A Magyar Parasport Napját 2018 óta február 22-én tartjuk. 1970. február 22-en alakult meg ugyanis a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A magyar parasport kialakulásában fontos alapkő letétele volt az első, intézményesített sportszervezet megalakulása. Ezen alapkő letételét olyan nagy sportolóknak köszönhetjük, mint például Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, vagy mint, Fejes András, első magyar paralimpiai éremszerzőnk. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

 

 

Csörgőlabda csoportkép

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egy meglepetés ajándékcsomaggal kedveskedett a csörgőlabda sport hagyományát őrző és fenntartó összes sportolójának, edzőjének és a bíróknak is. A sportot, Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke is nyomon követi. S bár a rendezvényen nem tudott részt venni, üdvözletét küldte a sportolóknak, miszerint nagyon örül, hogy ilyen sokan űzik ezt a sportot, s fitt-egészséges életet élnek, valamint bízik benne, hogy egyre többen fogják követni ezt a példát.

Az ajándék egy vitaminokat és elektrolitokat tartalmazó sportitalt és egy Sportszeletet tartalmazott az MVGYOSZ szlogenjével ellátott pontírásos bilétával: “Együtt formáljuk élhetőbbé a világot.”

A csomagot a Csörgőlabda Magyar Bajnoki fordulón vehették át a sport résztvevői. (A másodosztály B csoportja a következő fordulón tehetik ezt meg.)

 

Az MVGYOSZ az ajándékcsomag mellett több térítésmentes program meghirdetésével is készült a látássérült személyeknek.

Február 23-án, szombat délelőtt egy napsütéses jégkorcsolyapálya várta azon látássérülteket a Duna parton, akik úgy döntöttek részt vesznek térítésmentes korcsolyázási programunkon. A korcsolyázás egyik résztvevőjét, Száraz Bálintot meg is kérdeztük, hogy érezte magát a korcsolyapályán?

– Először is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy egy ilyen élménydús programban vehettem részt. Korcsolyázni egy fantasztikus dolog szerintem, egy kis tudással felvértezve, korival siklani, érezni a talpunk alatt a jeget, hallani, hogy mások hol lassabban, hol ügyesebben, mint a villám, szinte suhannak, mind-mind semmihez sem hasonlítható. A helyszín kiváló, a jégfelület bár nem túl nagy, de a bátrabbak, ha kevés ember tartózkodik a jégen, egyedül is vállalkozhatnak némi kalandra, s követve a pályát övező korlátot, felfedező útra indulhatnak. Jómagam rendelkezem némi korcsolyázós ismerettel, így a program elején bátran tettem néhány kört, felszabadító érzés volt. Nagyon jól éreztem, hogy mikor kell kanyarodni, s ha el is bizonytalanodtam, a korlát mindig jó iránymutatásul szolgált. A személyzet rendkívül segítőkész volt, segítettek eljutni az épülettől a pályáig, fellépni a jégre, vagy megfelelően bekötni a korcsolyát.

 

KorcsolyapályaAz ingyenes korcsolyázás eredetileg két alkalomra szólt, de a Bálna Budapest korcsolyapálya (1093 Bp., Fővámtér 11-12.) üzemeltetőivel konzultálva megbeszéltük, hogy a nyitva tartás utolsó hetében február 28-ig látássérült személyek 1-1 fő kísérővel ingyenesen használhatják a korcsolyapályát a nyitva tartás teljes idejében, tehát reggel 10 órától 14 óráig, valamint 15 órától 22 óráig. Ehhez a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségére kell hivatkozni.

Ettől függetlenül, aki nem tud kísérőt szerezni, azok az MVGYOSZ-szel február 26-án (kedden) 11 órakor együtt korcsolyázhatnak, ha ezt jelzik a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.

 

Maradva a víznél, de most alámerülve a felszínnek, térítésmentes búvárkodás és élménymerülés is várja még a látássérült személyeket az Aquaword Resort Budapestben, illetve vidéken Szemerén, a Perlik Expert Kúria és Vendégházak helyszínén ( Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, 3525 Szemere, Ady Endre u. 4.). Az élménymerülésekhez úszástudás nem szükséges. Az alsó korhatár 10 éves kor. A programokra jelentkezni szintén a szervezes@mvgyosz.hu mail címen szükséges.

 

Az MVGYOSZ munkatársai aktív pihenést kívánnak Mindenkinek!