernyőolvasóra, és a Piper TTS nevű fejlesztést telepítjük fel, amely többek közt három magyar beszédhangot is kínál. Ezeket a beszédhangokat egy mesterséges intelligencián alapuló technológia hívta életre, a műsorban pedig megmutatjuk a telepítés mikéntjét, illetve jól meghallgatjuk a hangokat élesben is. Mi több, azt is lehetőségünk nyílik meghallgatni, hogyan készültek ezek a beszédszintetizátorok, és milyen szövegeket olvastak fel azok a személyek, akik a hangjukat adták az új TTS-hez.

Töltse informatikával a péntek estéjét, hangoljon este 20 órakor az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai magazinműsorára, a Gépházra!

Mikor? 2023. november 3-án, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető