A Hobby Rádió pénteki Gépház című műsora egy vadonatúj készülékkel foglalkozik, amely az Orbit Writer névre hallgat, és jó eséllyel válhat közkedveltté a látássérült felhasználók egy jelentős csoportja számára.

Az Orbit Writer többek között arra is alkalmas, hogy azt Bluetooth-kapcsolattal telefonunkhoz vagy táblagépünkhöz csatlakoztatva képesek legyünk érintőképernyő nélkül, billentyűkkel navigálni a készülékünkön, alkalmazásokat indítsunk, névjegyeket keressünk vagy épp webet böngésszünk. A készülék fizikai, lenyomható Braille-billentyűzetének segítségével pedig hosszabb szövegeket is gépelhetünk, ha éppen arra van szükség.

Mindemellett az eszköz képes Windows, Mac, Linux, vagy épp Chrome OS rendszerrel működő számítógépekhez is csatlakozni, és szolgáltatásai ezeken a rendszereken is elérhetőek.

Műsorunk első néhány percében – a már jól megszokott módon – hallgatói leveleket olvasunk, majd ezt követően behívjuk a stúdióba vendégünket, Dvariecki Bálintot, az Alkosoft Bt. ügyvezető igazgatóját. Vendégünket az Alkosoft által mostanában forgalomba hozott Orbit Writer készülékről kérdezzük, Bálint annak szolgáltatásairól, külföldön elért meghökkentő népszerűségéről mesél nekünk. Mindezek után persze rátérünk magára a készülékre: kinézetére, méreteire, funkcióira és használhatóságára, s legvégül következik az elmaradhatatlan gyakorlat!

Az Orbit Writert elsőként iPhone készülékkel párosítjuk, és anélkül használjuk a telefon szolgáltatásait, hogy annak kijelzőjét megérintenénk. Lépkedünk a rendszerben, váltunk az alkalmazások között vagy épp üzenetet írunk. Az adás hátralévő perceiben pedig ugyanezt kíséreljük meg Androidos mobilon is.

Az Orbit Writer kipróbálásának pedig minden kedves érdeklődő fültanúja lehet, ha bekapcsolódik az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai műsorába, a péntek esti Gépházba.

Mikor? 2021. június 11-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.

Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu  weboldalon érhetnek el.

A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play

Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:

http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

 

Rauch Róbert
műsorvezető