Mély megrendüléssel tájékoztatjuk mindazokat, akik ismerték és tisztelték, hogy dr. Kiss László, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete korábbi elnöke, az MVGYOSZ korábbi elnökségi tagja 2023. szeptember 30-án, életének 73. évében elhunyt.

Dr. Kiss László 1950-ben született. 1970-ben veszítette el a látását. 1982 októberében választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet titkárává, majd 2004-ben – az átalakulást követően – a megyei egyesület elnökévé.

Kiss László mind elméleti, mind gyakorlati szinten folyamatosan kereste azokat a lehetőséget, feltételeket és eszközöket, amelyek a vak és gyengénlátó emberek számára a látásvesztésből eredő hátrányok leküzdését és a mind tökéletesebb társadalmi integrációt szolgálták.

Közreműködött a látássérült emberek sportolási feltételeinek megteremtésében, így hazánkban először Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyílt lehetősége a látássérült embereknek a teke sport versenyszerű gyakorlására.

Kiss László nevéhez kapcsolódik továbbá az egyesület foglalkoztatáshoz szükséges akkreditálása, az újabb munkavállalók alkalmazásával informatikai oktatással, Braille-nyomtatással, a látássérült emberek által használt speciális szoftverekkel és hardverekkel kapcsolatos szaktanácsadással is bővülhetett az egyesület szolgáltatásainak köre.

A legnehezebb időkben is nagy gondot fordított arra, hogy a szervezet kulturális élete megfelelő anyagi és erkölcsi támogatásban részesüljön: gondoskodott a látássérült személyek részvételével több évtizede megalakult énekkar működéséről, valamint megteremtette a feltételeit annak, hogy a Szabó Lőrinc Könyvtár fiókkönyvtáraként működhessen az egyesület miskolci székházában a Hangoskönyvtár, heti háromszori nyitvatartással és szakképzett könyvtárossal.

Országos jelentőségű hagyományteremtő kezdeményezése volt a majd két évtizeden át megvalósított kulturális fesztivál, a “Borsodi Randevú” megszervezése és lebonyolítása.

A 1990-es években a megyék között elsőként tartotta fontosnak a szervezet informatikai infrastruktúrájának bővítését, hogy a tagok ingyenesen használhassák az Internetet, támogatta a szervezet honlapjának a létrejöttét, mely a megyei szervezetek között ugyancsak elsőként kezdett működni.

Több választási ciklusban volt az MVGYOSZ országos elnökségének tagja, egy cikluson át pedig egyik alelnöke.

Dr. Kiss László búcsúztatása 2023. október 12-én csütörtökön délután 2 órakor lesz a miskolci Református Deszkatemplomban.

A család kérése, hogy azok, akik szeretnék Kiss Lászlót végső útjára kísérni, kegyeletüket csak egy-egy szál virággal róják le az urnatemető sajátos jellege miatt.

AZ MVGYOSZ vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak, a barátoknak és a tagtársaknak. Dr. Kiss László emlékét és a látássérült emberek érdekében végzett áldásos munkájának eredményeit megőrizzük.

dr. Nagy Sándor,
az MVGYOSZ elnöke