A szolgáltatás célja, hogy a termékcsomagolásokon (pl. gyógyszerdobozokon) és egyéb közreadandó tájékoztató anyagokban feltüntetett Braille-feliratok ujjbeggyel olvashatóak legyenek és megfeleljenek a magyar Braille-írás szabályainak. Vállaljuk síkírásos szövegek (pl. étlapok, itallapok) Braille-nyomtatású változatának elkészítését.A Braille-felirat készítéshez kapcsolódó szolgáltatások megrendelése díjfizetési kötelezettséget eredményez.
A szolgáltatás díját az átalakíttatni kívánt szöveg ismeretében állapítják meg munkatársaink.

Árajánlat kérése az oldal alján található online űrlap kitöltésével és beküldésével lehetséges.

Braille-feliratok írásképének tervezése

A szolgáltatás keretében a Megrendelő által megadott szöveg Braille-írású változatának írásképét munkatársaink kiszerkesztik, és vektorgrafikus fájlban megküldik a Megrendelőnek.

Dombornyomott Braille-feliratok minőségének és tartalmának vizsgálata

A szolgáltatás keretében a Megrendelő által megküldött csomagolóanyag mintákon szereplő Braille feliratok tapintással történő olvashatóságának ellenőrzése és minősítése, valamint a Marburg Medium szabvány és a Braille-írás magyar szabályai vonatkozásában a megfelelőség ellenőrzése történik meg. A vizsgálat eredményéről hivatalos dokumentumot készít az MVGYOSZ, melyet Megrendelő részére megküld.

Síkírásban készült kiadványok átalakítása Braille-írásban kinyomtatott változatúra

A szolgáltatás keretében a Megrendelő által megküldött síkírásban nyomtatott kiadványt Braille-írásos változatúra alakítják át munkatársaink. A Braiile-írásban nyomtatott lapok mérete A3, vagy A4, vastagsága minimum 120g/m2, maximum 160g/m2 lehet. A megadottnál vékonyabb, vagy laminált, illetve műnyomó lapokra a Braille-nyomtatók nem tudnak nyomtatni.

Öntapadós Braille-címkék készítése

A szolgáltatás keretében a Megrendelő által megküldött rövid szövegeket Braille-írásos változatban, öntapadós műanyag szalagra (Dymo szalagra) írják munkatársaink.

Barbier vs Braille

Braille az alapötletből átvette a papírra domborítás lehetőségét, de nem kód, hanem karakterírást fejlesztett belőle. Összesen 6 pontnyi egység egy karakterhelye. A 6 pont egy kis, álló téglalapban helyezkedik el, úgy, hogy a téglalap 3 pont magas, 2 pontnyi széles. A pontok számozása fentről lefelé történik, a baloldali oszlopban kezdve, majd a jobb oldali oszlop tetején folytatódik, szintén lefelé haladva. Attól függően, hogy a 6 lehetséges pontból melyeket használjuk fel – domborítjuk ki, – kapunk egy betűt, vagy más karaktert. A pontok nagysága mindig egyforma, erőssége az értelmezés szempontjából lényegtelen.

A Marburg Medium szabvány

A Braille-írás pontjainak nagyságára és azok egymástól való távolságára a nemzetközileg elfogadott Marburg Medium szabvány a következő paramétereket állapítja meg:

Ø  Egy pont átmérője: 1,6 mm

Ø  Egy betűn belül két pont középpontja közti távolság (vízszintesen): 2,5 mm

Ø  Egy betűn belül két pont középpontja közti távolság (függőlegesen): 2,5 mm

Ø  Egy szón belül két betű ugyanazon pontja közti távolság: 6 mm

Ø  Két betű ugyanazon pontja közti távolság, ha a két betű között egy szóköz van: 12 mm

Ø  Sortávolság (két betű ugyanazon pontja között): 10 mm

Braille-felirat készítésével kapcsolatos szolgáltatás megrendeléséhez, illetve további kérdés esetén kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével írjon nekünk: