A Pesti Magyar Színház egy olyan teátrum, ahol a látássérültek minden előadást akadálymentesen, audionarrációval követhetnek. Ezt Zalán János, a színház 2015-ben kinevezett igazgatója vezette be és alakította intézményesült rendszerré. Mindennek természetesen van előzménye – sokéves tudományos munka, nyugat-európai és ausztrál tapasztalatok, valamint húsz év szinkronstúdiós tevékenység kellett ahhoz, hogy az audionarráció színvonalas és folyamatos esélyegyenlőségi szolgáltatássá válhasson az általa vezetett színházban, amely az ő elhivatottságának köszönhetően fogad minden előadásán látássérülteket – a magyar színházak közül egyedüliként.

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója március 15-én Balázs Béla-díjat kapott. Ezt a díjat filmesek kapják. Talán kevesen tudják, hogy a szinkronizált filmek végén hallható: “készült a Masterfilm Digital Kft-ben” az voltaképpen a színház mellett egy általa vezetett rendkívül sikeres filmes vállalkozást jelent, amely nem csak az alkalmazottainak ad munkát, hanem biztos megélhetést jelent sok-sok színésznek. Zalán János 1994 óta van jelen a hazai filmes-tévécsatornás médiaéletben. Részt vett többek között a Disney Channel, Warner Bros., Cartoon Network, a National Geographic Channel, a Hallmark Channel, az MTM-SBS TV, régebben az Animal Planet, a Discovery és a FoxKids Channel csatornák magyar nyelvű adásainak indításában és gyártásában is.

2017-ben szerezte meg PhD tudományos fokozatát film és videóművészet tudományágban, melynek kutatási területe az audiovizuális tartalmak (film, televíziós sorozat, internetes tartalmak) elérhetővé tétele a látássérültek számára.

A friss Balázs Béla-díjas producer Pesti Magyar Színházban megvalósult audionarráció standardja valójában korábban felállított filmes modelljére épül. A színházi előadások akadálymentesítésével párhuzamosan ugyanis azon dolgozik, hogy filmes modellje alapján a mozikban és a DVD forgalmazásban látható filmekhez is legyen akadálymentesített verzió, hiszen a látássérült emberek nem csak a színházat, de a filmeket is szeretik. A színházi tapasztalatok a mozira is adaptálhatók és viszont. Így ér össze színház és mozi, és az akadálymentesség kidolgozott technológiája.

Ez a díj most mindannak szól, ami Zalán Jánosnak a filmes területen, és az általa vezetett Pesti Magyar Színház elhivatott munkatársainak fontos.

Az MVGYOSZ nevében gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!

dr. Nagy Sándor
elnök