Az Érdekképviseleti Híradó elindításával az volt a célunk, hogy az érdeklődők a közhasznúsági jelentésben és az elnöki beszámolóban foglaltaknál is részletesebb képet kapjanak a szövetség érdekképviseleti munkájáról, elsősorban az elnök és az érdekvédelemmel foglalkozó munkatársak tevékenységéről és eredményeiről. Szívből reméljük, hogy hétről hétre érdeklődéssel várták és olvasták a híreket, melyek a magyar látássérült-ügy számos területét érintették az elmúlt évben.

Az Érdekképviseleti Híradóban 2018-ban olvashattak több új vagy módosítás alatt lévő jogszabály véleményezéséről, a szövetség vezetésének konkrét jogszabály-módosító javaslatairól, a társintézményekkel zajlott szakmai és érdekképviseleti együttműködésekről, a látássérült emberek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében folytatott egyeztetésekről, a fizikai és infókommunikációs akadálymentesítés és az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében tett lépésekről, tárgyalásokról, valamint az MVGYOSZ vak és gyengénlátó emberek társadalmi befogadását elősegítő egyéb akciókban való részvételéről. Az Érdekképviseleti Híradó kiemelt, többször visszatérő témái között szerepelt a 3-as metróvonal és a Városliget megújulása és akadálymentesítése, a Főkefe Nonprofit KFT. bedolgozói jogviszonyban álló alkalmazottainak érdekképviselete, a látássérült személyek aláírásának elfogadásával kapcsolatos érdekképviseleti kérdések, a nyílt munkaerő-piaci munkáltatók befogadó hozzáállását elősegítő tevékenységekről szóló tájékoztatás, valamint a látássérült személyek elemi rehabilitációját szabályozó törvényalkotó munka folyamata.

Bár a 2018-as év véget ért, mi 2019-ben is ott folytatjuk az érdekképviseleti munkát, ahol azt tavaly abbahagytuk, az érdekképviseleti tevékenység folyamatáról és eredményeiről pedig a jövőben is rendszeresen beszámolunk az Érdekképviseleti Híradó cikkeiben.

dr. Nagy Sándor és Németh Orsolya