Az MVGYOSZ akadálymentesítéssel foglalkozó munkacsoportja 2023 júliusában megküldte észrevételeit, javaslatait a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részére a Budapesti Mobilitási Tervvel, valamint a társadalmi egyeztetésre bocsátott közlekedésfejlesztési és beruházási programmal és a Budapesti Mobilitási Terv célrendszerével kapcsolatban.

A BKK gondozásában készülő Budapesti Mobilitási Terv (BMT) célja, hogy emberközpontú, élhető, környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható városban éljünk.
A BMT olyan intézkedéseket fogalmaz meg, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Budapest mindenki számára élhetőbb és zöldebb város legyen.

Az MVGYOSZ többek között a terek és közlekedési csomópontokon túl a jegykiadó automaták akadálymentesítését is javasolta. A biztonságos közlekedés megvalósítása érdekében az MVGYOSZ kéri a gyalogos és kerékpáros forgalom elválasztását, valamint a kerékpártárolók jelzését taktilis és kontrasztos zónahatárkővel. Az MVGYOSZ hangsúlyozta, hogy a mikromobilitási pontok mihamarabbi megfelelő létesítése a látássérült emberek számára elengedhetetlen a balesetek megelőzése érdekében, továbbá azért, hogy a kaotikus rollerhelyzet megoldódjon Budapest utcáin.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumok kapcsán az MVGYOSZ a fogalmak pontosításán túl azzal a javaslattal élt, hogy rehabilitációs környezettervező szakmérnök kerüljön bevonásra a teljes folyamat során. Továbbá kéri azon projektek terveinek korszerűségi felülvizsgálatát, amelyek 2023. március elseje előtt készültek, hogy megfeleljenek a hatályos előírásoknak, szabványoknak.

Benedek Zoltán
akadálymentesítési referens