A csoport Teneróból, Svájc olasz régiójából érkezett. Egy ötnapos utazáson vesznek részt Magyarországon, ennek keretében szerették volna a budapesti tartózkodásukat arra használni, hogy minél többet megtudjanak a magyarországi vakok és gyengénlátók helyzetéről, így felvették a kapcsolatot a szövetséggel.

Munkatársaink igyekeztek minél részletesebben bemutatni az MVGYOSZ-t, illetve az általunk nyújtott szolgáltatásokat. A vendégek megtekintették az épületet, köztük a Sipeki-teremben kiállított eszközöket, amelyeket az elmúlt 100 évben hoztak létre a látássérült emberek életének könnyebbé tételére. Arra kérték az MVGYOSZ-t, hogy adjuk meg a Sipeki-teremben lerakott „okos taktilis jelzések” olasz gyártójának elérhetőségeit. Különösen érdeklődtek a TÁVSZEM projekt iránt, nagyon tetszett nekik az ötlet. Rákérdeztek a látássérültek magyarországi foglalkoztatási lehetőségeire és az elérhető állami támogatásokra, majd ők is hasonló tapasztalatokról számoltak be.

Ezután egy spontán koncertet hallhattunk az egyik tagjuktól, aki beleütközött a szövetség pianínójába, és megörülve neki játszott rajta egy darabot. A véletlennek köszönhető performanszról videó is készült.

A svájci egyesület egyébként összesen 760 tagot számlál az olasz határhoz közeli régióban, illetve 3000 tagot országszerte. 70 állandó munkatárssal és 400 önkéntessel segíti a svájci látássérültek életét. Többek között idősek otthonát üzemeltetnek napközbeni ellátással, kulturális és szabadidős programokat szerveznek a szükséges infrastruktúra biztosításával együtt, ifjúsági tagozatot működtetnek, kéthavonta megjelenő folyóiratot adnak ki, negyedévente CD-s kiadványt jelentetnek meg, illetve támogatják a látássérült emberek sporttevékenységét, szerveznek tandemezést, kirándulásokat, síeléseket.

Hazautazásuk után a szövetség szeretne kapcsolatban maradni velük, a későbbiekben részletesebb bemutatkozást ígértek.

Ádám Judit