2019. április 27-én, szombaton a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége által szervezett prevenciós napon vett részt az MVGYOSZ. A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet olyan betegségekre, melyek megelőzhetők vagy időben észlelhetők és kezelhetők különféle szűrésekkel, vizsgálatokkal, tudatos étrenddel. A program összeállításában a Lions és az MVGYOSZ mellett részt vett a Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Cukorbetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete.

Az egészségfesztiválon rengeteg program és játékos feladat közül válogathattak az érdeklődők, lehetett többek között vércukrot mérni, cukormentes süteményeket kóstolni, vért adni, kerekesszékkel ügyeskedni, újjáélesztést tanulni, a kicsiknek a Teddy Maci Kórházban plüssmedvéket “gyógyítani”, miközben kellemes zenék szóltak élőben – Jánoki Márió, a híres látássérült zongorista is fellépett.

Az MVGYOSZ standjánál a látogatók különféle Braille-írásos játékokat, látástesztet próbálhattak ki, illetve megismerkedhettek a segédeszközbolt kínálatának néhány hasznos darabjával, mint a beszélő vérnyomásmérő vagy konyhai mérleg. Mivel a rendezvény egybeesett a Vakvezető kutyák világnapjával, Póker, a szövetség egyik kutyája is velünk tartott.  Kár tagadni, hogy az összes hasznos program népszerűsége eltörpült Póker sikere mellett, különösen a gyerekek körében. Gazdája, Tóth Miklósné Edit mindenkinek elmesélte az alapvető tudnivalókat a vakvezető kutyákról, a kisebbek is nagyon gyorsan megértették, hogy mikor szabad simogatni és mikor nem a segítőkutyát.

LIONS Napon az MVGYOSZ

 

Az MVGYOSZ fontosnak tartja kiszűrni az olyan szembetegségeket, melyeket időben felismerve elkerülhető a látásvesztés, így együttműködött a Fény Alapítvánnyal, akik szemnyomás mérést és zöld hályog (glaukóma) szűrést kínáltak a résztvevőknek. Ez volt egyébként az egyik legkedveltebb stand, sokan szerették volna megtudni, hogy kell-e tartaniuk valamilyen szembetegségtől a későbbiekben.

Ádám Judit