A Wizzair levélben tájékoztatta az MVGYOSZ-t, hogy módosította a honlapjukon elérhető tájékoztatást a segítőkutyával való repülésről, így átláthatóbbak a kutyával való utazás feltételei.

Az Egyesült Királyság összetett követelményrendszert támaszt a kutyák repülőn való szállításával szemben, de legalább most már ennek minden pontja ismert. Így aki oda utazna vakvezető kutyával, az utazás előtt minden szükséges információról előre tájékozódhat.

Külföldre való utazás esetén elég a foglalás során jelezni, hogy segítőkutyával utazik, és a repülés előtt legkésőbb 48 órával elküldeni a légitársaságnak az alábbi dokumentumokat:

– igazolás arról, hogy a kutya hivatalos segítőkutya,

– minden egyéb dokumentum, amely a kiindulási és az érkezési országok előírásai szerint szükséges.

Az Egyesült Királyságba akkor utazhat segítőkutya, ha

– mikrochippel van ellátva,
– rendelkezik különleges (állatorvos által kiadott) útlevéllel vagy harmadik országbeli orvos által kiállított igazolással, amely tartalmazza különösen az állat színét, fajtáját, nemét és a mikrochip vagy tetoválás számát,
– rendelkezik oltási könyvvel és veszettség ellen beoltásra került.

A segítőkutya szállítása díjmentes az Európai Unión belül, illetve az unió országaiból az unión kívüli országokba induló járatainkon. Egy járaton csak egy kutya utazhat, és nem foglalhat el ülőhelyet.

További információk: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/kulonleges-segitseg

Ádám Judit