kép:Áder János köztársasági elnök,épp beszédet mondd az MVGYOSZ székáházban

A köztársasági elnök a centenáriumi programsorozat fővédnökeként tette tiszteletét október 15-én az MVGYOSZ székházában szervezett ünnepségen. Ünnepi köszöntőjében Louis Braille munkásságát idézte fel:

„A pontírás vak feltalálójának nem szegte kedvét, hogy olyan korban élt, amikor egyértelműen kevesebbre tartották társainál. Ő ugyanis nem érezte magát kevesebbnek. Három éven át megszállottan dolgozott tapintható írásrendszerének tökéletesítésén, mert hitte, hogy a vakok és látók egyenlősége a kommunikáció révén érhető el. Az MVGYOSZ éppen ezt szolgálja száz éve. Közös világunk akadályait emberséggel, egymásra figyelve, új segédeszközök feltalálásával és azok használatát a mindennapokban természetesnek véve tudjuk legyőzni.” Az államfő zárszóként egy Gyimesben élő látássérült prímás szavait idézte: „Nem kell látni, érezni kell!”

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében bejelentette: a kormány 150 millió forinttal támogatja az MVGYOSZ centenáriumi eseményeinek megszervezését és a műemlék székház homlokzatának felújítását.

kép:Dr. Nagy Sándor MVGYOSZ elnöke épp beszédet mond..

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta: “A Vakok Szövetségét az I. világháborúban megvakult hadirokkantak hozták létre 1918-ban, hogy a felettük való gyámkodás helyett ügyüket saját kezükbe véve segítsék elő a vakok társadalmi befogadását. A szövetség az elmúlt száz évben sokat tett a vakok munkához és ezáltal jövedelemhez jutása érdekében. E célból szereztek italmérési és trafikengedélyeket a II. világháború előtt, ezért harcolták ki, hogy a telefonközpont-kezelés védett szakma legyen, ezért indították be a vakok és gyengénlátók ipari iskoláját és harcoltak a vakok személyi járadékának bevezetéséért. Ebben a munkában együttműködtek nem csak az 1949-ben létrejött célvállalatokkal, a vakok és gyengénlátók iskoláival és a vakok intézeteivel, hanem a mindenkori kormánnyal is. Napjaink legfőbb kihívása az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, hogy az elektronikus ügyintézés, a technológia intenzív fejlődése által még inkább kinyíljon a világ a látássérültek előtt.”

kép:Dr. Nagy Sándor épp átada egy Brallie emlékérmet
Az elnök a hagyományoknak megfelelően átadta a Braille-emlékérmeket. Ezt a kitüntetést 1959 óta a szövetség elnöksége olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik sokat tettek a látássérültekért. A centenáriumi év díjazottjai között van a Next Move Kft. a DORKO márka képviselője.

kép:Az MVGYOSZ székház tapinható makettje
Az elnök leleplezte a székház tapintható makettjét, mely által a műemlék épület a vakok számára is láthatóvá válik. Megnyitott az az emléktár, mely segédeszközök, emléktárgyak és kiadványok révén idézi fel az MVGYOSZ százéves történelmét.

kép:Érdi Tamás zongra művész épp zongárzik az MVGYOSZ székházában

Az ünnepséget Érdi Tamás világhírű vak zongoraművész koncertje koronázta meg.