2019. október 18-án pénteken a fehérbot nemzetközi napja alkalmából ünnepséget rendezett az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a Vakok Iskolájának Nádor termében. Az MVGYOSZ négy kollégája is részt vett az eseményen, hogy együtt ünnepeljük meg az INFOALAP sikereit, melyeket a látássérült emberek oktatásáért, illetve az informatikai akadálymentesítésért tett.

Szuhaj Mihály, az INFOALAP elnöke az alapítvány elmúlt 16 évéről beszélt, amely idő alatt rengeteg felújított számítógépet és digitális diktafont adományoztak vak és gyengénlátó embereknek. Emellett, ami talán még fontosabb, hogy az ország licenc programjuknak köszönhetően ma már minden látássérült ember ingyen töltheti le saját számítógépére a szükséges képernyőnagyító és képernyőolvasó programokat.

Pauer Pál, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. elnöke is megerősítette az ország licenc jelentőségét: a világon harmadikként Magyarországon vált lehetővé minden látássérült személy számára az ingyenes akadálymentes számítógéphasználat. Sőt, egyedülálló módon nemcsak az ország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftverek licenceit.

Ezután Velegi Dorottya beszélt a Nemzetközi Kommunikációs és Informatikai táborokban tapasztalt élményeiről. Ő abban a kitüntetésben részesült, hogy kétszer is eljuthatott az ICC táborába. Szerinte fontos lenne, hogy minél több diák tudjon erről a lehetőségről, és a szüleiket is bátorítaná, hogy merjék elengedni látássérült gyermekeiket nemzetközi környezetben táborozni, tanulni és rengeteg új élményt tapasztalni.

Szó volt még a Lapról Hangra kezdeményezésről is, melyben látó emberek olvasnak fel nyomtatott sajtóban megjelent újságcikkeket, majd ezeket a felolvasásokat online bárki által elérhetővé és meghallgathatóvá teszik.

Az ünnepség az IGEN Jazz Kvartett koncertjével zárult. Az MVGYOSZ nevében köszönjük a meghívást!

Ádám Judit