Gyakran kérdezik az olvasók, hogy hogyan fordulhat elő nyomtatási hiba a Braille-írással készült könyvekben, folyóiratokban, az ő számukra szeretnénk most egy magyarázatot adni.

Tudni kell, hogy ezeknek a hibáknak az aránya elenyésző, a legutóbbi kifogás egyetlen karakternyi hibára érkezett az összesen 330 ezer karakterből álló Vakok Világa folyóiratban. Ez az arány a síkírásos könyvekben sokkal nagyobb, bár ott általában emberi hiba, elgépelés, a szerkesztő figyelmetlensége miatt kerül bele az elírás a könyvbe.

A Braille-könyvek viszont olyan technológiával készülnek, hogy a gép, a nyomtató is képes hibát ejteni. Hogyan lehetséges ez?

Régen egész más technológiát használtak a Braille-nyomtatásra, az úgynevezett tégelysajtolást, ezt váltották fel a modern gépek, melyek a számítógépes technológia miatt kevesebb hibát kellene, hogy vétsenek. Mégsem így van ez. A gépek gyártóinak válasza szerint az egyre jobbnak vélt és egyre pontosabb gépekkel sem tudják kiküszöbölni az összes hibát, és szavatolni a felhasználó által amúgy jogosan elvárt tökéletes, hiba nélküli állapotot. Nincs pontos válasz azzal kapcsolatosan, hogy milyen hibaszázalékkal dolgozhat egy gép, az egyik gyártóból egyszer egy igen magas, 10%-os elfogadható hibaarányt sikerült kicsikarni válaszképp. Ez a szám persze irreálisan magas, ezt még csak egészen távolról sem közelítjük meg.

Tavaly több, mint 3,7 millió forintot költött az MVGYOSZ az ipari Braille-nyomtató felújítására, így garantáljuk, hogy azon minden hibás mechanikai és elektronikai alkatrész ki lett cserélve. A korrektorok az elektronikus anyagban javítanak minden elgépelést, de mivel a gép nem képes 0%-os hibaraánnyal működni, ezért elképzelhető, hogy a nyomtatott anyagban benne marad 1-1 hibapont. Amennyiben már 3-4 hibapont fordul elő, kivizsgáljuk a problémát, és javítjuk a gépet.

A gyártó megerősítette, hogy a teljesen új gépek ugyanúgy hibázhatnak, mint a 10+ éve működőek. Jelenleg a világon nem áll rendelkezésre ennél jobb, precízebb, modernebb Braille-nyomtatási technológia.

Ádám Judit