A sokak által ismert Be My Eyes alkalmazás iOS alatt egy olyan funkcióval egészült ki, amely segítségével a mesterséges intelligenciától kérdezhetjük meg, mit lát telefonunk kameráján át. A szolgáltatás néhány hete már külön regisztráció nélkül is elérhető, és bárki kipróbálhatja – mi is így teszünk.

A pénteki Gépházat hallgatói levelekkel izzítjuk be, és beszélünk Linuxról, a múlt héten meghallgatott beszédhangokról, és számos egyéb témáról is, mielőtt a fő attrakcióra térnénk. Ez utóbbi nem más, mint a Be My Eyes alkalmazás iOS-re elérhető variánsának egy relatíve új szolgáltatása, amelyben szóba elegyedhetünk a mesterséges intelligenciával arról, hogy egy adott képen mit detektál, kvázi mit lát. A leggyakoribb felhasználási módja ennek, ha a telefonunkkal épp készített fotóról kérdezzük meg az AI-t, adásunkban mi is ezt próbáljuk ki. Fotózunk tárgyakat, élelmiszereket, csomagolásokat, és mindről megkérdezzük a gépet, amely magyarul, tökéletes szerkezetű mondatokkal válaszol. A dolog további érdekessége, hogy írásos csevegés formájában beszélgetni is lehet egy adott képről a mesterséges intelligenciával, így esetleg olyan dolgokat is megtudhatunk, amiket magától nem mondott el.
A rendszer működéséről, a gép kommunikációjáról és a képek felismeréséről szerzett tapasztalatainkat minden kedves érdeklődővel megosztjuk péntek este a Gépházban!

Mikor? 2023. október 27-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető