A szolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása mellett munkatársaink a járvány idején is folyamatosan végzik adminisztratív, elszámolási és forrásteremtési feladataikat. Most ezen gyakran láthatatlan, ám létfontosságú munka aktuális eredményeit osztjuk meg olvasóinkkal.

 

Az MVGYOSZ adminisztrációs és pénzügyi területen dolgozó munkatársai munkájuk jelentős részét két hónapja home office-ban végzik, ám kivételes esetekben, a higiéniai és biztonsági intézkedések szigorú betartása mellett, a szervezet irodájában is ellátják feladataikat. Ilyen esemény volt például az Emberi Erőforrások Minisztériuma által folytatott helyszíni ellenőrzés, melyre május 14-én került sor.

A minisztérium ellenőre a szövetség 2018-as és 2019-es állami támogatásának elszámolását vette részletes vizsgálat alá, beleértve a tagegyesületek által benyújtott, a továbbadott támogatások felhasználására vonatkozó dokumentumokat is. Az ellenőrzés pozitív eredménnyel zárult: a vizsgálat mind a központ, mind az érintett négy tagegyesület (VGYKE, Hermina Egyesület, valamint a Zala és Komárom-Esztergom megyei egyesületek) elszámolását hibátlannak és megfelelőnek találta. Dr. Nagy Sándor elnök levélben tájékoztatta az ellenőrzésről és annak eredményéről a munkatársakat és a tagegyesületek vezetőit, megköszönve munkájukat és gratulálva nekik.

Az MVGYOSZ munkatársai az elmúlt két hónapban több pályázatot is elkészítettek annak érdekében, hogy a szövetség továbbfejleszthesse a szolgáltatásait és segítséget nyújthasson a vak és gyengénlátó embereknek.

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ (NFSZK) segítőkutyák kiképzését támogató pályázatán 2.656.270 forintos támogatást nyertünk el vakvezetőkutyák képzésére, a SozialMarie Díj a társadalmi innovációért 2020. évi pályázatán pedig a Távszem projekt nyerte el az 1000 eurós közönségdíjat. Elbírálásra vár a Vodafone Digitális Díjra beadott pályázatunk, melynek célja az online hangoskönyvtár továbbfejlesztése. Ugyancsak a bírálók előtt van az ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programjaira kiírt pályázatra benyújtott programunk, melynek témája a látássérült középiskolások reál tantárgyi tudásának fejlesztése egy interaktív nyári tábor megszervezésével, valamint ezen tárgyak oktatásához módszertani segítségnyújtás az integráló középiskolák szaktanárai részére. Benyújtás előtt áll továbbá a Nemzeti Kulturális Alaphoz a Vakok Világa folyóirat kiadásának finanszírozására irányuló pályázatunk. Bízunk abban, hogy ez utóbbi programjainkkal is eredményesen pályázunk, és hamarosan már azok megvalósításáról számolhatunk be.

Németh Orsolya