Az Infoalap által fejlesztett Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv konvertáló programnak, a DEX-nek decemberben megérkezett a 3.0-s verziója. Legfőbb újdonsága, hogy immáron képessé vált beszkennelt anyagokon, vagy kép- és PDF-formátumú fájlokon optikai karakterfelismerést végezni, adásunkban pedig megnézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A 2022-es év első Gépház adásában egy olyan újdonságot nézünk meg, amely az előző év decemberében érkezett meg a nagyközönség számára, valóban friss fejlesztésről van tehát szó.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány DEX alkalmazásának lényege, hogy digitális formátumú dokumentumokat, könyveket képes egy vagy több tetszőleges beszédszintetizátor használatával hangoskönyvvé, vagy akár Braille-formátumú anyaggá alakítani. A 3-as DEX természetesen minden megszokott remek szolgáltatását megőrizte, ám újakkal is gyarapodott, az újdonságok közül pedig jelen adásunkban a legkiemelkedőbbel foglalkozunk.

Az alkalmazás mostantól együttműködik a számítógéphez csatlakoztatott szkennerekkel, és a beszkennelt anyagokon optikai karakterfelismerést végez, csakúgy, mint a gépünkön található képek, vagy PDF-formátumú anyagok esetén. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyetlen szoftveren belül egyszerűen végezhető el a képformátumú vagy papíralapú dokumentumok digitalizálása, akadálymentessé alakítása és hangoskönyvvé vagy Braille-anyaggá konvertálása.A DEX immáron mindezt tudja, mégpedig teljesen ingyen.

Adásunkban megmutatjuk, miként működik a szkennelés, optikai karakterfelismerés a DEX-ben, kitérünk az ide kapcsolódó beállításokra, például a beolvasás nyelvének kezelésére, és azt is megmutatjuk, hogyan kell eljárni, ha a DEX-et Windows 10-nél régebbi rendszereken kívánjuk használni.

Az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány Gépház című informatikai magazinműsorának idei első adása is információkban gazdag időtöltést kínál minden kedves érdeklődőnek!

Mikor? 2022. január 7-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető