Önkéntesség, adományozás, a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása. Néhány példa arra, hogyan támogathat társadalmilag fontos ügyeket. Cikkünkben most a legaktuálisabbat, az SZJA 1% felajánlásának kérdését járjuk körül.

 

Lassan 25 éve van lehetőségünk arra, hogy szabadon rendelkezzünk személyi jövedelemadónk 1+1 százalékának felhasználásáról. Az adónk egyik 1 százalékával magyarországi egyházakat vagy kiemelt költségvetési előirányzatokat támogathatunk, míg a másik 1 százalék felajánlásával arra jogosult civil szervezeteket segíthetünk céljaik megvalósításában.

Az elmúlt években befolyt összegekből, hogy csak néhány példát vegyünk, hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatása, végstádiumú betegek körülményeinek javítása, menhelyeken élő állatok élelmezése vagy akár vakvezetőkutyák kiképzése is megvalósulhatott. Az 1%-ra jogosult szervezetek között állatvédő, gyermekmentő, egészségmegőrző, környezetvédelemmel, oktatási, szabadidős, szociális, tudományos, kulturális tevékenységgel vagy jogvédelemmel foglalkozó szervezetek is vannak, így minden adózó megtalálhatja azt a társadalmi célt, amelyet fontosnak és érdemesnek ítél arra, hogy adója 1%-ával támogassa.

Sajnálatos tény, hogy a 2019-es adóbevallás benyújtásakor 100 ezerrel kevesebb adózó ajánlotta fel civil szervezeteknek az SZJA 1%-át, mint egy évvel korábban: az érvényes nyilatkozatok száma 2018-ban 1.796.892, míg 2019-ben 1.689.334 volt. Az egyházak SZJA 1%-os támogatása terén ilyen visszaesés nem tapasztalható, sőt, kifejezett növekedés figyelhető meg: míg 2018-ban 1.284.771 adózó, addig 2019-ben már 1.495.610 honfitársunk ajánlotta fel személyi jövedelemadója 1%-át, azaz 200 ezerrel több adózó rendelkezett a javukra.

Fontos tudni, hogy a vallási közösség technikai számára szóló, formailag érvényes 2020-as nyilatkozatokat 2021-ben is figyelembe veszi a NAV, amennyiben Ön nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. Ugyanakkor a civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az 1% felajánlása olyan támogatás, amely önnek nem jelent plusz kiadást, ugyanakkor az érintett civil szervezet tevékenységét a sok kis 1% nagy mértékben segítheti. Erre szokás mondani, hogy „sok kicsi sokra megy”.

2015-től minden olyan szervezetnek, amely az adott évben részesülni kíván az 1%-os felajánlásokból, az azt megelőző évben regisztrálnia kell az adóhatóságnál. Kérjük, az 1 százalék felajánlása előtt ellenőrizze, hogy az Ön által választott szervezet jogosult-e annak fogadására.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége természetesen jogosult az 1 százalékok gyűjtésére és felhasználására. Köszönjük mindazoknak, akik a szövetség munkáját az elmúlt évben a felajánlott SZJA 1%-kal támogatták, amelyből a tavalyi évben 16.249.554 forint folyt be.

Amennyiben az MVGYOSZ-t választja, akkor az Ön által idén felajánlott SZJA 1%-ból egy vak ember fehérbothoz, beszélő karórához, vagy egy új hangoskönyvhöz, egy gyengénlátó személy magyar nyelvű nagybetűs számítógépes billentyűzethez, egy vakvezetőkutya egy havi élelemhez, gazdája egy új vezetőhámhoz és sok más, a látás hiányát áthidaló és a mindennapi életet segítő eszközhöz juthat.

Kérjük, hogy idei adóbevallásának benyújtásakor Ön is adjon 1 százalék esélyt egy civil szervezetnek!

Ne felejtse el kitölteni az 1%-ról rendelkező nyilatkozatot, melyen a kiválasztott társadalmi szervezet nevét és adószámát kell megadni.

Ha minket választ, kérjük, ezt az adószámot írja be: 19002464-2-42

Hegedűs Katalin

kommunikációs munkatárs