Okosmorzsaparty

 Friss hírek az IKT eszközök világából

Your Content Goes Here

Az értesítések segítségével nyomon követhet mindent, ami új – értesítést kaphat, ha elmulasztott egy hívást, ha egy esemény dátuma megváltozott, vagy bármi más történt a telefonján. Az értesítési beállításokat igény szerint testreszabhatja, hogy csak az Önnek fontos információk jelenjenek meg.

Értesítések megtekintése az Értesítési központban

Ha az értesítéseket meg szeretné tekinteni az Értesítési központban, tegye az alábbiak bármelyikét:

 • Minden iPhone modellen érintse meg egy tetszőleges elemét az állapotsávnak, majd legyintsen lefelé három ujjal.
 • Egy másik lehetőségként tartsa megérintve a képernyő tetejét, amíg egy hangjelzést nem hall, majd csúsztassa tovább lefelé az ujját a képernyő felső szélétől, amíg a második rezgést nem észleli, és emelje fel az ujját.

Ezután megtekintheti a régebbi értesítéseket, ha vannak.

Az Értesítési központ bezárása

Az Értesítési központ bezárásához tegye az alábbiak bármelyikét:

 • Az értesítések képernyőjének bezárásához végezzen simítást két ujjal (mozgassa két ujját oda-vissza gyorsan háromszor „z” alakban, vagy fel – le- fel irányban).
 • Face ID-val rendelkező iPhone esetén csúsztassa felfelé egyik ujját a képernyő alsó szélétől, amíg az első rezgés nem észlelhető, és emelje fel az ujját.
 • Nyomja meg a Főgombot (Főgombbal rendelkező iPhone-on).

Reagálás az értesítésekre

Ha több értesítése érkezett az Értesítési központba vagy a Zárolási képernyőn, akkor az értesítések Appok szerint vannak csoportosítva, így könnyebben áttekintheti és kezelheti őket. Előfordulhat, hogy bizonyos alkalmazások értesítései az alkalmazáson belüli funkciók szerint is csoportosítva vannak, például témák vagy szálak szerint. A csoportosított értesítések kisebb pakliként jelennek meg, amelynek tetején a legutóbbi értesítés látható.

Ha egy alkalmazás értesítése gyorsműveleteket kínál (a támogatott modelleken), akkor legyintsen egy ujjal lefelé és a következő opciók közül választhat:

 • Ha ki szeretne bontani egy értesítési csoportot, és egyenként szeretné megtekinteni az értesítéseket, koppintson a csoportra egy ujjal duplán. A csoport bezárásához koppintson ismét egy ujjal duplán a Kevesebb megjelenítése lehetőségre.
 • Beállítások, ezt a lehetőséget választva, némítható az alkalmazás értesítése 1 órára, vagy mára. Ezzel a lehetőséggel elküldheti az értesítéseket közvetlenül az Értesítési központba, és megakadályozhatja, hogy megjelenjenek a Zárolási képernyőn, hangot játszanak le, bekapcsolják a képernyőt, vagy megjelenítsenek egy szalaghirdetést. Ha ismét meg szeretné tekinteni vagy hallgatni az értesítéseket az Értesítési központban, válassza a Beállítások elemet és aktiválja a Némítás feloldása lehetőséget.
 • Az értesítések kikapcsolása egy alkalmazás vagy értesítéscsoport esetében, legyintsen egy ujjal lefelé egy értesítés vagy értesítéscsoport felett, majd válassza a Beállítások parancsot, és aktiválja a Kikapcsolás lehetőséget.
 • Az összes értesítés törlése az Értesítési központban, nyissa meg az Értesítési központot, koppintson az Értesítések törlése gombra, majd koppintson a Törlés lehetőségre.
 • Az összes értesítés elnémítása, kapcsolja be a Ne zavarjanak funkciót. A Ne zavarjanak funkció leggyorsabban a Vezérlőközpont Fókusz gombjának aktiválásával kapcsolható be.

Megjegyzés: Ha egy alkalmazást már hosszabb ideje nem használt, a Siri azt javasolja, hogy kapcsolja ki az adott alkalmazás értesítéseit.

 • Az alkalmazások által megjelenített értesítések módosítása, legyintsen egy ujjal lefelé, válassza a Beállítások elemet, majd aktiválja a Beállítások megtekintése lehetőséget.
 • Továbbiak, ezt a lehetőséget választva, az adott alkalmazás értesítéseinek előnézeti képe és az alkalmazás specifikus lehetőségei jeleníthetők meg.
 • Aktiválás, az értesítésből az alkalmazás nyitható meg.

Legutóbbi értesítések megjelenítése a Zárolási képernyőn

Beállíthatja azt is, hogy hozzá lehessen férni az Értesítési központhoz a Zárolási képernyőn keresztül is.

Válassza a Beállítások  > Face ID és jelkód menüpontot (Face ID funkcióval rendelkező iPhone-on), vagy Touch ID és jelkód menüpontot (egyéb iPhone-modelleken).

Adja meg a jelkódját, vagy hitelesítse magát a Face ID-val, majd ezután navigáljon az Elérés engedélyezése zárolásnál részhez, és kapcsolja be az Értesítési központot.

Mali Attila

Az Apple Pay szolgáltatás – a támogatott és az ezt használó eszközökön – nagyon egyszerű, biztonságos és privát fizetési módot biztosít kártya vagy készpénz használata nélkül.

Az Apple Pay használatához a következők szükségesek:

• Olyan országban vagy régióban kell tartózkodni, ahol támogatott a szolgáltatás.
• Olyan kompatibilis készülékkel kell rendelkezni, amelyen az iOS, iPadOS, watchOS vagy a macOS legújabb verziója fut.
• Olyan kártyával kell rendelkezni, mely szolgáltató kártyája részt vesz a programban.
• Egy olyan Apple ID azonosító szükséges a használathoz, amellyel be van jelentkezve és használja az iCloud szolgáltatást.

Kártya hozzáadása a Wallet (Pénztárca) alkalmazáshoz

Azután vehető használatba az Apple Pay, miután hozzáadásra került a következő kártyák valamelyike:
• egy hitelkártya
• egy bankkártya
• egy prepaid kártya.

Megjegyzés: Prepaid kártya szolgáltatás jelentése:
Egy előre meghatározott összeggel feltölthető bankkártya, ami bankszámla nélkül is igényelhető. Az ilyen kártya a feltöltött összeg erejéig használható vásárlásra, vagy ATM-es készpénzfelvételre.

Bármely kártya is van használatban az Apple Pay szolgáltatásban a felsoroltak közül, a kártya kibocsátójának az Apple Pay programban részt kell vennie, különben nem adható hozzá a fizetőeszköz a Pénztárca alkalmazáshoz.

Megjegyzés: Egyszerre több fizetőeszköz is hozzáadható a szolgáltatáshoz.

Touch ID-val, vagy Face ID-val rendelkező iPhone-on, Apple Watchon, iPaden vagy Macen azonnal használatba vehető az Apple Pay, amint hozzáadásra került egy hitel- vagy bankkártya, illetve prepaid kártya a Wallethez.

Amint aktiválódott az Apple Card, a rendszer automatikusan felveszi azt a Walletbe és a Safari automatikus kitöltési funkciójába azon a készüléken, amelyen az Apple Card létre lett hozva.

Fontos!
Hozzá kell adni minden egyes használni kívánt kártyát az összes olyan eszközhöz, amelyen használatba szeretné venni az Apple Payt.

Néhány országban és régióban tömegközlekedési kártyákat, valamint áruházi kártyákat, beszállókártyákat, mozijegyeket, kuponokat és jutalomkártyákat is hozzá lehet adni a Wallet (Pénztárca) alkalmazáshoz.
Ha nem lehetséges egy kártya hozzáadása az Apple Pay szolgáltatáshoz, akkor valószínűleg az nem támogatott.

Az Apple Pay használata

Az Apple Pay használatával vásárlás hajtható végre üzletekben, alkalmazásokban, a Safari böngészőből az interneten, és akár jegyet is válthat a tömegközlekedési eszközökre, ahol ez lehetséges.

Mennyire biztonságos az Apple Pay?

Az Apple Pay használata biztonságosabb, mint a műanyag hitel-, bank- és prepaid kártyáké. Az iPhone-on, iPaden és Macen végrehajtott összes tranzakció során hitelesítéssel hajtható végre a vásárlás, amihez a Face ID, a Touch ID vagy a jelkód használható. Az Apple Watchot a jelkód védi, aminek birtokában kell lennie, és meg kell adni a jelkódot minden alkalommal, amikor felveszi az Apple Watchot, illetve amikor az Apple Pay segítségével fizet. A kereskedő nem kapja meg a kártyaszámot és a személyére vonatkozó adatokat, a tényleges kártyaszámokat pedig nem tárolja sem a készülék, sem az Apple szerverei.

Az üzletben való vásárlás esetén sem az Apple, sem a készülék nem küldi el a tényleges kártyaszámot a kereskedőnek. Amikor alkalmazásban vagy a Safari segítségével az interneten hajt végre vásárlást, a kereskedő csak azt a nevet, e-mail-címet, számlázási- és szállítási címet kapja meg, amelynek a megosztása engedélyezve lett a megrendelés végrehajtása érdekében. Az Apple Pay titkosított formában megőrzi a tranzakciós adatokat, például a hozzávetőleges vásárlási összeget. Ezek az adatok nem alkalmasak a vásárló személy azonosítására, és soha nem szerepel közöttük az, hogy mit vásárolt.

Megjegyzés: Ha kijelentkezne az iCloudból, vagy eltávolítaná a jelkódot, az összes hitel-, bank- és prepaid kártya, diákigazolvány, valamint tömegközlekedési kártya törlődik a készülékről.

Mali Attila

Augusztus havi Okosmorzsánkban megvizsgáljuk, hogy a Fájlok alkalmazás  és más támogatott alkalmazások segítségével hogyan férhetünk hozzá az iPhone-hoz csatlakoztatott külső tárolóeszközökön, például a külső merevlemez-meghajtókon, flash-meghajtókon, SD-kártyákon és egyéb tárolóeszközökön tárolt fájlokhoz.

A Fájlok alkalmazásban új mappákat hozhatunk létre, kivághatjuk, másolhatjuk, beilleszthetjük, áthelyezhetjük és átnevezhetjük a fájlokat és mappákat, valamint fájlokat is rendezhetünk. Az alkalmazás különféle fájlrendszereket támogat, beleértve az APFS, ExFAT, FAT32, HSF + fájlokat.

Csatlakoztassuk az USB-meghajtót vagy az SD-kártyaolvasót az iPhone-on lévő töltőcsatlakozóhoz egy kompatibilis csatlakozó vagy adapter segítségével.

Elképzelhető, hogy Lightning–USB-kameraadaptert, Lightning–USB 3 kameraadaptert vagy Lightning–SD-kártyaolvasót kell használnunk (ezeket külön lehet megvásárolni).

Megjegyzés: Az USB-meghajtó csak egy adatpartícióval rendelkezhet, és ennek FAT, FAT32, exFAT (FAT64) vagy APFS formázásúnak kell lennie. Az USB-meghajtó formázásának módosításához használjunk Mac gépet vagy PC számítógépet.

SD-memóriakártya behelyezése a kártyaolvasóba

Ne erőltessük a kártyát az olvasó nyílásába; a kártya kizárólag egyféle módon csatlakoztatható.

Megjegyzés: A memóriakártyán lévő fotókat és videókat lehetőség van közvetlenül a Fotók alkalmazásba importálni.

A meghajtó vagy a memóriakártya tartalmának megtekintése

Egy támogatott applikációban (pl. az iOS rendszer alapértelmezett fájlkezelő alkalmazásában) megtekinthetjük a képeket, dokumentumokat, zenéket és más egyéb fájlokat.

Nyissuk meg az iOS rendszer Fájlok alkalmazását a Főképernyőről. Navigáljunk, vagy érintsük meg a képernyő alsó részén a lapsávot, majd jelöljük ki koppintással a Böngészés lapot. A bal oldali listában jelöljük ki a külső adathordozót, majd koppintsunk az eszköz nevére a Helyek alatt. Ha a Helyek lehetőség nem látható, akkor navigáljunk vissza, vagy érintsük meg újra a Böngészés lapot és koppintsunk rá ismét.

A meghajtó vagy a kártyaolvasó leválasztása

Zárjuk be azt a támogatott fájlkezelő alkalmazást, amelyet használtunk a fájlok mozgatására.

Távolítsuk el az iPhone-on lévő töltőcsatlakozóból azt az eszközt, amelyet használtunk a fájlok átvitelére vagy mentésére.

Megjegyzés: A Lightning–USB 3 kameraadapterhez USB hálózati adapter csatlakoztatható. Ezáltal nagyobb energiaigényű USB-eszközöket, például külső merevlemezeket is csatlakoztathatunk az iPhone-hoz.

Minden más külsőleg csatlakoztatott adathordozóval hasonlóképpen járjunk el, ha az iPhone-unk tartalmát módosítani szeretnénk.

Egyes külső csatlakoztatású eszközök biztonsági mentést  tesznek lehetővé a Kontaktokról, a Képekről és más egyéb fájlokról.

A készülékünk képességeit bővíthetjük további eszközökkel is. Vannak olyan Lighting – USB csatlakoztatási ponttal ellátott eszközök melyek egyik vége az okos telefonba helyezhető és a másik végén az USB-nek köszönhetően a rámentett fájlok, dokumentumok, vagy képek a porton keresztül számítógépre áthelyezhetők. Így tárhelyet szabadíthatunk fel iPhone készülékünkön, vagy éppen fordítva, a számítógépről fájlok, dokumentumok helyezhetők át az iPhone belső tárhelyére egy alkalmazás segítségével.

Erre a célra egy kiválóan használható termék a “SanDisk iXpand Flash Drive Go”, amely kényelmes kulcstartónyílásával bárhová magunkkal vihetjük, hogy helyet szabadítsunk fel iPhone készülékünkön.

A csatlakoztatott pendrive automatikusan biztonsági mentést készít a fotókról, videókról és kontaktokról, így biztosak lehetünk benne, hogy emlékeink és kapcsolattartási adataink nem vesznek el. Amint a fájlok az iXpand Drive-on vannak, a nagy sebességű USB 3.0 csatlakozót használva könnyedén átvihetjük őket a számítógépünkre. A pendrive jelszóvédő szoftverrel ellátott, amely megvédi az eszközön található érzékeny fájlokat.

Jellemzők:

 • Gyors hely felszabadítása az iPhone-on
 • A csatlakoztatott pendrive automatikusan biztonsági mentést készít a fotókról és a videókról
 • A videófelvételek közvetlenül a pendrive-ra menthetők
 • USB 3.0 csatlakozó a számítógépre történő nagy sebességű fájlátvitelért
 • Kettős rendeltetésű visszahajtható kialakítás, amely megvédi a csatlakozókat, és kulcstartónyílást biztosít a könnyű hordozhatóság érdekében
 • Csatlakozók: Lightning, USB
 • Memóriakártya: Memory Stick Duo
 • Áramforrás: USB

Mali Attila

Felfedeztek egy hibát az iOS-ben, ami az után következik be, amikor egy speciális hálózati névvel ellátott wifihez csatlakozunk, s amelynek következtében az Apple készülékek wifije a továbbiakban működésképtelenné válik.

Ha egy bizonyos „%p%s%s%s%s%n” nevű hálózatra csatlakozunk fel, akkor következik be a váratlanul kellemetlen állapot és omlik össze iPhone készülékünkön a wifi. Ennek hatására a készülék rendszerszinten letiltja a wifi használatát. A készülék nemcsak a wifin keresztül történő internetelérést és az új hálózatok utáni keresést tiltja le, hanem elvágja a rendszer hozzáférését a vezeték nélküli hálózaton történő bármilyen adatátvitelhez, így például az AirDrophoz is. Hiába indítjuk újra a készüléket, vagy szerkesztjük át a hálózat nevét, a hiba továbbra is fennáll.

Mivel speciális karaktersor a veszélyes hálózat neve, így a legnagyobb gondot a „%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt nyilvános nyílt hálózatok jelenthetik a felhasználók számára. Szerencsére a készülék hardverében nem okoz hibát a bug, és a szoftver által letiltott wifi is visszakapcsolható. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, amikor folyamatosan ezt a hálózatnevet sugárzó wifi körzetében tartózkodunk, és a készülék folyamatosan ehhez a hálózathoz akar csatlakozni, valamint nem használunk iCloud kulcskarikát sem.

Ha utazás közben mindenféleképpen szükségünk lenne ingyenes wifihálózatra, akkor ne kezeljük felületesen a hálózatokra való csatlakozást. Alaposan ellenőrizzük a kiszemelt hálózat nevét, ha kell, akkor karakterenként léptessük le, hogy mi a hálózat neve, mielőtt csatlakozunk hozzá.

Nyomatékosan felhívjuk mindenkinek a figyelmét arra, hogy senki ne próbáljon ki speciális karaktersor elnevezésű nyílt, ingyenes Wi-Fi hálózatokat!

A következőkben ismertetett módszer nem garantálható, hogy mindenkinél működik, a felvázolt módszerért senki nem vállal felelősséget!

Az a legbiztosabb módja az ilyen esetek megelőzésének, ha kerüljük az ingyenes, nyílt wifi hálózatokat, főképpen akkor, ha ezek speciális karaktereket tartalmaznak.

Bizonyos források szerint, ha már belefutottunk ebbe a problémába, a következők esetlegesen megoldást jelenthetnek:

Amennyiben áldozatul esnénk, a készülék újraindítása után a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel visszaállítható a készülék wifije. Ezzel az eszköz összes hálózati beállítása törlődik, így elfelejt minden korábbi vezeték nélküli kapcsolatot – mobilhálózati beállítást és VPN-t is –, köztük a veszélyes hálózat nevét is. A műveletsor végrehajtása után pedig újra képes az iPhone a wifit használni. Igaz, az újracsatlakozás során meg kell adni a korábban már megadott és elmentett jelszavakat.

Sajnálatos módon van még ennél is durvább verziójú speciális karaktert tartalmazó nyílt, ingyenes Wi-Fi-hálózat is, amit ugyancsak felfedeztek, de ennek esetében nem lehet visszaállítani a hálózati beállítások alaphelyzetbe állításával sem az iPhone készüléket. Némely készülék esetében egyelőre nincsen megoldás, még a készülék visszaállítása sem oldja meg a problémát. Akkor van lehetőség a készülék visszaállítására, ha még a veszélyes problémát okozó hálózattal való találkozás előtt készült biztonsági mentés az iPhone-ról.

Védekezési javaslat:

Kapcsoljuk ki a wifit, amennyiben otthonról elmegyünk! Nem mellesleg ezzel még az akkumulátor töltöttségi szintjét is növeljük.

Használjuk és kapcsoljuk be a mobil adatforgalmat a készülékünk beállításaiban.

A Wi-fi teljes kikapcsolása

 • A Wi-Fi kikapcsolásához lépjünk a Beállítások > Wi-Fi menüpontba, és kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót.

Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót, annak teljesen más hatása van a készülék Wi-Fi működésére nézve.

Amikor a Vezérlőközpontból ki van kapcsolva a Wi-Fi, a készülék nem csatlakozik automatikusan a közeli Wi-Fi-hálózatokhoz egészen addig, amíg az alábbiak egyike meg nem történik:

 • Amíg be nem kapcsoljuk a Wi-Fi-t a Vezérlőközpontban.
 • Amíg nem csatlakozunk egy Wi-Fi-hálózathoz a Beállítások > Wi-Fi menüpontban.
 • Amíg egy új helyre nem sétálunk vagy utazunk, ahol nyílt Wi-Fi található.
 • Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fit tudnunk kell, hogy az hajnali 5 órakor automatikusan vissza fog kapcsolódni tőlünk függetlenül.
 • Akkor is megtörténik a csatlakozás a wifihez amikor újraindítjuk a készüléket

Összegezve a fentebb olvasottakat: körültekintően használjuk a csábító ingyenes, nyílt wifihálózatokat, amelyek sokszor igencsak veszélyesek lehetnek ránk.

Mali Attila
az MVGYOSZ munkatársa

Bizonyára sokan belefutottak abba a jelenségbe, hogy iPhone készülékükön megszaporodtak az Értesítési központban a különböző postai küldeményekről szóló és a vírusirtóról tájékoztató értesítések.

Valójában ez csak egy scam naptár kamu eseményének értesítése, amit egy átverős reklámnak köszönhetően sikerült összeszedni az interneten.
Ezekbe a reklám hirdetéseket tartalmazó linkekbe gyakorlatilag bárhol bele lehet futni.
Az ilyen, megjelenő reklámfeliratkozásra hívogató értesítésben azonban egyébként van lehetőség a Mégsem gombra koppintani, amivel elutasítható az átverős reklám.
Ha rutinból mégis a Feliratkozás gombot aktiválnánk, akkor azzal a reklám által terjesztett scam (átverés) naptárra iratkozunk fel, ami után már az említett különböző értesítésekkel és jelzésekkel figyelmeztet majd minket a scareware program.

A probléma megoldása valójában egyszerű, mindössze törölni kell az ilyen kamu értesítéseket tartalmazó, scam naptárra való feliratkozásunkat.
Az ilyen feliratkozott naptár önmagában igazából nem tud semmit sem csinálni, csak az értesítések számát növelheti az értesítési központban és ezzel szinte kezelhetetlenné teszi azt.
Az efféle értesítések célja, hogy rávegyen minket a kamu naptáreseményben található link megnyitására.
Mindenesetre legkevésbé sem javasolt rájuk koppintani!
Hagyjuk figyelmen kívül a jobbnál jobb és csalogató értesítéseket, mert komoly problémát is okozhatunk a készülék működésében, ha túl kíváncsiak vagyunk az efféle értesítésekre.

Hogyan távolítható el az ilyen scam naptár?

Navigáljunk régebbi rendszereken a Beállítások > Jelszavak és fiókok csoportba.
Újabb rendszereken a Beállítások > Naptár > Fiókok > Előfizetett naptárak menüpontba.
Ennél a résznél megtaláljuk az olyan scareware Előfizetett naptárat vagy naptárakat, amelyek a készülék fertőzöttségét okozzák.
Például az “Events” is egy ilyen naptár, ami kiválasztás után megnyitva a Fiók törlése gombbal eltávolítható.

Néhány jó tanács a sikeres védekezés és az említett scam naptár feliratkozás elkerülése érdekében:

• Az első és legfontosabb szempont, hogy minden esetben figyeljünk oda és figyelmesen olvassuk végig a beérkező értesítés szövegét, és értelmezzük azt. Így már bizonyára ki tudjuk küszöbölni, hogy feliratkozzunk ilyen scam naptárakra.
• A másik szempont: az ilyen scam hirdetések miatt használjunk reklámblokkolót a Safariban vagy bármely más böngészőben.

Az iPhone-ok esetén egyébként klasszikus értelemben vett vírusoktól nem kell tartani, és emiatt nem létezik rájuk vírusirtó sem.

Mali Attila,
az MVGYOSZ munkatársa

Májusi Okosmorzsánkban bemutatjuk, hogyan rendezheti tetszés szerint az alkalmazásokat az iPhone készüléke főképernyőjén, valamint a mappákba helyezéshez, más oldalakra vagy képernyőre való mozgatáshoz is adunk tanácsokat. A folyamatban az oldalak sorrendjének meghatározására is lehetőség nyílik.

Az alkalmazások rendszerezése

Egy alkalmazásikonon aktiválja a Szerkesztési módot, ehhez legyintsen egy ujjal lefelé. Minden más esetben érintse meg, és végezzen egyujjas dupla koppintás és tartás kézmozdulatot, vagy végezzen egyujjas tripla koppintást a képernyőn látható bármely alkalmazás ikonon, majd válassza és aktiválja a Főképernyő szerkesztése menüparancsot.

A művelet végrehajtása után legyintsen egy ujjal felfelé, és aktiválja a kiválasztott alkalmazásikon húzása menüparancsát.

Ekkor bármelyik alkalmazást a kívánt helyre – akár a képernyő alján található Dock-ra is – húzhatja.

Az iPhone 10, vagy újabb készülékek esetén a mentéshez koppintson a Kész gombra. Az iPhone 8, vagy ettől korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

Ha bármikor meg szeretné szakítani a szerkesztés folyamatát, akkor iPhone 10, vagy ettől újabb készülékek esetén csúsztassa felfelé egyik ujját a képernyő alsó szélétől, amíg az első rezgés nem észlelhető, és emelje fel az ujját vagy aktiválja a Kész gombot.

Az iPhone 8, vagy ettől korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

Minden más esetben – a szerkesztési módban – a rotor parancsai között megtalálható Alkalmazások szerkesztésének leállítása lehetőséget is választhatja.

Megjegyzés: A Főképernyő szerkesztési módjában elvégzett módosítások nem vonhatók vissza, azok helyreállítása további műveleteket igényel.

A Főképernyő teljes gyári visszaállításához válassza a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Főképernyő alaphelyzetbe állítása menüpontot.

Alkalmazások elhelyezése egy mappába

Ha sok alkalmazással rendelkezik, mappákba rendezheti a hasonló rendeltetésű alkalmazásokat.

Úgy hozhat létre mappát, ha két alkalmazásikont egymásra mozgat, majd velük egy új mappát létesít.

Ehhez a következő műveleteket kell elvégeznie.

Aktiválja a Szerkesztési módot egy alkalmazásikonon, vagy érintse meg, és végezzen egyujjas dupla koppintás és tartás kézmozdulatot, esetleg használhatja az egyujjas tripla koppintást a képernyőn látható bármely alkalmazásikonon, majd válassza és aktiválja a Főképernyő szerkesztése menüparancsot.

A fentebb említett ikonok mozgatása lehetőséggel hajtson végre egy ikonon húzási műveletet, majd egy másik alkalmazás ikonra navigálva a rotor műveletei közül válassza az Új mappa létrehozása a Következőkkel menüparancsát.

A rendszer a kiválasztott alkalmazásikonokból kialakít egy mappanevet és -szerkezetet, majd egyúttal belefoglalja a mozgatott alkalmazásokat.

Ha más nevet szeretne beállítani egy létrehozott mappának, akkor legyintsen lefelé a mappán és aktiválja a Szerkesztési mód parancsát.

Nyissa meg a mappát, majd koppintson a mappa nevére és adja meg annak új nevét, végezetül a billentyűzet jobb alsó részén koppintson a Kész gombra, majd lépjen ki a szerkesztési módból.

Most, hogy már rendelkezik egy mappával, belemozgathatja a további alkalmazásokat.

Egy mappán belül több oldalt is létrehozhat a belemozgatott alkalmazásokkal.

Alkalmazás áthelyezése egy másik oldalra

Kezdetben két oldalnyi alkalmazás található a készülékén. Ha létre szeretne hozni egy új oldalt, akkor tegye a következőket:

Aktiválja a Főképernyő szerkesztését a fentebb említett módok egyikén, majd egy bármely alkalmazást húzásra kijelölve legyintsen három ujjal balra, ezt követően navigáljon az újonnan létrehozott Üres oldalra.

Legyintsen egy ujjal lefelé, és aktiválja az Alkalmazás áthelyezése üres oldalra menüparancsát.

Az iPhone 10, vagy újabb készülékek esetén a mentéshez koppintson a Kész gombra. Az iPhone 8 és korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

A fent említett műveletsorral hozhat létre Üres oldalt, amely lehetőséget kínál arra, hogy áthelyezzen rá alkalmazásokat.

Ha törölni szeretne egy oldalt, helyezze át az összes alkalmazást egy másik főképernyőre.

Azon a képernyőn, amelyiken már nem található alkalmazás, az oldal automatikusan törlődni fog.

Ha egynél több oldal található a készüléken, a Dock fölötti oldalválasztó jelzi azt, hogy melyik oldalon tartózkodik. Ebben az esetben áthelyezhet egy alkalmazást egy másik oldalra, és létrehozhat új oldalakat.

Ha az oldalválasztón balra vagy jobbra további oldalak találhatók, akkor a kívánt alkalmazást húzással áthelyezheti a következő oldalra.

Jobbra legyintve három ujjal megtekintheti az előző oldalon található alkalmazásokat, ugyanezt a mozdulatot végezve ellentétes irányban, visszatérhet az előzőleg megtekintett oldalra.

Mali Attila

Az iOS 14 rendszer új lehetőségeket kínál az iPhone-ra telepített alkalmazások megkeresésére és azok rendszerezésére. Áprilisi Okosmorzsánkban ennek lépéseit tekintjük át.

Az elérhető lehetőségekkel mindent oda helyezhet, ahol Önnek az a legmegfelelőbb. A Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra addig, amíg meg nem jelenik az Alkalmazáskönyvtár.

Az Alkalmazáskönyvtár automatikusan a következők szerint rendezi az alkalmazásokat:

 • Javaslatok,
 • Nemrég hozzáadott,
 • Közösségi,
 • Hatékonyság,
 • Segédprogramok,
 • Információk és olvasás,
 • Egyéb,
 • Kreativitás,
 • Szórakozás,
 • Vásárlás és élelmiszerek,
 • Utazás,
 • Oktatás, valamint az Egészség és fitnesz kategóriákra.

A Telefon, FaceTime és a Skype alkalmazások például a Közösségi kategóriába kerülnek, míg a Javaslatok kategória – az alkalmazások használata alapján – automatikusan átrendezésre kerül a leggyakrabban használt alkalmazások szerint.

Megjegyzés: A VoiceOver rotorjának Konténer opciójának használatával az oldal nem gördül túl azon, ami az Alkalmazáskönyvtárban jelenleg vizuálisan látható a képernyőn. Legyintsen 3 ujjal felfelé a görgetéshez, hogy a többi kategória is látható és navigálható legyen.

Az új alkalmazások letöltési helyének módosítása

A letöltött és telepített új alkalmazások bekerülnek az Alkalmazáskönyvtárba, azonban letöltési helyük módosítható.

 1. Nyissa meg a Beállítások > Főképernyő szekciót, majd válasszon egy lehetőséget.
 2. Válassza ki, hogy a Főképernyőhöz adás vagy csak az Alkalmazáskönyvtár legyen használatban.

Lehetőséget kínál a rendszer az Értesítési jelvények bekapcsolására, ez a funkció a Megjelenítés az Alkalmazáskönyvtárban kapcsoló aktiválásával érhető el.

Alkalmazás megkeresése az Alkalmazáskönyvtárban

 1. Jelenítse meg az Alkalmazáskönyvtárat, ehhez a Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra.
 2. Aktiválja a keresőmezőt, majd kezdje el gépelni a megjelenő képernyőbillentyűzeten a keresendő alkalmazás nevét.

Megjegyzés: Az alkalmazás első három karakterét beírva a keresőmezőbe az iOS rendszer keresőszolgáltatása azonnal megjeleníti a találatokat, amennyiben több egyezés található, akkor betűrendben, egymás mellett jelennek meg a találatok.

 1. Navigáljon a keresett alkalmazásra és aktiválja a megnyitáshoz.

Alkalmazás megkeresése más módon az Alkalmazáskönyvtárban

Az Alkalmazáskönyvtár a kategóriák nélkül is megjeleníthető, így minden, az iPhone-ra telepített alkalmazás betűrendben felsorolva tekinthető meg.

 1. Navigáljon a megszokott módon az Alkalmazáskönyvtárba, majd az alkalmazások listájának megjelenítéséhez koppintson a keresőmezőbe.
 2. Használja a szakaszindex szolgáltatást vagy a rotoron a Címsorokat a könnyebb navigáláshoz a megnyitni kívánt alkalmazás megkereséséhez.
 3. Az alkalmazás megnyitásához koppintson az alkalmazás ikonjára.

Alkalmazások törlése a Főképernyőn

Van egy extra lehetőség az iOS 14 rendszerben, amikor a felhasználó töröl egy alkalmazást. Az alkalmazás törlésének többféle módja van. A kezdéshez hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot vagy végezzen egyujjas tripla koppintást az alkalmazás ikonon, amíg az előugró helyi menü meg nem jelenik. Az alkalmazástól függően előfordulhat, hogy a helyi menüben megjelenik néhány elvégezhető művelet. A helyi menü például a Mail alkalmazásnak megjeleníti az Új üzenet vagy a Keresés menüparancsát.

Az alkalmazás-specifikus műveletek mellett az iOS 14 két lehetőséget tartalmaz:

Az alkalmazás törlését vagy a Főképernyő szerkesztését.

Egy alkalmazás ikonján a hosszú megnyomás gesztusát elvégezve az előugró helyi menüben választható az alkalmazás törlése lehetőség.

Alternatív megoldásként alkalmazható a hosszú megnyomás művelet gesztusa az alkalmazás ikonján a szokottnál hosszabb ideig, amíg az összes alkalmazás ikon rezegni kezd, ezzel elindítva a Főképernyő szerkesztését.

Akár a Szerkesztés módba tett képernyő ikonján egyujjal legyintve lefelé vagy akár a tripla koppintással megjelenített helyi menüben a Törlés gombot választva a rendszer egy kérdést jelenít meg:

Eltávolítja a következőt: pl. “RTL Most?”

A rendszer megkérdezi, hogy törölni szeretné-e az alkalmazást vagy áthelyezi-e az Alkalmazáskönyvtárba. A külső, harmadik féltől származó alkalmazás törlése az összes adatot törli a telefonról, így értékes tárhelyet szabadítva fel a készülékén.

Mi történik egy beépített alkalmazás készülékről való törlésekor?

Ha töröl egy beépített alkalmazást a készülékről, akkor előfordulhat, hogy a hozzá kapcsolódó rendszerfunkció sem fog működni, és a kapcsolódó felhasználói adatok és konfigurációs fájlok is törölve lesznek. A Főképernyőn lévő beépített alkalmazások eltávolítása a rendszer egyéb funkcióira is hatással lehet. Ha a törlendő alkalmazást áthelyezi az Alkalmazáskönyvtárba, akkor eltávolítja az alkalmazás ikont a Főképernyőről. Az alkalmazás továbbra is telepítve marad és bármikor hozzáférhet, ha három ujjal legyint balra a Főképernyőn, amíg el nem éri az Alkalmazáskönyvtárat.

Alkalmazás törlése az Alkalmazáskönyvtárból

A telefonról való törléshez nem kell áthelyeznie egy alkalmazást az Alkalmazáskönyvtárból vissza a Főképernyőre.

 1. A Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra addig, amíg meg nem jelenik az Alkalmazáskönyvtár.
 2. A Kategória nézetben keresse meg azt az alkalmazást, amelyet törölni szeretne.
 3. A törölni kívánt alkalmazáson hajtsa végre a hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot vagy végezzen egyujjas tripla koppintást a helyi menü megjelenítéséhez, majd aktiválja a Törlés elemet.
 4. A megerősítéshez koppintson újra a Törlés elemre.

Oldalak keresése és elrejtése a Főképernyőn

Az iOS 14 rendszerben elrejtheti, majd bármikor visszahelyezheti az egyes oldalakat, így leegyszerűsítheti a Főképernyő megjelenését, valamint az Alkalmazáskönyvtár segítségével könnyen megtalálhatja a különböző oldalakon elrejtett alkalmazásokat.

 1. Érintsen meg a Főképernyőn egy tetszőleges ikont, majd hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot.
 2. Az előugró helyi menüben válassza a Főképernyő szerkesztése gombot.
 3. Navigáljon az Oldalválasztó sávra vagy érintse meg a területet, majd koppintson rá duplán.

Megjegyzés: Az Oldalak szerkesztése műveleteinek használatával elrejthet egyes oldalakat. Ha használja ezt a funkciót, akkor csak a Főképernyő marad látható. Ebben az esetben figyelmeztetést jelenít meg a rendszer: “Az újonnan letöltött alkalmazások mostantól az Alkalmazáskönyvtárban jelennek meg.”

A képernyők fenti módon történő használata során az Oldalválasztó is elrejtésre kerül, így a VoiceOver számára nem felfedezhető a terület.

 1. A látható oldalak elrejtéséhez koppintson az adott oldalra, ekkor a VoiceOver bejelenti, hogy a kiválasztott oldal látható lesz-e vagy sem a művelet végrehajtása után.
 2. Navigáljon a képernyő jobb felső sarkába vagy érintse meg a területet, és aktiválja a Kész gombot, majd lépjen ki a Főképernyő szerkesztéséből vagy várjon 30 másodpercet a szerkesztés befejezéséig.

Megjegyzés: Az oldal elrejtésének visszavonásához ismételje meg a fenti lépéseket.

Alkalmazások áthelyezése az Alkalmazáskönyvtárba

A Főképernyő oldalainak elrejtése helyett az alkalmazásokat áthelyezheti az Alkalmazáskönyvtárba is.

 1. Érintsen meg a Főképernyőn egy tetszőleges ikont majd hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot.
 2. Az előugró helyi menüben válassza az Alkalmazás eltávolítása elemet.
 3. Koppintson az Áthelyezés az Alkalmazáskönyvtárba elemre.

Mali Attila

Hogyan törölhetők az iPhone-ra telepített külső fejlesztésű alkalmazások?

Sokan próbálkoznak alkalmazások letöltésével és azok használhatóságának tesztelésével. Az akadálymentes alkalmazásokat az App Store külön kategóriába sorolja, de ezek közül is csak a legnépszerűbbek vannak kiemelve. A kisegítő technológiát egyre többen alkalmazzák, de még mindig előfordulnak hiányosságok, amelyek arról adnak bizonyságot, hogy kevés olyan alkalmazás van, ami a kisegítő funkciókkal jól kezelhető annak érdekében, hogy egy látássérült felhasználó számára VoiceOver kompatibilis legyen.

Próbálgatás és tesztelés céljából letöltött alkalmazás sok készüléken megtalálható. Az ilyen letöltött és nem használt alkalmazások azonban csak a készülék tárhelyét foglalják. Ha olyan nem használt vagy már elévült alkalmazást szeretne eltávolítani a készülékéről, amelyet időszakosan vagy véglegesen törölni is szeretne, akkor a következők szerint járjon el.

Alkalmazás törlése:

 1. Navigáljon arra az alkalmazásra, amelyet szeretne törölni.
 2. Az alkalmazás kijelölése után az egyujjas dupla koppintás és tartás gesztussal, vagy az egyujjas tripla koppintással aktiválja a helyi menüt.
 3. Ezután – az előugró választéklistában – koppintson az Alkalmazás eltávolítása gombra.

 Figyelmeztető üzenet értesíti a következőkről:

“A Főképernyőről való eltávolítás megtartja az alkalmazást az Alkalmazáskönyvtárban.”

A három lehetőség közül a legrelevánsabb Alkalmazás törlése gombra koppintva, az alkalmazás és minden adata törölhető a készülékről.

Az Eltávolítás a Főképernyőről gombra koppintva az alkalmazás a Főképernyőről áthelyezhető az Alkalmazáskönyvtárba, és minden adata megmarad.

Mégse gomb – ezzel a lehetőséggel megszakítható a törlési művelet.

Az iOS 14 rendszer új lehetőségeket kínál, amelyekkel megkereshetők és rendszerezhetők az iPhone-ra telepített alkalmazások.

Ha nem szeretne eltávolítani egy alkalmazást, rendezze mappákba, rejtse el az oldalt a főképernyőn, vagy helyezze át az alkalmazást, hogy az csak az Alkalmazáskönyvtárban legyen látható.

 Fontos!

Egy alkalmazás eltávolítása a készülékről nem jelenti azt, hogy azzal automatikusan törlődik az alkalmazáshoz megvásárolt, kapcsolódó előfizetése. Alkalmazás törlésekor megjelenhet az Előfizetések lemondása lehetőség.

Tanulja meg, hogyan kezelheti az előfizetéseit – erről a következő Apple támogatási cikkben olvashat: https://support.apple.com/hu-hu/HT202039

Mali Attila

Mit tegyek, ha belassul az iPhone készülékem, vagy ha a használat során furcsán működik? Erre nyújt megoldást az iPhone RAM felszabadítása.

Az iOS rendszer optimálisan kezeli a rendszermemóriát, ezzel lehetővé téve, hogy több alkalmazás egyidejűleg futtatható legyen. A rendszer szabad memória hiánya esetén a korábban megnyitott, de az előtérben nem futó alkalmazásokat bezárja, hogy felszabadítsa az elfoglalt memóriát az aktív alkalmazások számára. Ezzel lehetővé teszi a készülék stabil használatát anélkül, hogy manuálisan kellene bezárni az alkalmazásokat.

Alapértelmezetten az iOS rendszer így működik, de mégis vannak esetek, amikor az iPhone készülék több órás használat után belassul, az eszköz nem úgy reagál a gesztusokra, ahogy elvárná a felhasználó, és a megnyíló alkalmazások lassan működnek.

Ne feledje! Egyetlen rendszer sem tökéletes, kezelési problémák előfordulhatnak és mindig lesznek is.

Eszköztől függően, néhány gomb nyomva tartása, vagy kézmozdulat végrehajtása után az iPhone gyors és hibátlan működésre bírható. Az iPhone RAM felszabadításának lépései az adott modelltől függően változhatnak, készülékenként és típustól függően eltérőek lehetnek.

Az alább felsorolt készülékek közül válassza ki az ön által használt készüléktípust:

– iPhone 8 Plus vagy ennél korábbi készülékek esetén oldja fel a képernyőt. Ezután készüléktípustól függően az iPhone jobb oldalán vagy a jobb felső részén a Ki/Be, azaz az Altató/Ébresztő gombot tartsa megnyomva mindaddig, amíg megjelenik a Kikapcsolás képernyő, majd engedje el a gombot. Navigáljon, vagy érintse meg a Kikapcsolás lehetőséget, és tartsa megnyomva a Főgombot folyamatosan mindaddig, amíg az iPhone bekéri a Touch ID jelkódját, persze csak akkor, ha be van állítva. Mindezek után vegye használatba készülékét.

– iPhone 10 vagy ennél újabb készülékek esetén oldja fel a képernyőt. Ezután nyissa meg a Beállítások > Általános > Kikapcsolás menüpontot. Navigáljon, vagy érintse meg a Kikapcsolás lehetőséget a kikapcsolás képernyőn. Csúsztassa felfelé az egyik ujját a képernyő alsó részétől, amíg az első rezgést nem észleli. Tartsa ezen a ponton stabilan az ujját addig, amíg az iPhone bekéri a jelkódját, ha be van állítva. Mindezek után vegye használatba készülékét.

Megjegyzés: A RAM felszabadítása közben hosszabb-rövidebb idő (30 másodperc vagy akár több perc) is eltelhet, a művelet végét a képernyő fehér színű felvillanása jelzi.

A leírt műveletsorral felszabadul az iPhone memóriája, úgy, mintha újraindítaná a készüléket, a futó alkalmazások pedig bezáródnak még akkor is, ha az alkalmazásváltóban meg is jelennek.

Ilyen vagy egyéb, az iPhone működését érintő tartalmakkal ismerkedhet meg, ha csatlakozik a Távszem iBlind Facebook-csoportjához.

Mali Attila, az MVGYOSZ munkatársa

Mali Attila informatikai szakember tájékoztatást ad arról, hogy a mostani iOS rendszerben felmerülő problémák hogyan érintik az alkalmazásokat, többek között a Hangoskönyvtár alkalmazást is.

 

Az Apple szerint az iPhone készülékek gond nélkül működnek akár évekig is kikapcsolás vagy újraindítás nélkül. Az optimális állapot eléréséhez időnként azonban érdemes kikapcsolni, majd újra bekapcsolni az eszközt, ilyenkor ugyanis a rendszer „újrarendezi” magát, és javítja az esetleges apróbb hibákat, a rakoncátlan alkalmazások okozta memóriahibákat – így felgyorsítva a lassú, akadozó iPhone-t. Egy vagy több  készüléken, illetve használattól függően előfordulnak olyan szoftveres hibák, amelyek eredményeképpen nem nyitható meg egy alkalmazás, vagy éppen kilép használat közben a főképernyőre. Ezek sajnos fennálló hibák, olyan működésbeli problémák, amelyek kezelhetők és könnyen, valamint hibamentesen javíthatók.

Az iPhone kényszerített újraindítása (a rendes újraindítással ellentétben, mely csupán egyfajta hibernációs állapot) valóban leállítja, majd újraindítja a készüléket. Ilyenkor az iPhone-t alaphelyzetbe állítja, a memóriát felszabadítja, a használatban lévő programokat kikapcsolja, mindezzel együtt a háttérben működőeket is. Helyre teszi a szabálytalanul működő Wi-Fi kapcsolódásokat, rendbe hozza a Bluetooth kapcsolódási hibákat, megszünteti a beragadt vagy nem induló alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat és így szoftverproblémákra nyújthat hathatós megoldást. Ezzel a funkcióval hozható a készülék a legjobb, optimális állapotba.

Az iPhone kényszerített újraindításának lépései az adott modelltől függően változhatnak, készülékenként és típustól függően eltérőek lehetnek.

Az alább felsorolt készülékek közül válassza ki az ön által használt készüléktípust:

Első generációs iPhone SE vagy ennél korábbi modelleken az altatás/ébresztés gombbal zárja le a készülék képernyőjét. Tartsa megnyomva egyszerre az altató/ébresztő és a főgombot kb. 10 másodpercig, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 6 vagy 6 Plus készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készülék képernyőjét, majd ezután egyszerre tartsa megnyomva kb. 10 másodpercig az oldalsó és a  főgombot, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 7 vagy 7 Plus készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készüléket, majd ezután egyszerre tartsa megnyomva kb. 10 másodpercig a hangerőcsökkentő és a készülék oldalsó gombját, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 8, vagy 8 Plus, iPhone X, XR, XS, vagy XS Max, 2. generációs iPhone SE, iPhone 11, 11 Pro, vagy Pro Max, iPhone 12 mini, 12, vagy iPhone 12 Pro, 12 Pro Max készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készülékét, majd nyomja meg és gyorsan engedje el a hangerőnövelő gombot, nyomja meg és gyorsan engedje el a hangerőcsökkentő gombot, majd tartsa megnyomva az oldalsó gombot kb. 10 másodpercig, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék. Ne feledje, hogy a kényszerített újraindítás végrehajtása után meg kell adnia iPhone készüléke jelszavát a Face ID engedélyezéséhez és az iPhone zárolásának feloldásához, majd vegye újra használatba készülékét.

A fentebb bemutatott módszer végrehajtása után indítsa el a Hangoskönyvtár alkalmazást, és vegye használatba.

Jó szórakozást kívánok!

Mali Attila

MVGYOSZ munkatárs

Your Content Goes Here

Tippek és trükkök

Az utóbbi hetekben valószínűleg mindannyian több időt töltünk a számítógép előtt, még fontosabbá vált tehát, hogy azt komfortosan és akadálymentesen használhassuk. Alább gyengénlátó olvasóinknak adunk pár hasznos tippet a Windows10 operációs rendszer használatához.

Napjainkban sok gyengénlátó felnőtt dolgozik home office-ban, illetve több száz általános és középiskolás diák tanul otthonról, távoktatásban, számítógép használatával. A gyengénlátó felhasználóknak fontos, hogy a képernyőn megjelenő információk könnyen észlelhetőek, jól olvashatóak és egyértelműek legyenek, miközben a szem elfáradását is meg kell előzni. Ezt a célt szolgálják az olyan, a legtöbb operációs rendszerben már gyárilag elérhető kisegítő lehetőségek, mint a nagyítás, a kontrasztos megjelenítés vagy az egérmutató méretének és színének egyedi igényekhez igazodó beállítása. További kiegészítésként olykor hasznos lehet a képernyőolvasó szoftverek alkalmazása is, különösen hosszabb szövegek elolvasásához vagy a fáradt szem pihentetésének idejére.

De hol és hogyan állíthatjuk be ezeket a segítő funkciókat a Windows10 operációs rendszerben?

A Vezérlőpultban a jobb felső sarokban található „Megtekintés a következő szerint” feliratú legördülő listából a „Kategória nézetet” kiválasztva jelenik meg a „Könnyű kezelés” menü. Ezen belül van egy menüpont: „A Windows ajánljon beállításokat” néven. Ha ezt kiválasztjuk, megjelenik egy öt témakört felölelő kérdőív, amiben megjelölhetjük, hogy milyen nehézségünk van a számítógép használata során. Az öt témakör: látás, kézhasználat, hallás, beszéd, gondolkodás (pl. koncentrációs zavarok). A megfelelő válaszok megadását követően a Windows, a bejelölt válaszok alapján, felajánl egy sor funkciót, amik megkönnyítik számunkra a Windows használatát. Ezeket ekkor rögtön be is állíthatjuk.

A kifejezetten gyengénlátó felhasználók számára hasznos kisegítő lehetőségek:

A Windows egy helyre gyűjti ezeket a beállításokat, ezek a Start menü – Gépház – Könnyű kezelés menüben bal oldalon találhatók.

1. Kijelző

Itt beállíthatjuk, hogy hány százalékkal jelenjenek meg nagyobban a képernyő elemei, de nagyíthatunk csak a betűméreten is. Állíthatunk a fényerőn, kikapcsolhatjuk a hátteret, a Windows animációit és az átlátszóságot.

2. A kurzor és a mutató mérete

Beállíthatjuk az egérmutató és a kurzor méretét, amely a szövegszerkesztőkben jelzi, hogy éppen hol állunk a szövegben. Ezeknek a színét is megválaszthatjuk: lehet fehér, fekete vagy inverz (sötét alapon világosan jelenik meg és fordítva).

3. Nagyító

Itt lehet be- és kikapcsolni a nagyítót, amire van billentyűkombináció is: Windows billentyű + pluszjel. Kikapcsolás: Windows billentyű + Esc. Itt találunk továbbá számos egyéb beállítást a nagyítóra vonatkozóan, pl. a nagyítás mértéke, illetve hogy automatikusan elinduljon-e.

4. Színszűrők

Be lehet állítani, hogy milyen színszűrőt szeretnénk használni: Inverz (megfordítja a képernyő színeit), Szürkeárnyalatos és Inverz szürkeárnyalatos. Illetve van három szűrő színvakok vagy színtévesztők számára is, egy kör alakú színskálával, amin rögtön lehet látni a szűrők hatását. A színszűrőnek is van billentyűkombinációja: Windows billentyű + Control + C.

5. Kontrasztos megjelenítés

Itt lehet be- és kikapcsolni a kontrasztos megjelenítést, valamint be lehet állítani a színösszeállítást. A kontrasztos nézet billentyűkombinációja: Alt + bal oldali Shift + Print Screen.

6. Narrátor

A Narrátor a Windows beépített képernyőolvasója. Itt van lehetőség a Narrátor bekapcsolására, illetve itt találhatók a beállításai is, pl. az automatikus indítás, a beszédhang, beszédtempó, stb. A Narrátor billentyűkombinációja: Windows billentyű + Control + Enter.

Figyelembe ajánlunk továbbá egy egyszerű, de a gyengénlátó felhasználók számára igen hasznos segédprogramot. Ez a PointerFocus, amely egy kört rajzol az egérmutató köré, így az könnyebben észrevehetővé és követhetővé válik. Bár a program angol nyelvű, a telepítése nagyon egyszerű: mindössze el kell fogadni a szerződési feltételeket és a telepítési folyamat során mindig a “Tovább” gombra kell kattintani. A program indítása után rögtön megjelenik a kör az egér körül, amelynek a színe változtatható a beállításokban.

Letöltő link a telepítőhöz: https://hu.vessoft.com/software/windows/download/pointerfocus

További hasonló információkért kövessék folyamatosan az Okosklub híreit, szükség esetén pedig bátran kérjenek segítséget Berkó Norbert kollégánktól, az Okosklub munkatársától, aki a személyes félfogadás szünetelése alatt online módon elérhető.

Németh Orsolya

Az Okosklub alkalmakon gyakran hangzik el a kérdés, hogy lehet-e módosítani az iPhone főképernyőjének elrendezését?

Természetesen lehet – az Apple cég programozói ebben az esetben is maximálisan szem előtt tartották a VoiceOver felhasználók igényeit.

A főképernyő elrendezésének megváltoztatásához elsőként lépjünk ki a főoldalra a főgomb megnyomásával, újabb készülékeken pedig a főgomb megnyomására szolgáló kézmozdulat segítségével.

Ismét felfelé vagy lefelé söpréssel keressük meg az „x húzása” lehetőséget, ahol x az ikonunk nevét jelenti.

Ha egyszerre több ikont is mozgatni szeretnénk, megkeressük a következő ikont, és függőleges legyintéssel a „hozzáadás a húzási munkamenethez” lehetőséget választjuk.

Nagyon fontos, hogy képernyő szerkesztése közben a főgombot nem szabad megnyomni, mert a telefon kilép a szerkesztési módból.

Háromujjas jobbról balra legyintéssel tudunk a következő képernyőre lépni, balról jobbra 3 ujjal az előző képernyőre léphetünk.

Ha megtaláltuk azt az ikont, amely mellé a húzott ikont vagy ikonokat le szeretnénk tenni, akkor lefelé vagy felfelé söpréssel egy ujjal kiválaszthatjuk, hogy az ikon elé vagy után szeretnénk-e letenni a húzási folyamatban részt vevő alkalmazásainkat. Ha egy alkalmazás ikonját már kijelöltük húzásra, a következő ikonon állva az egyujjas függőleges söprésnél szerepelni fog, hogy „új mappa létrehozása a következőkkel: x és y”, ahol x és y a két ikonunk nevét fogja jelenteni.

Berkó Norbert

Gyakran találkozhatunk olyan fájlokkal, amelyeket nem, vagy csak nehezen tudunk elolvastatni képernyőolvasó szoftverrel. Íme, néhány hasznos tipp, amelyet érdemes kipróbálni az ilyen esetekben.

Tipikusan ilyenek a PDF fájlok, amelyeknek van egy úgynevezett kereshető változata – ezt könnyedén felolvastathatjuk bármelyik képernyőolvasóval. A másik változat már problémás, mert ebben a típusú PDF fájlban képként szerepel a szöveg. Ezzel nem lehet alapesetben dolgozni. Ekkor jön jól a Jaws program OCR szolgáltatása, amely a képen szereplő szöveget képes felismerni, és a látássérült felhasználó számára olvashatóvá tenni.

Ha olyan fájllal van dolgunk, amelyet nem tudunk felolvastatni, használhatjuk az insert+szóköz, majd az o betűt – mint optikai karakterfelismerés –, végül a d betűt. Ebben az esetben a Jaws az aktuálisan megnyitott dokumentumot próbálja meg olvashatóvá tenni. Sikeres felismerés esetén az eredmények nézetben lehet olvasni a felismert szöveget.

Ugyanezzel az OCR szolgáltatással lehetőség van szkennerről dokumentumot is beolvastatni. Az insert+szóköz, o, majd a betűt kell használni, Ha van szkenner telepítve, akkor pár gombnyomás után a Jaws elindítja a szkennert, majd tájékoztat arról, hogy a beolvasott lap tájolása megfelelő-e, vagy sem. Ha nem, akkor is lehet jó felismerési eredményt kapni, de ha sok hiba van a felismertetett oldalon, érdemes újraszkennelni helyes tájolás használatával.

A következő billentyűparancsok használhatóak még OCR esetén:

– INSERT+SZÓKÖZ, O, A: Kép felismerése kameráról vagy szkennerről beolvasva.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, F: Aktuálisan kijelölt képfájl felismerése.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, D: Az aktuálisan megnyitott PDF dokumentum felismerése.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, W: Az aktuális alkalmazás fókuszban lévő ablakában végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, S: A teljes képernyőn végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, C: Az éppen kijelölt vezérlőelemen, például grafikus feliratú gombon végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, Q: Megszakítja a karakterfelismerést, ha az már folyamatban van.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, KÉRDŐJEL: Tájékoztatást ad a karakterolvasási rétegen elérhető parancsokról.

Bővebb információt a Jaws főablakába lépve az insert+j paranccsal, majd a súgó menü Jaws súgótémák lehetőséget választva kaphatunk. A súgó egyik fejezete az optikai karakterfelismerés.

Berkó Norbert

A közkedvelt Windows 7 operációs rendszer támogatását 2020. január 14-én a Microsoft befejezte. A rendszer ugyan továbbra is használható marad, de internetezésnél – főleg internetbank használatakor – egyre több kockázattal kell számolni.

A támogatás megszüntetése azt jelenti, hogy a felhasználók nem kapnak többé frissítéseket, hibajavításokat a rendszerhez. A Microsoft azt javasolja, hogy minden felhasználó térjen át a Windows 10 rendszerre.

Bővebben itt olvasható a Microsoft ezzel foglalkozó cikke:

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4057281/windows-7-support-ended-on-january-14-2020

Látássérültként talán még nehezebb a váltás, mint egy jól látó ember számára, gondolhatja ezt elsőre mindenki. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni, megkönnyítve ezzel az átállást. Egy frissen feltelepített Windows 10-nél érdemes lehet beállítani a fájlkezelő viselkedését, hogy indításkor ne a gyakori mappákat, hanem a meghajtókat is mutassa.

Amikor megnyitjuk az új rendszerben a fájlkezelőt, amely most az „Ez a gép” elnevezést viseli, elsőre nem találjuk kedvenc meghajtóinkat, helyettük a gyakori mappák jelennek meg,  mert a Microsoft szerint ezeket fogjuk leginkább használni.

A beállítás megváltoztatásához nyissuk meg a Start menüt a Windows emblémás gombbal vagy a shift+F10 billentyűkombinációval.

A kereső mezőbe gépeljük be, hogy „fájlkezelő”, majd a lefelé nyíl segítségével keressük meg, hogy „fájlkezelő beállításai”.

Ezen entert nyomva egy kombinált listába jutunk, ahol a gyors elérés van kijelölve. Nekünk az „Ez a gép” lehetőség kell, ezt egy lefelé nyíl, majd egy enter segítségével tudjuk elérni.

Érdemes még kitenni a fájlkezelőt, a saját felhasználói mappánkat, valamint a vezérlőpultot az asztalra.

Ehhez megint be kell hívni a start menüt, majd beírni, hogy „Asztali ikonok”.

Jó esetben a képernyőolvasó azt fogja mondani, hogy: „Témák és kapcsolódó beállítások, Rendszerbeállítások, Nyomja meg a jobbra mutató nyilat az előnézet váltásához”.

Enter lenyomására megnyílik a szükséges beállítási felület, majd shift+tab billentyűvel az asztal ikonbeállításai lehetőségen kell entert nyomni. Ekkor egy listába kerül a fókusz, ahol a fel- és le nyíl segítségével választható ki, hogy mi kerüljön ki az asztalra. A szóköz lenyomásával tudjuk bejelölni, amit meg szeretnénk találni az asztalon.

Mindenkinek sok sikert a váltáshoz!

Nemrég az NVDA blogon megjelent egy cikk, amely az NVDA képernyőolvasó szemszögéből ugyan, de részletesen tárgyalja az új Firefox böngésző újdonságait, amelyeknek a JAWS felhasználók is örülhetnek.

Az olvasónézet segítségével könnyebben elolvashatunk egy cikket.

A program beállításait is átdolgozták a jobb használhatóság érdekében.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.nvda.hu/2019/11/25/a-megujult-mozilla-firefox-ujdonsagai/

Berkó Norbert

A JAWS program lehetőséget ad arra, hogy több helyről származó szövegrészeket a vágólapra másolva, majd onnan bármilyen fájlba beillesztve menteni lehessen azokat. Először meg kell keresni, majd kijelölni azt a szövegrészt, amit elsőként szeretne másolni. A másolás a ctrl+c billentyűparanccsal történik, de csak az első esetben.

Következik egy újabb szövegrész kijelölése. Ha ismét ctrl+c-vel próbálná a vágólapra másolni, az előzőleg már ott levő szöveg elveszne. Ezért kell használni a JAWS program vágólap parancsát, amelyet a jaws gomb+windows+c lenyomásával érhet el. Az utoljára kijelölt szövegrészt összefűzi a képernyőolvasó az előzőleg másolt információval. A kijelölést és a jaws+windows+c használatát addig kell folytatni, amíg minden fontos adatot össze nem gyűjtött.

A jaws gomb vagy az insert, vagy a capslock. A windows pedig hagyományos billentyűkiosztás esetén a bal alttól balra helyezkedik el, vagy a jobb alttól jobbra.

Végül egy üres szövegszerkesztőbe a ctrl+v parancs segítségével illeszthető be az összegyűjtött információ.

Reméljük, akár tanulásnál, akár más helyzetben hasznosnak találják majd ezt a rövid leírást.

Kérem, hogy írják meg, miről olvasnának szívesen a jövőben megjelenő okosmorzsák rovatban. Az ötleteket az okosklub@mvgyosz.hu címre várom.

Berkó Norbert

Bizonyára mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép, mit mondott a JAWS?

Ha olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy a capslock billentyű.

Ha pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50 üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk.

E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben.

Berkó Norbert

Tudta ön, hogy a rotor segítségével szöveget is ki lehet jelölni? iPhone készüléken a VoiceOver rotor segítségével lehetőség van bármilyen szöveg kijelölésére.

A beállítások/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt adja hozzá a szövegkijelölés lehetőséget a rotorhoz. Régebbi iOS rendszeren a kisegítő lehetőségek menüpont a Beállítások/általános menüpont alatt volt megtalálható. Ezután, ha szöveget szeretne kijelölni, akkor a kijelölni kívánt szöveget megkeresve a rotort állítsa a szövegkijelölés értékre, majd egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel állítsa be a szövegkijelölés egységét, mint pl. karakterek, szavak stb.. Ha most jobbra legyint egy ujjával, a szövegkijelölést a szöveg vége felé haladva növelheti, balra legyintéssel pedig csökkentheti.

Ha elkészült a kijelöléssel, a rotoron a szerkesztés alatt megtalálja a másolás parancsot. Erre duplán koppintva a szöveg a vágólapra kerül, ahonnan már bárhova beilleszthető ugyancsak a szerkesztés rotorértéket választva.

Berkó Norbert

A VoiceOver rotor segítségével módosíthatjuk az iPhone-on futó VoiceOver működését, mint például a beszéd sebességét, a gépelés típusát, stb.

Amikor a VoiceOver fut, lehetőség van a rotor használatára.

A rotor olyan, mint egy képzeletbeli tárcsa. Két ujjunkat a képernyőre helyezve tudjuk elforgatni a rotort, mintha egy tényleges tárcsát forgatnánk. Úgy is kivitelezhető a forgatás, hogy egy pillanatra a képernyőre helyezzük két ujjunkat, majd hirtelen elforgatjuk az ujjainkhoz képest a telefont, végül rögtön elengedjük a képernyőt. A rotor mindkét irányba forgatható.

Ha pl. a VoiceOver beszédének sebességét szeretnénk gyorsan módosítani, akkor forgassuk a rotort a beszédsebesség rotorbeállításra, ekkor egy pillanatra meg is jelenik a képernyőn a beszédsebesség felirat, majd hamar el is tűnik. Ezután egy ujjal felfelé vagy lefelé legyintve tudjuk a beszéd sebességét állítani. Ha a telefon alkalmazásban a kontaktok lap van kiválasztva, és a rotort a címsorok értékre tekerjük, akkor egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel a kívánt kezdőbetűre ugorhatunk. Innen jobbra söpörve könnyebben találhatjuk meg a kívánt nevet. Fontos, hogy a fent leírt módszer csak akkor működik, ha nem vagyunk benne egyetlen kontaktunk adataiban sem. Meghatározhatjuk, hogy milyen beállítások legyenek kint a rotoron úgy, hogy a beállítások/általános/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt ki-be kapcsolgatjuk azokat a dolgokat, amit gyorsan el szeretnénk érni.

Bővebb információ a rotor használatáról:

Az Apple súgóban

Berkó Norbert

Eddig az iPhone talán nem mindenki által ismert dolgairól igyekeztem írni, most szeretnék Windows rendszerű számítógép, valamint a JAWS képernyőolvasó használatával kapcsolatban hasznos tippeket adni.

Legegyszerűbben úgy kapcsolódhatunk WIFI-hez, vagyis vezeték nélküli hálózathoz, hogy használjuk a JAWS program rendszertálca listázó parancsát. A rendszertálca ikonjainak listája a JAWS gomb+f11 parancsával hívható be.

A JAWS gomb a képernyőolvasó beállításaitól függően vagy az insert vagy a caps lock, azaz a nagybetűzár billentyű.

A JAWS gomb+f11 lenyomását követően a lefelé nyíl segítségével keressünk olyasmit, hogy „Nincs csatlakozás”, „rendelkezésre állnak kapcsolatok”. Ha ilyen, vagy hasonló szöveg elhangzása után lenyomjuk az alt+e billentyűt, akkor kattintást végzünk a bal egérgombbal, de ami még fontosabb, hogy máris láthatjuk a rendelkezésre álló Wifikapcsolatokat, és a lenyíl segítségével kiválasztva a nekünk tetsző hálózatot enter lenyomását követően megpróbálhatunk kapcsolódni.

Berkó Norbert