A Gépháznak is otthont adó Hobby Rádiót üzemeltető civil szervezet, a Net-média Alapítvány számos területen igyekszik segítségére lenni a fogyatékossággal élő, elsősorban látássérült embereknek. A Gépház következő adásában ezen területeket és az alapítvány legérdekesebb tevékenységeit mutatjuk meg, még azokat is, amelyek túlmutatnak az informatikán.

A Gépház október 13-i adása több szempontból is rendhagyónak ígérkezik. Egyfelől azért, mert egy egész vendégsereg látogat el hozzánk, másfelől azért is, mert az adás alatt szóba kerülő megannyi téma némelyikét korábban aligha érintettük műsorunkban. A Net-média Alapítvány fennállása óta azon munkálkodik, hogy a látássérült emberek életét színesebbé tegye, oktatással, kikapcsolódással és kreativitással kapcsolatos programokat kínál, illetve olyan megoldásokat is nyújt, amelyekkel a mindennapi élet válhat könnyebbé.

Adásunkban a Net-média Alapítvány munkatársaival és vendég szervezeteivel beszélgetünk ezen programokról. Elsőként a szervezet által működtetett, sok magyar látássérült által kedvelt Vaknavi portál kerül terítékre, amelyről Pille (Pál Zsolt), az alapítvány kuratóriumi elnöke és Takács Péter, a szervezet egyik önkéntese nyilatkozik.

A Vaknavi arra hivatott, hogy a kiindulópont és a célhely megadását követően a Google térkép adataiból szöveges információkat nyújtson a látássérült felhasználónak arról, hogy tömegközlekedéssel és gyalogosan milyen módokon juthat el a kívánt célhelyre. A Vaknavi új szolgáltatásokkal is bővült, illetve elindult egy új online közösség is, amely a látássérültként közlekedők fő információs csatornája kíván lenni, a műsorban erről is szó lesz.

Ezt követően Máj Krisztával és az alapítvány két önkéntesével, Borics Nikolettel és Hényel Annamáriával beszélgetünk a szervezet egyik új online programjáról, az akadálymentes angol nyelvi kurzusról, melyet a Fény Alapítvánnyal közösen valósítanak meg.

A tanfolyamot kezdő, illetve haladó résztvevők is igénybe vehetik, a nyelvtanulás korszerű módszerekkel, csoportosan történik, az érdeklődők pedig a nyelvi készségeik fejlesztésén túl egy nagyszerű közösségnek is részesei lehetnek.

Ezt követően beszélgetünk az alapítvány egyéb tevékenységeiről, például a Kultúrtanya Közösségi Térről, mely a látássérült érdeklődőknek is integrált programokat nyújt. A Net-média Alapítvány újabb partnerszervezetét látjuk vendégül, a Vakrepülés Színjátszó Egyesület teljes elnökségét, akikkel beszélünk a sötétben történő színjátszásról, a szervezet kulturális tevékenységeiről, illetve más szemléletformáló programokról is, amelyek között számos egyedi ötlet lelhető fel. A műsor végén még dalpremier is hallható lesz!

Ismerjen meg egy nagyszerű csapatot, tartson az MVGYOSZ és a Net-média Alapítvány Gépház című műsorával ezen a pénteken is!

Mikor? 2023. október 13-án, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető