A héten a Gépház csapata dupla adást tervez. A szokásos péntek esti adásban hallgatói kérdésekkel, míg a szombati, csaknem hat órán át tartó maratoni élő műsorban a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciájával foglalkozunk.

Péntek este 20 órától a Gépházas banda ismét mikrofonhoz ül, adásunk legnagyobb részében hallgatói leveleket olvasgatunk, véleményeket, észrevételeket tárgyalunk meg, illetve válaszolunk olyan kérdésekre, amelyek zöme a legutóbbi adásaink kapcsán érkezett.

Beszélünk az NVDA-hoz elérhető új beszédhangok kapcsán gyűjtött tapasztalatokról, a mesterséges intelligenciával működő Be My Ai szolgáltatásról, illetve egy nagyobb lélegzetű diskurzust tartunk arról, hogy miként lehet a két legnépszerűbb Windowsos képernyőolvasóval az egérmozgást billentyűzettel megvalósítani, és milyen esetekben van erre szükség.

Szombaton, november 18-án aztán ismét felcsendülnek a Gépház hangjai, a tervek szerint délelőtt 10 óra magasságában, a LESEK (Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája) megnyitójáról, élőben. A magyar látássérült személyek számára kiemelkedő jelentőségű a novemberi időszak, hiszen immár hagyományosan, szinte minden évben ilyenkor kerül megtartásra a LESEK, amely kiváló lehetőség segédeszközök megismerésére, kipróbálására, érdekes előadások meghallgatására, és nem utolsó sorban arra is, hogy egy jó hangulatú közösségben találkozzunk, építsünk új kapcsolatokat és barátságokat.

A LESEK idén is azt tűzi ki célul, hogy informatikai, vagy épp az élet más területein hasznos segédeszközöket mutasson be az érdeklődőknek, illetve teret enged minden olyan szervezetnek és magánkezdeményezésnek is, amelyek valamilyen módon a látássérültek életét szeretnék könnyebbé tenni, vagy hozzájárulnak a látásukban akadályozott emberek tanulásához, munkavállalásához, szórakozásához és a mindennapi élet egyéb területeihez.

A Gépház csapata ebben az évben is élőben tudósít a LESEK-ről, interjúkkal, érdekes beszélgetésekkel lesz jelen a konferencián, és igyekszünk mikrofonvégre kapni a kiállítókat, a látássérült emberekkel foglalkozó vagy épp őket képviselő szervezeteket, illetve természetesen a LESEK látogatóit is.

Így mindenki, aki valamilyen okból nem tud ellátogatni a Vakok Általános Iskolája Nádor termébe, az Ajtósi Dürer sor 39-be, a LESEK idei helyszínére, a Gépházon keresztül követheti az eseményeket, és megismerheti az idei újdonságokat is.

Hétvégézzen a Gépházzal, és szerezze be a legfrissebb infókat!

Mikor? 2023. november 17-én, pénteken 20:00 órától, illetve november 18-án szombaton, 10.00 órától.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető