Okosmorzsaparty

 Friss hírek az IKT eszközök világából

Your Content Goes Here

Egy kiemelkedő és elgondolkodtató lehetőség

Elérkezett az is, hogy a legújabb iOS beállításokban alkalmazható legyen, hogy a Vezérlőközpontban hozzáférjen a “Saját Watch pingelése” funkcióhoz, ami lehetővé teszi, hogy az óráját könnyedén megtalálja. Ez különösen hasznos funkció, ha valaki rendszeresen felügyeli az Apple óráját, és fontos számára, hogy könnyen megtalálja az eszközt.

Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vezérlőközpontban egyszerűen hozzáadja a “Ping my Watch”, tehát a “Saját Watch pingelése” funkciót. Így amikor úgy érzi, hogy az órája elveszett, könnyedén megtalálhatja és lokalizálhatja. Ez különösen fontos lehet olyan családok számára, ahol kisgyermek is van, és az óra könnyen a játék tárgyává válhat. Ez a funkció valódi megkönnyebbülést hozhat azoknak, akik aggódnak az eszköz elvesztése miatt, és lehetőséget nyújt arra, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják az Apple órájukat.

Most pedig tekintsük át a Beállításokkal kapcsolatos teendőket, hogy a Vezérlőközpontban megjelenhessen a “Saját Watch pingelése” funkció:

1. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást az iPhone készülékén!

2. Görgessen lefelé és aktiválja a Vezérlőközpont lehetőséget!

3. Navigáljon a TOVÁBBI VEZÉRLŐK szakaszhoz!

4. Ezen belül válassza ki a “Saját Watch pingelése” opciót és adja hozzá!

5. Ettől kezdve, amikor nem találja az óráját használja a Vezérlőközpontban a “Saját Watch pingelése” opciót!

Ezekkel az egyszerű beállításokkal könnyen hozzáadhatja a “Saját Watch pingelése” funkciót a Vezérlőközponthoz, így biztosítva, hogy mindig megtalálja az Apple óráját. Emellett a hanglejátszás is segíthet, hogy még könnyebben észlelje az óra helyzetét, amikor aktiválja a “Ping my Apple Watch” funkciót a Vezérlőközpontban.

Mali Attila

Az Apple legújabb szolgáltatása, az AirTag új funkcióval bővült, ami sokakat meglepett. Mostantól lehetőség van megosztani az AirTaget másokkal. Korábban egy AirTag szorosan hozzátartozott az Apple ID-hoz, kizárólag annak tulajdonosa láthatta az elhelyezkedését. Azonban most már az új iOS rendszerben ez megváltozott.

Képzeljük csak el, hogy együtt utazunk valakivel, és szeretnénk egymás poggyászát követni az út során. Mi sem jön jobban, mint egy AirTag, ami a poggyászunkban van elhelyezve. Ennek érdekében elég csupán kiválasztani a megfelelő eszközt és hozzárendelni azt a személyt, akivel meg kívánjuk osztani az eszközünk helyzetét. Ez lehetővé teszi, hogy a kiválasztott személy is látja az eszköz aktuális elhelyezkedését. A megosztást egyszerűen e-mailen, SMS-en keresztül vagy bármely más kommunikációs csatornán keresztül kezdeményezhető.

Az új funkció lehetővé teszi az eszközök megosztását legfeljebb öt felhasználóval, megteremtve ezzel a rugalmasságot és segítséget az eszközök nyomon követésében.
Fontos tudni, hogy természetesen bármikor visszavonható a megosztás. Például, ha egy utazás után már nincs szükség a megosztásra, mindössze annyit kell tenni, hogy törölni kell a listáról azt a személyt, akivel eddig megosztottuk az eszköz helyzetét. Ezzel garantálható, hogy többé ne lássa az illető, hol van az AirTag.
Ezáltal könnyedén lehetővé válik, például barátokkal, családtagokkal történő egyszerű és biztonságos közös utazás, ahol mindenki tisztában van a saját és a többiek poggyászának tartózkodási helyével. Az új funkcióval az Apple további rugalmasságot és könnyedséget biztosít a mindennapi életben, anélkül, hogy feláldozná a biztonságot.

Most pedig tekintsük át a Beállításokkal kapcsolatos teendőket az AirTag megosztásához:
1. Nyissa meg a Lokátor appot az iPhone-ján, majd koppintson a Tárgyak lehetőségre.

2. Koppintson a megosztani kívánt AirTag vagy tárgy nevére, majd koppintson a Személy hozzáadása lehetőségre Az AirTag megosztása (vagy A tárgy megosztása) lehetőségre.

3. Adja meg a hozzáadni kívánt személy Apple ID-ját.

4. További személyek hozzáadásához koppintson a Hozzáadás gombra.
Koppintson a személy nevére, akivel meg szeretne osztani egy tárgyat, majd koppintson az ő Apple ID-jára.
Ismételje meg a 3. és 4. lépést az összes hozzáadni kívánt személynél.

Miután befejezte a személyek hozzáadását, koppintson a Megosztás lehetőségre a képernyő jobb felső részén.
Az összes meghívott személy listája, valamint a meghívásuk állapota megjelenik a lapsor tárgyak lapján.
Amikor valaki elfogadja a meghívást, a megosztott AirTag megjelenik a Lokátorban a Tárgyak alatt, és a fogadó fél értesítést kap, hogy egy tárgyat megosztottak vele. Ha valaki elutasítja a meghívást, a neve el lesz távolítva a listáról, és többé nem fogja látni.

Ez a fejlesztés, így egyértelműen hozzájárul az AirTag rendszerének funkcionalitásához és sokoldalúságához, miközben magas szintű adatvédelmet és biztonságot biztosít, mellyel megkönnyíti a mindennapi életet és a közös utazásokat.

Mali Attila

A legújabb Óra alkalmazás frissítésével most már több időzítőt is elindíthat egyszerre. Emellett az iOS 17 verziójában lehetősége van az időzítők átnevezésére is, valamint ezen felül az alkalmazásban található előre beállított időzítőket is használhatja.

Ennek köszönhetően könnyedén és gyorsan testre szabhatja az időzítőket a személyes használati szokásainak megfelelően. Például elnevezheti a 10 perces időzítőt “Tojásfőzés” néven.

Az Óra alkalmazás megnyitása után az Időzítők lapon mindössze annyit kell tenni egy időzítő átnevezéséhez, hogy a kiválasztott időzítő címke ikon melletti mezőre koppint duplán, és módosítja a nevét. Minden egyes előre definiált időzítőt átnevezhet.
Amikor egyéni időzítőt állít be, az megjelenik a Legutóbbiak alatt, így bármikor elindíthatja ugyanazt az időzítőt.
Ha egy legutóbbi vagy előre beállított időzítőt választott ki, koppintson az időzítőre a címke és a hang szerkesztéséhez.

Megjegyzés: Az időzítő akkor is folytatódni fog, ha megnyit egy másik alkalmazást, vagy az iPhone alvó üzemmódra vált.

Ha hanganyag vagy videó lejátszása közben szeretne elaludni, azt is beállíthatja, hogy az időzítő állítsa le a hanganyag vagy a videó lejátszását.

Koppintson az Amikor lejár gombra, majd válassza és koppintson a képernyő alsó részén a Lejátszás leállítása lehetőségre.

Mali Attila

Az iPhone készülékén indíthat új FaceTime hívást, miután beállította a szolgáltatást. Amennyiben valaki a FaceTime-videóhívás közben több információt szeretne megtekinteni, fordítsa el az iPhone-t, és használja fekvő tájolásban. Írja be a felhívni kívánt személy nevét vagy telefonszámát a képernyő tetején lévő beviteli mezőbe, majd koppintson a “FaceTime” gombra. Ekkor a hívás remélhetőleg létrejön, ellenkező esetben a “hívott fél nem elérhető” ablak jelenik meg a készülék képernyőjén.

Videóüzenet készítése

Amennyiben valaki nem tudja fogadni a FaceTime videóhívást, alternatívaként felvehet egy videóüzenetet, ami lehetőséget biztosít arra, hogy személyesebb módon kerüljön kapcsolatba a hívni kívánt személlyel, mintha pusztán egy iMessage üzenetet küldene. Ezáltal a videóüzenet lehetőséget teremt arra, hogy ily módon hangulatában és kifejezőkészségében gazdagabb módon nyilvánuljon meg a hagyományos szöveges kommunikációval szemben.

A videóüzenet felvételét a “hívott fél nem elérhető” ablakában a következő lépéseken keresztül teheti meg:
1. Válassza a “Videó felvétele” lehetőséget.
2. Koppintson a “Videó felvétele” lehetőségre, majd várja meg az 5 másodperctől 1 másodpercig tartó visszaszámlálást, majd rögzítse a videóüzenetet.
3. A készüléket tartsa ugyanúgy, mint amikor élő FaceTime beszélgetést folytat.
4. Rögzítés közben a VoiceOver segédprogramot használók tájékozódhatnak a felvétel időtartamáról, valamint a videóüzenet befejezéséhez a képernyő alsó részén található “Felvétel leállítása” gombhoz navigálhatnak és azt aktiválhatják.
5. A felvétel megtörténte után visszajátszhatja, mentheti és akár újra is rögzítheti az üzenetet. Amennyiben kész, az üzenet küldhető a “Videó küldése” gomb aktiválásával.
Miután elküldte a videóüzenetet, a címzett értesítést kap. Az értesítési központból aktiválva a címzett lejátszhatja, mentheti vagy törölheti a kapott videóüzenetet, valamint válaszul FaceTime hívást vagy üzenetet küldhet partnerének.
Megjegyzés: Csak mentett kontaktoktól, már hívott személyektől és Siri által javasolt személyektől kaphat videóüzeneteket.
Videóüzenet törléséhez nyissa meg a FaceTime alkalmazást és az előzmények listájában legyintsen egy ujjal lefelé a törölni kívánt beszélgetésen, majd aktiválja a Törlés lehetőséget.

Mali Attila

Eddig az alapértelmezett jelzések módosítására nem volt lehetőség. A Beállítások > Hangok és haptikus jelzések menüpontban megjelent az iOS 17.2 rendszerben egy új opció “Alapértelmezett jelzések” néven.

Az iOS 17.2 elérhető minden iOS 17-et támogató készülékre iPhone XR-től 15 Pro Max készülékekig. Beleértve a 2020-as és 2022-es iPhone SE készülékeket is.

Alapértelmezett értesítéshang

Az iOS sokáig nem tette lehetővé az alapértelmezett értesítéshang módosítását annak ellenére, hogy a push értesítések már az iPhone OS nevű rendszerben is elérhetők voltak.
Az új rendszerben állítható az alapértelmezett értesítés hangja és a hozzá tartozó haptikus rezgés is.

A Beállítások > Hangok és haptikus jelzések menüpontban az Alapértelmezett jelzéseket megnyitva módosíthatók és testreszabhatók a Haptikus jelzések. Ezek a testreszabott haptikus jelzések szinkronizálhatók más készülékekkel, valamint megvásárolhatóak a Hangáruházból. Ezen kívül az iPhone-on található összes hang, emellett valamennyi alapértelmezett gyári jelzőhang is kiválasztható.
Ha ismeri, hogyan lehet az iTunes használatával új hangokat hozzáadni az iPhone készülékhez, akkor gyakorlatilag bármilyen hangot beállíthat alkalmazás, illetve jelzés hangnak.

A friss iOS 17.2 rendszerben bevezetett “Alapértelmezett jelzések” opció lehetővé teszi az alapértelmezett értesítés hangjának és a hozzá tartozó haptikus rezgésének állítását. A felhasználók mostantól testre szabhatják és szinkronizálhatják ezeket más készülékeikkel, valamint megvásárolhatnak hangokat a Hangáruházból. Az új beállítások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármely hangot használjanak értesítésként az iPhone készülékeiken.

Mali Attila

A Válasz üzenettel funkció lehetővé teszi, hogy egy értesítésre válaszoljon közvetlenül a zárolt képernyőről anélkül, hogy fel kellene oldania az eszközt, és meg kellene nyitnia az adott alkalmazást.

Ez a funkció általában lehetővé teszi, hogy rövid üzeneteket küldjön válaszként egy értesítésre, például válaszoljon egy SMS-re, vagy akár válaszoljon egy chat-üzenetre az értesítési panelről anélkül, hogy magát az alkalmazást megnyitná, így időt és energiát takaríthat meg.

A zárolt képernyőn legyintsen egy ujjal lefelé annak az üzenetnek az értesítésén, amelyre válaszolni szeretne, majd válassza a Válasz lehetőséget és koppintson rá. Az üzenet értesítésén alkalmazhatja a hosszú megnyomás – dupla koppintás és tartás – vagy a tripla koppintás kézmozdulatot a válaszadásra.
A megjelenő alkalmazásban írja meg az üzenetet, majd koppintson az Üzenet küldése gombra.

Ha iPhone X vagy újabb telefonja van, és nem tud válaszolni egy üzenetre a zárolt képernyőről, akkor nyissa meg a Beállítások > Face ID és jelkód menüpontot, majd az ELÉRÉS ENGEDÉLYEZÉSE ZÁROLÁSNÁL szakaszban kapcsolja be a Válasz üzenettel funkciót.
Ha 2. vagy 3. generációs iPhone SE készüléke, iPhone 8 vagy korábbi készüléke van, nyissa meg a Beállítások > Touch ID és jelkód > Elérés engedélyezése zárolásnál szakaszt, és kapcsolja be a Válasz üzenettel funkciót.

Megjegyzés: A hosszú megnyomás funkció elérhető azokon az eszközökön, amelyeken az iOS 13 vagy annak ettől újabb verziója fut.

Így egyszerűen megtekintheti és válaszolhat az üzenetekre anélkül, hogy teljesen fel kellene oldania a képernyőt.

Mali Attila

Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modelleken újításként elérhető a Művelet gomb, amely a Csengetés/Némítás kapcsoló helyén található. Ez a gomb lehetővé teszi, hogy kiválassza, milyen funkciót szeretne végrehajtani a gomb megnyomásával. A könnyen elérhető pozíció miatt ideális választás lehet a gyakran használt műveletekhez.

Ezzel a változtatással számos új lehetőség érhető el a Művelet gomb nyomvatartásakor. Mostantól még többféle funkciót választhat a gombhoz, és testre szabhatja az iPhone működését az egyéni igények szerint. Ez lehetőséget nyújt a leggyakoribb műveletek gyors elérésére anélkül, hogy szükség lenne az alkalmazások vagy más lehetőségek átböngészésére.

Ez az újítás ezekben a modellekben jelentős fejlődés a korábbi típusokhoz képest. A Művelet gombbal könnyedén elérhetővé válnak a leggyakrabban használt funkciók, alkalmazások és az egész felhasználói élmény egyszerűbbé és kényelmesebbé válik. A Beállítások > Művelet gomb menüpont segítségével a funkciók testreszabása is könnyen elvégezhető.

Emellett előreláthatólag lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy még több kreatív lehetőséget valósítsanak meg a gomb használatával kapcsolatban a jövőben.

Művelet gomb testreszabása iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modelleken

Válassza a Beállítások > Művelet gomb menüpontot.

“A Művelet gomb testreszabásának képernyője. A kiválasztott művelet a Kamera használata. A kamera bal és jobb oldalán egyéb funkciók jelennek meg, például a Ne zavarjanak és a Zseblámpa. A műveletek alatt pontok láthatók, amelyekre koppintva átválthat egy másik műveletre. A kijelölt művelet – a Kamera – alatt egy kamerabeállításokat tartalmazó menü jelenik meg. Ha ezekre koppint, hozzárendelheti őket a Művelet gombhoz.”

Egy művelet kiválasztásához legyintsen a használni kívánt művelethez: a neve a pontok alatt jelenik meg.

Ha a kijelölt művelethez további beállítások érhetők el, akkor ezekhez az opciókhoz a képernyő alsó részén található gomb aktiválásával férhet hozzá. Ahhoz, hogy az opciók listája megjelenjen, koppintson a kiválasztott funkcióhoz tartozó gombra.

Megjegyzés: Ha Néma módba szeretné tenni az iPhone 15 Pro-t és az iPhone 15 Pro Max-ot, válassza a Néma mód opciót az állítható vezérlőn – az érték állításához legyintsen felfelé vagy lefelé egy ujjal –, és koppintson az Áthúzott csengő ikonjára. Egy másik művelet kiválasztásához legyintsen fel vagy le irányba.

A Billentyűparancsok és a Kisegítő lehetőségek műveleteihez a művelet alatt található gombra kell koppintania, és ki kell választania egy bizonyos opciót a felugró ablak lehetőségei közül, egyébként a Művelet gomb nem funkcionál.

A kiválasztható funkciók a következők:

• Néma mód: Be- vagy kikapcsolhatja a Néma módot. Válthat a Némítás és a Csengés beállítások között a hívásokra és jelzésekre vonatkozóan.

Ha egy fontos megbeszélésen vesz részt, és nem szeretné, hogy a telefonja csengjen vagy megzavarja az értesítések hangja, bekapcsolhatja a Néma módot. Így a telefon csendben marad, és nem zavarja meg az értekezletet.

• Ne zavarjanak – Fókusz: Be- vagy kikapcsolhat egy Fókuszt. Bekapcsolhatja a Fókuszt, hogy elnémítsa az értesítéseket, és kiszűrje a zavaró tényezőket.

Ha tanul vagy dolgozik valamilyen koncentrációt igénylő feladaton, bekapcsolhatja a Ne zavarjanak – Fókuszt. Ezáltal elnémíthatja az értesítéseket és kiszűrheti a zavaró tényezőket, például az e-mail értesítéseket vagy közösségi média értesítéseket. Így könnyebben koncentrálhat és hatékonyabban dolgozhat vagy tanulhat.

• Kamera: Megnyithatja a Kamera alkalmazást, amellyel gyorsan fotót, szelfit, videót, portréképet vagy portrészelfit készíthet. A Kamera alkalmazást megnyitva megörökíthet pillanatokat.

Amikor kirándulni megy vagy egy szép helyen jár, megnyithatja a Kamera alkalmazást, hogy gyorsan fotókat vagy videókat készítsen. Így megörökítheti a pillanatokat és rögzítheti az emlékezetes képeket.

• Zseblámpa: Be- vagy kikapcsolhatja a zseblámpát. Szükség esetén bekapcsolhatja az extra fényt.

Ha sötétben keres valamit, bekapcsolhatja a zseblámpát a telefonján. Így extra fényt kap, amely segítségével könnyebben megtalálhatja a keresett tárgyat vagy a sötét helyiségekben könnyebben navigálhat.

• Hangjegyzet: Elindíthatja egy hangjegyzet rögzítését, vagy leállíthatja a rögzítést. Rögzíthet személyes jegyzeteket, zenei ötleteket és egyebeket.

Ha inspirációt kap, vagy fontos ötletek jutnak eszébe, elindíthat egy hangjegyzetet, és rögzítheti az ötleteket a későbbi felhasználásra.

• Nagyító: Megnyithatja a Nagyító alkalmazást. Nagyítóként használhatja az iPhone-ját, amellyel felnagyíthatja és észlelheti a közelében lévő tárgyakat.

Ha egy apróbetűs szöveget olvas, használhatja a Nagyító alkalmazást, hogy felnagyítsa a szöveget és könnyebben olvashatóvá tegye.

• Parancs: Megnyithat egy alkalmazást, vagy a kedvenc parancsát futtathatja.

Ha gyorsan meg szeretné nyitni az Üzenetek alkalmazást, egyszerűen kiadhat egy parancsot, hogy megnyissa ezt az alkalmazást. Így nem kell átnéznie az összes alkalmazást a kezdőképernyőn.

• Kisegítő lehetőségek: Gyorsan hozzáférhet a kedvenc kisegítő funkciójához. Gyorsan használhat egy kisegítő funkciót.

Ha színt vagy kontrasztot szeretne módosítani a képernyőn, hozzáférhet a Kisegítő lehetőségekhez, és bekapcsolhatja a funkciót, amely jobban megfelel az egyedi látási igényeinek. Így könnyebben el tudja olvasni az információkat vagy jobban láthatja a képernyőt.

• Nincs művelet, Nem végezhet műveletet.

A Művelet gomb használatához tartsa 2 másodpercig lenyomva a gombot, ami a készülék bal oldalán a Csengetés/Némítás kapcsoló helyén található. A VoiceOver bejelenti, hogy milyen műveletet aktivált, és megnyitja a kiválasztott funkciót miközben haptikus jelzést ad.

Mali Attila

Az iOS 17.0 szoftverrel érkezett egy új, kifejezetten izgalmas funkció. Nem más, mint a névre szóló adatátvitel – NameDrop –, amit az Apple fejlesztett ki. Egyszerűen csak vigyük közel egymáshoz a két telefont, és érintsük össze őket a készülék felső részénél. Így könnyedén átvihetjük a kontaktadatainkat az egyik készülékről a másikra.

Ez a funkció nem csak rendkívül kényelmes, hanem szemet gyönyörködtető is. Amint megtörténik az adatok átvitele, egy új animáció jelenik meg és, ha nem némítottuk el az iPhone készülékünket, akkor még hang és haptikus jelzés is kíséri ezt az eseményt.
Egyetlen másodperc eltelte után már ott is vannak az adatok az új készüléken.

A névre szóló adatátvitel használata után pedig egyszerűen csak koppintsunk a névjegyre a kijelző felső részén, és máris létrejön egy vadonatúj névjegykártya.
Így tehát, az iPhone használatával megoszthatjuk a kontaktadatainkat másokkal, ennél egyszerűbben és gyorsabban még soha nem lehetett átvinni kontaktadatainkat egyik készülékről a másikra.

A NameDrop avagy másnevén a névre szóló adatátvitel funkció használatához tegye a következőket:

Helyezze az iPhone felső részét egy másik személy iPhone-jának felső részéhez közel a kontaktinformációk megosztásához.
Mindkét eszköz felső részénél egy fényjelzés jelenik meg, amely azt jelzi, hogy a csatlakozás folyamatban van. Tartsa továbbra is közel egymáshoz a két eszközt, és a NameDrop megjelenik mindkét eszköz képernyőjén.

Ezután a megosztó és a fogadó a következőket választhatja:

• Csak fogadás: Fogadhatja a másik iPhone kontaktkártyáját.

• Megosztás: Fogadhatja a másik iPhone kontaktkártyáját, és a saját kontaktkártyáját is megoszthatja.

Ha félbe szeretné szakítani a műveletet, helyezze egymástól távol a két eszközt, mielőtt a NameDrop-megosztás befejeződik.

Megjegyzés: A NameDrop csak új kontaktinformációk küldéséhez használható, meglévő kontakt frissítéséhez azonban nem.

A Beállítások > Általános > AirDrop > MEGOSZTÁS INDÍTÁSA szakasz, “Az eszközök egymáshoz érintése” kapcsoló bekapcsolásával egyszerűen cserélhetünk számokat a NameDrop funkcióval, fotókat oszthatunk meg, és egyéb műveleteket hajthatunk végre, ha az iPhone felső részét közel tartjuk egy másik iPhone-hoz.

Mali Attila

Amikor telefonálunk, és véletlenül megnyomjuk az oldalsó gombot, vagy csak szeretnénk lezárni a képernyőt iPhone készülékünkön, a hívás megszakadhat, ami igen bosszantó lehet.

• Például, amikor beszélgetünk telefonon egy fontos hivatali személlyel, és közben szeretnénk lezárni a kijelzőt, hogy véletlenül ne érintsünk meg más alkalmazásokat, akkor a “A hívás zárolás általi befejezésének megakadályozása” funkcióval biztosíthatjuk, hogy a hívásunk ne szakadjon meg, ha lezárjuk a kijelzőt.
• Olyan esetekben, amikor hosszabb beszélgetést folytatunk egy barátunkkal, és szeretnénk lezárni az iPhone kijelzőjét, hogy energiát takarítsunk meg, a hívásmegszakítás tiltásával nem kell aggódnunk többé, hogy a hívás véletlenül megszakad, amikor az oldalsó gombbal alvó állapotba tesszük a készülékünket.
• Vagy például, amikor egy családtagunkkal telefonálunk, akitől segítséget kérünk, miközben véletlenül megnyomjuk az oldalsó gombot, nem kell aggódnunk, hogy megszakítjuk a hívást a képernyő zárolásával.

A telefonunkban található egy hasznos funkció, amely lehetővé teszi, hogy kikapcsoljuk a hívásmegszakítást a képernyő zárolásánál.
Ehhez a következő lépéseket kell tennünk:
1. Nyissuk meg a Beállítások alkalmazást a készülékünkön.
2. Navigáljunk és aktiváljuk a Kisegítő lehetőségek menüpontot.
3. Navigáljunk az Érintés lehetőségre és aktiváljuk.
4. Legyintsünk három ujjal felfelé a kijelzőn a lefelé görgetéshez, amíg meg nem találjuk a “A hívás zárolás általi befejezésének megakadályozása” funkciót.
5. Koppintással kapcsoljuk be a kapcsolót.

Miután bekapcsoltuk ezt a funkciót, az oldalsó gomb megnyomásakor a készülék nem fogja befejezni az aktuális hívást, így nem kell aggódnunk a hívásmegszakítás miatt.

A Mail alkalmazásban bármelyik fiókból írhat, küldhet és ütemezhet e-maileket. Ez a funkció lehetőséget ad arra, hogy rugalmasan ütemezhető legyen az e-mailek küldése, így hatékonyabban kezelhető a levelezés.

Elsőként nyissa meg a Mail alkalmazást az iPhone készüléken és koppintson az írás gombra a képernyő alsó részén.
Ezután töltse ki az e-mail mezőket, mint a címzett, a tárgy és üzenete tartalmát.

Vegye figyelembe, hogy a “Küldés később” funkcióhoz kapcsolódó lépések a VoiceOver használatával ugyanazok, mint ha a VoiceOver nélkül használná az iPhone készüléket.

Miután kitöltötte a mezőket, a VoiceOver használatával navigáljon a képernyő jobb felső részén a Küldés gombra, és tartsa megérintve a Küldés gombot, majd válassza ki, hogy mikor szeretné elküldeni az e-mailt.

A hosszú megnyomás (dupla koppintás és tartás vagy a tripla koppintás) kézmozdulattal megjelenő helyi menüben aktiválja a “Küldés később…” lehetőséget, amely lehetővé teszi az e-mail üzenet ütemezését.

A “Küldés később” funkció, akkor működik, ha az eszköz online állapotban van, így az üzenet ezen az eszközön a kiválasztott időpontban lesz elküldve.
A felugró dátum- és időválasztóban válassza ki a küldés időpontját, majd aktiválja a “Kész” lehetőséget, hogy beállítsa az ütemezett küldést.
Az üzenet ettől kezdve ütemezve lett a kiválasztott időpontra, és az iPhone készülék automatikusan elküldi az e-mailt.

Az ütemezett levél mindaddig a “Küldés később” mappában marad, amíg a rendszer elküldi a levelet.

Mali Attila

Az üzenet elküldése után kijavíthatjuk a hibásan leírt vagy téves információt tartalmazó üzenetet. Azonban rendszerint ennek egy 15 perces időkorlátja van, amelyen belül ezt megtehetjük, mielőtt az üzenet szerkesztésének módja végérvényesen befejeződne.

Ha észrevettük, hogy hibásan írtunk le valamit, vagy téves információ került az üzenetbe, érdemes azonnal cselekednünk.

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy hatékonyan kihasználjuk ezt a lehetőséget:

1. Legyünk felkészültek arra, hogy időre van szükségünk.

– Az elküldött üzenet korrekciója időkorláthoz kötött és nem mindig garantált, így nagyon fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük a hibát és elkezdjük a javítási folyamatot.

2. Használjuk ki az Üzenetek alkalmazás által kínált lehetőségeket.

– Például az üzenet visszavonása funkciót, mely 2 percig lehetővé teszi számunkra, hogy visszavonjuk az üzenet küldését.

3. Mielőtt elküldjük az üzenetet ismételten olvassuk át, hiszen az is előfordulhat, hogy nem vesszük észre a hibát.

4. Ha már elküldtük az üzenetet és nem tudjuk javítani, akkor fontos, hogy értesítsük a címzettet arról, hogy egy hibás információ került az üzenetbe.

Ha észrevesszük, hogy az üzenetben hiba van, akkor érdemes mielőbb megpróbálni javítanunk, mert így elkerülhetjük a későbbi félreértések és téves információk küldését.

Ha azonban már elküldtük az üzenetet és nem eszközöltünk javítást a funkció használatával, akkor az Üzenetek alkalmazásban szerkeszthetjük a legutóbb elküldött üzenetet, ami lehetővé teszi, hogy kijavítsunk helyesírási hibákat.

A címzett viszont értesül arról, hogy az üzenetet szerkesztettük, ezenkívül a szerkesztési előzmények is megjelennek számára.

Megjegyzés: A szöveges üzenetek szerkesztéséhez iOS 16 vagy újabb, iPadOS 16 vagy újabb, illetve macOS Ventura vagy újabb rendszerben kell használnunk az Üzenetek (iMessage) szolgáltatást. Ha a címzett régebbi iOS rendszerrel működő eszközt használ, utánkövető üzenetet kap “Szerkesztve a következőre” előtaggal, és az új üzenet idézőjelben fog megjelenni. Az SMS-üzeneteket nem lehet visszavonni vagy szerkeszteni.

Elküldött üzenetek szerkesztése

A legutóbb elküldött üzeneteket a küldést követő 15 percben legfeljebb öt alkalommal szerkeszthetjük.

Az Üzenetek alkalmazásban navigáljunk arra a beszélgetésre, amely a szerkeszteni kívánt üzenetet tartalmazza.

A beszélgetésben keressük ki azt az üzenetet, melyet szerkeszteni szeretnénk, majd alkalmazzuk az egyujjas legyintés lefelé mozdulatot és koppintsunk a Szerkesztés lehetőségre.

Végezzük el a módosításokat, majd koppintsunk a Módosítások elfogadása gombra a szerkesztett üzenet újraküldéséhez, vagy koppintsunk a Mégsem gombra az eredeti üzenet szöveges tartalmának visszaállításához.

Megjegyzés: Az üzenet Szerkesztettként lesz megjelölve a beszélgetésben.

Ha az üzenet küldője iOS 16 vagy újabb, vagy iPadOS 16 vagy újabb rendszert, illetve macOS Ventura rendszert használ, akkor az üzenet tartalma frissül mindkét készüléken, így mindkét eszközön a Szerkesztve lehetőséget aktiválva tekinthetjük meg az üzenet előzményeit.

Ha az üzenet küldője iOS 15.6 vagy korábbi, iPadOS 15.6 vagy korábbi, vagy macOS 12 vagy korábbi rendszerű eszközt, illetve SMS-t használ, egy új üzenetet kap a frissített szöveggel.

Mali Attila

Az Üzenetek alkalmazásban visszavonhatjuk a legutóbb elküldött üzenetet, ami lehetővé teszi, hogy visszahívjunk olyan üzeneteket, amelyeket véletlenül nem a megfelelő személynek küldtünk el. Ilyenkor a címzett látja, hogy visszavontunk egy üzenetet, így értesül arról, hogy visszavontuk az üzenet küldését.

Azonban fontos tudni, hogy csak a legutóbbi üzenetet, ezen felül kizárólag a küldés utáni 2 percen belül vonhatjuk vissza.

Ha ezt az időintervallumot átléptük, akkor az üzenet véglegesen elküldésre kerül, és nem lehet többé visszavonni, illetve törölni.

Ez az időkorlát biztonsági okokból van bevezetve, hogy megakadályozza azt, hogy véletlenül vagy rossz szándékkal módosítsuk az üzenetet a későbbiek folyamán, ami problémákat vagy félreértéseket okozhat.

Az Üzenetek alkalmazás ezen funkciója nagyon hasznos lehet, ha észrevettünk olyan hibát, amit még a küldés után szeretnénk korrigálni, ezáltal biztosítva, hogy az üzenetváltásban a partnerünknek a legbiztosabb és legpontosabb információkkal szolgáljunk.
Megjegyzés: Az üzenetek küldésének visszavonásához iOS 16 vagy újabb, iPadOS 16 vagy újabb, illetve macOS Ventura vagy újabb rendszerben kell használnunk az Üzenetek (iMessage) szolgáltatását. Az SMS-üzeneteket nem lehet visszavonni vagy szerkeszteni.

Üzenet visszavonása

Egy beszélgetésben navigáljunk arra az üzenetre, melyet vissza szeretnénk vonni, majd alkalmazzuk az egyujjas legyintés lefelé mozdulatot és koppintsunk a Küldés visszavonása lehetőségre.
Így mindkét készülék beszélgetés átiratában – a saját és a címzettnél is – megjelenik egy megjegyzés arról, hogy visszavontuk az üzenet küldését.

Ha az üzenet küldője iOS 16 vagy újabb, vagy iPadOS 16 vagy újabb rendszert, illetve macOS Ventura rendszert használ, a küldés visszavonása eltávolítja az üzenetet az eszközről.
Ha az üzenet küldője iOS 15.6 vagy korábbi, iPadOS 15.6 vagy korábbi, vagy macOS 12 vagy korábbi rendszerű eszközt, illetve SMS-t használ, az eredeti üzenet a beszélgetésben marad.

Mikor visszavonunk egy üzenetet, egy értesítést kapunk arra vonatkozóan, hogy előfordulhat, hogy a címzett még mindig látja az eredeti üzenetet a beszélgetés átiratában.

Mali Attila

Amikor üzenetet kapunk, az iPhone készülékünk hangjelzéssel értesít minket róla, de ha nem tekintjük meg azonnal, akkor nagy valószínűséggel két perc múlva ismét értesíteni fog minket.  E havi Okosmorzsánkban a jelzés testreszabását tekintjük át.

Abban az esetben, ha változtatnánk az ismételt értesítések jelzésein, akkor nyissuk meg a Beállítások > Értesítések menüpontot, majd görgessünk az Üzenetek alkalmazásra koppintsunk rá, és válasszuk a képernyő alsó részén az Üzenetek testreszabása lehetőséget.
Ebben az Értesítések testreszabása szakaszban alapértelmezetten a Jelzések ismétlése Egyszer opcióra van állítva.
Az elérhető opciók megjelenítéséhez koppintsunk a vezérlőre…
Akinek zavaró lehet a jelzés 2 perc eltelte utáni ismételt lejátszása, válassza a Soha lehetőséget, akkor nem kap második értesítést, így a jelzés csak egyszer lesz lejátszva.
Bármely más opció kiválasztása esetén (kétszer, háromszor, ötször vagy tízszer), a jelzés két percenként ismétlődik.

Mali Attila

A LED-es jelzések funkció azoknak lehet hasznos, akik nehezen hallják meg a hangjelzéseket. Zárolt állapotban, amikor értesítés érkezik iPhone készülékünkre beállíthatjuk, hogy a készülék hátoldalán található LED villogó jelzést adjon.

A LED-es jelzések bekapcsolását a Beállítások > Kisegítő lehetőségek Hallás szekciójában, a Hang és vizuális menüpontot aktiválva, majd legörgetve a Vizuális szekcióra a “LED villogása a jelzésekhez” kapcsoló aktiválásával kapcsolhatjuk be.

Ha nem szeretnénk, hogy a LED villogjon, amikor iPhone készülékünk néma üzemmódban van, kapcsoljuk ki a Villogás néma módban beállítást.
A LED villogása a jelzésekhez funkció csak akkor működik, amikor a készülék zárolva van.
A funkció teljes élményt nyújtó hatásához az iPhone készülékünket a kijelzőre fektetett állapotban használhatjuk teljeskörűen.

Hatalmas segítséget nyújthat azon gyengénlátó felhasználók számára ez az opció, akik a jelzőhangokat nem túl jól érzékelik, de a fényhatásokat viszont még meglátják.

Mali Attila

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy nem találtuk az iPhone készülékünket. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szokásos napi tevékenységünk közben valami vagy valaki megzavart minket, és a telefonunkat nem a szokásos helyre tettük le. Máris megtörtént a baj. A következő pillanatban pedig, amikor szükségünk lenne rá, fogalmunk sincs, hogy hol lehet. Erre nyújt pompás megoldást – amennyiben rendelkezünk Apple Watch-csal – a következő néhány lépés.

• Nyissuk meg a vezérlőközpontot, majd koppintsunk az iPhone pingelése lehetőségre. Ilyenkor a készülék lejátszik egy hangot.

•Abban az esetben, ha számunkra a fényjelzés segíthet az iPhone megkeresésében, akkor az okos óránkon a dupla koppintás és tartás kézmozdulattal, vagy kikapcsolt VoiceOver esetén hosszan érintve aktiváljuk az iPhone pingelése funkciót. Ilyenkor a készülék a hangjelzéssel egy ritmusban fényjelzést is ad.

•Megkérdezhetjük a Siri-t is, feltéve, ha az bekapcsolt állapotban készen áll a parancsok fogadására, hogy például “Hej Siri, hol az iPhone-om?” – “Hey Siri, where’s my iPhone?”.

Ilyenkor a készülék – ha hallótávolságon belül van – emelkedő rezgéssel és hangjelzéssel hívja fel magára a figyelmet mindaddig, amíg a készüléket megtalálva a jelzést le nem állítjuk.

Erről az értesítési központban az iPhone keresése riasztás figyelmeztet minket, egyúttal az iCloud szolgáltatás küld egy mailt ennek a tényéről.

Mali Attila

Az új szoftverfrissítés az iOS 16.3, amely ezúttal elsősorban a biztonság köré épült és több újdonságot is tartalmaz, elhozta a Fejlett adatvédelem lehetőségét, ezzel növelve a védett kategóriák számát, valamint kijavítja az iPhone-ok legkomolyabb hibáját.

Néhány szóban beszéljünk az új, összes iCloud szolgáltatáshoz kifejlesztett biztonsági mentéseket titkosító Fejlett adatvédelemről – angolul Advanced Data protection.

Az új funkció beállításához a Beállítások > Saját felhasználónév, Apple ID, iCloud+, média és vásárlások > iCloud > Fejlett adatvédelem menüpontokon keresztül juthatunk el.
A menüpont eléréséhez görgessünk a beállítások képernyő alsó részére.
A funkció áttekintéséhez aktiváljuk a Fejlett adatvédelem lehetőséget.

Az iCloud az adatok titkosításával nyújt védelmet az adatainknak.
A Fejlett adatvédelem végponttól végpontig terjedő titkosítással gondoskodik arról, hogy az iCloud szolgáltatásban tárolt adattípusaink titkosítását csak a megbízhatóként megjelölt eszközeinken oldhatjuk fel, így biztosítva az adataink védelmét akár egy felhőbeli adatszivárgás esetén is.
Ezek az adattípusok az eszközök biztonsági mentései, Emlékeztetők, Üzenetek biztonsági mentései, Safari-könyvjelzők, iCloud Drive, Siri-parancsok, Jegyzetek, Hangjegyzetek, Fotók és a Tárca-jegyek.

Az iCloud adatbiztonsági funkcióinak áttekintéséről további információkat ezen a linken olvashatunk:

https://support.apple.com/hu-hu/HT202303

Az Apple nem rendelkezik és nem fér hozzá az adataink helyreállításához szükséges kulcsokhoz, amit a folyamat során a helyreállítási módok ellenőrzésével biztosít.
Így biztonságosan aktiválhatjuk a Fejlett adatvédelem funkciót, hogy felkészüljünk arra az esetre, ha elveszítenénk a hozzáférést a fiókunkhoz.
Miután aktiváltuk a Fejlett adatvédelem bekapcsolása opciót, folytassuk a képernyőn megjelenő utasításokkal.
Az iCloud-hoz készült Fejlett adatvédelemnek köszönhetően mostantól a bizalmas adatokat, például a mentett jelszavainkat, valamint az Egészségből és a Térképekből származó adatainkat már végponttól végpontig terjedő titkosítás védi, így biztosítva az adatok védelmét akár egy felhőbeli adatszivárgás esetén is.

Az iOS rendszer szoftverfrissítései fontos hibajavításokat és biztonsági frissítéseket tartalmaznak, és minden esetben javasoljuk a telepítést az összes felhasználó számára.
Amikor a legújabb verzióra frissítjük az iOS szoftvert, az adataink és beállításaink nem módosulnak.

Az iPhone-on elérhető Beállítások alkalmazás automatikusan megjeleníti a készülék frissítésére vonatkozó lehetőségeket.
Amennyiben a Beállítások alkalmazás nem rendelkezik jelzéssel, hogy van egy elérhető frissítés, akkor a frissítéshez a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés menüpontokon keresztül juthatunk el.

Így az iOS legújabb verziójának a telepítésével hozzájuthatunk a legújabb funkciókhoz, biztonsági frissítésekhez és hibajavításokhoz.
Azzal számoljunk, hogy nem minden funkció áll rendelkezésre mindegyik készüléken, valamint minden országban és régióban.
Az akkumulátor és a rendszer teljesítménye számos tényezőtől függhet, például a hálózati körülményektől és az egyéni használati módtól – a tényleges teljesítmény így esetenként eltérő lehet.

Mali Attila

Your Content Goes Here

Az Apple előállt egy olyan lehetőséggel, egy olyan funkcióval, amely a macOS rendszereken már létezik, ám eddig az iOS eszközeinken nélkülözni kellett.
Nemcsak, hogy nagyon kedvelt funkció, hanem látássérült felhasználók esetében egy új dimenzió.
Számítógépek és bizonyos android rendszert futtató telefonok esetében már eddig is elérhető volt, mostantól azonban már az iPhone-ok esetében is használható a funkció.

Hogy mi is ez a funkció?

Az Apple oly mértékben tette hasonlatossá macOS rendszerét az iPhone-éhoz, hogy a számítógépen rendszerüzenetek és bizonyos hibajelzések során használt hangjait elhozta nekünk az iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro vagy iPhone 14 Pro Max készülékeinkhez.

Újraindítás esetén nincs jelzés, viszont rendszerindítási jelzőhang hallható.
Az iPhone beállításaiban van egy opció, amellyel az iPhone minden egyes ki és bekapcsolásakor egy jelzőhangot tud lejátszani.
Amikor ez a funkció be van kapcsolva, a jelzőhang minden alkalommal ugyanolyan hangerővel hallható, függetlenül a készülék hangerejétől.
Az iPhone akár néma üzemmódban is lehet, és akkor is hallható a kikapcsolási és bekapcsolási jelzőhang.

Ez a funkció az iOS 16.0 vagy újabb rendszerekben használható.
Ez a támogatás hasznos a vak és gyengénlátó felhasználók számára, mivel enélkül lehetetlen megmondani, hogy az iPhone mikor kapcsol ki vagy mikor kapcsol be.
A beállítás a Kisegítő lehetőségek között található és könnyen aktiválható.
Beállítások > Kisegítő lehetőségek > Hang és vizuális menü, majd “Be- és kikapcsolási hangok” kapcsoló aktiválásával.
A Be- és kikapcsolási hangok aktiválása után akár manuálisan ki- és bekapcsolja az iPhone-t, akár újraindítja, hallható az iPhone készülék kikapcsolási hangja és az indítási hangja.
Amikor valamely esetben újra kell indítani az iPhone-t, akkor nem hallható a kikapcsolási hang, de a rendszerindítási jelzőhang viszont igen.
Ez a hozzáférhetőségi funkció a vak és gyengénlátó felhasználók számára egy fontos fejlesztés és a használhatóságot segíti elő.

Valószínűsíthető, hogy egy jövőbeli szoftverfrissítésben más iPhone-modelleken is elérhető lesz ez a szolgáltatás.

Mali Attila

Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan állíthat helyre egy, vagy több törölt üzenetet vagy beszélgetést az iOS 16 rendszer iMessage szolgáltatásában.

Az új iOS 16 rendszer bevezetése óta, valamint az ettől újabb rendszerekben helyreállíthatja a törölt beszélgetéseket és üzeneteket az Üzenetek alkalmazásban.

Abban az esetben, ha használja az Üzenetek az iCloudban szolgáltatást, és valamelyik készülékén töröl egy üzenetet, fotót vagy beszélgetést, a rendszer az összes többi készülékén is törli az adott tartalmat.

A helyreállítás menete

Nyissa meg az Üzenetek alkalmazást.
Ezután az Üzenetek alkalmazásban a képernyő bal felső részén koppintson duplán a Szerkesztés gombra.
A megjelenő helyi menüben koppintson duplán a Nemrég törölt elemek megjelenítése menüpontra.
Jelölje ki azokat az Üzeneteket, amelyek helyreállítani kívánt üzeneteket tartalmaznak.
Ezután az Eszközsor elemei között aktiválja az Üzenet helyreállítása lehetőséget.
Azt is megteheti, hogy az elérhető műveletek parancsai közül a Helyreállítás parancsot választja.
Ehhez a törölt üzeneten legyintsen egy ujjal lefelé, majd válassza és aktiválja egyujjas dupla koppintással a Helyreállítás parancsát.

Megjegyzés: A beszélgetések megjelenítik a törlésig hátralévő napok számát. A megjelenített idő után az üzenetek véglegesen törölve lesznek. Ez legfeljebb 40 napot vesz igénybe.

A törölt üzenetek és beszélgetések helyreállítására az iOS 16-os, az iPadOS 16.1-es és újabb verziókban van lehetőség.
Csak az elmúlt 30-40 napban törölt üzenetek és beszélgetések állíthatók helyre.

Mali Attila

A „Hey Siri, hang up” funkció elérhető a telefonhívások és a FaceTime-hívások közben.
Mindig is meg lehetett kérni a Sirit, hogy válaszoljon egy bejövő hívásra, de valami módon a hívás befejezésére nem. Az Apple mostanra ezt is elérhetővé tette.

Az iOS 16 új beállítása lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a Siri segítségével fejezzenek be egy aktív hívást.
A Beállítások > Siri és keresés menüpontban vagy a Beállítások > Kisegítő lehetőségek > Siri menüpontok bármelyikét választva, a Hívás befejezése bekapcsolásával a felhasználók mostantól azt mondhatják, hogy: “Hey Siri, hang up the call”.
Tehát magyarul, a “Hé Siri, tedd le a hívást” parancs kimondásával fejezhető be egy aktív hívás.

Az iPhone 11 és az ettől újabb készülékeken aktiválható a funkció, valamint azokon a régebbi eszközökön is elérhető, amelyekhez AirPods vagy Siri kompatibilis Beats fejhallgató használatával kapcsolódunk.

Azt azonban mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a hívás másik résztvevője hallani fogja a Sirihez intézett kérést, mielőtt letennénk a telefont.

Megjegyzés: A bemenő hang az iPhone-on van feldolgozva. Az átiratok és a hívás hanganyaga nem kerül elküldésre az Apple-nek.

Mali Attila

A döntéshozatal az egyik legösszetettebb dolog, olyan stratégiai szempontok és kérdések merülhetnek fel, mint például kisebb beruházás a nagyobb befektetéssel szemben, a jobb kezelhetőség az akadálymentesség szempontjából, és a vajon menni fog-e nekem avagy sem?

Amíg ezek a kérdések felmerülnek, az alábbiakban segítséget kap az egyszerű váltásról.
Amikor készen áll arra, hogy az iOS rendszerre váltson, akkor töltse le a “Váltás iOS-re” nevű alkalmazást, amely segítséget nyújt az Android-készülékről az új iPhone készülékre való költöztetésben.

Mindkét készüléket csatlakoztassa a tápforráshoz a mellékelt töltőkábel és az adapter segítségével.

Teendők az Android készüléken

•Ellenőrizze az Android készülékén, hogy a Wi-Fi be legyen kapcsolva.

•Ellenőrizze, hogy a költöztetni kívánt tartalmak – a külső micro-SD-kártyán tárolt tartalmak is – el fognak-e férni az új iOS készüléken.

Teendők az új iPhone készüléken

•Miután bekapcsolta az új iPhone készülékét, az oldalsó gomb háromszori megnyomásával kapcsolja be a VoiceOver-t, és az Apple-készüléken kövesse a képernyőn megjelenő beállítási utasításokat, majd helyezze az Android készülék mellé.

Miután eljut a Gyors kezdés képernyőjére, koppintson a Kézi beállítás gombra, majd kövesse ismét a képernyőn megjelenő utasításokat.

Megjegyzés: Felszólítást kaphat az eSIM aktiválására.

Navigáljon a “Költöztetés Androidról” gombra és aktiválja azt.
Várja meg, amíg megjelenik az Alkalmazások és adatok képernyője. Ezután koppintson a Költöztetés Androidról gombra.
Ezután az Android készülékén nyissa meg a Váltás iOS-re alkalmazást.

Megjegyzés: Abban az esetben, ha még nem szerezte be a Váltás iOS-re alkalmazást, akkor aktiválja a QR-kód gombot az új iPhone eszközén, majd olvassa be az Android készülékének kamerájával a QR-kódot ahhoz, hogy megnyissa a Google Play Áruházat, hogy letölthesse a szükséges alkalmazást.
A folytatáshoz koppintson az Elfogadás lehetőségre, majd folytassa a képernyőn megjelenő utasításokkal és fogadja el a használati feltételeket.

Ezután az iPhone készülékén koppintson a Folytatás gombra, a Váltás Androidról képernyőn, majd várjon addig, amíg meg nem jelenik egy kód.

Megjegyzés: Ha Android készüléke arról értesíti, hogy gyenge az internetkapcsolat, hagyja figyelmen kívül az üzenetet.

A képernyő billentyűzet használatával írja be a kódot Android készülékén.
Ez az adatátviteli módszer létrehoz az iPhone készüléken egy átmeneti Wi-Fi-hálózatot, amelyen keresztül a két készülék kapcsolatot létesít egymással.
Amikor a rendszer arra kéri, hogy csatlakozzon a hálózathoz Android készülékén, aktiválja a Csatlakozás lehetőséget.
Ezután várjon addig, amíg meg nem jelenik az Adatok áthelyezése képernyő.
Android készülékén jelölje ki az áthelyezni kívánt tartalmakat, majd koppintson a Folytatás gombra.

Ez az adatátviteli módszer a következő tartalmakat helyezi át:
• kontaktok, üzenetelőzmények, fotók, videók, fotóalbumok, fájlok, mappák és kisegítő beállítások.

•A kijelző beállításai, webes könyvjelzők, levelezési fiókok és a naptárak.

•Az ingyenes alkalmazások közül is néhány átkerül, ha megtalálhatók mind a Google Play, valamint az AppStore áruházban. A költöztetést követően bármilyen ingyenes alkalmazást letölthet, amely felellhető az AppStore-ban.

Ezután ne érjen hozzá egyik készülékhez sem addig, amíg a folyamatjelző sáv a művelet befejeződését nem jelzi.
Az iPhone eszközén, akkor se érjen a kijelzőhöz, ha az Android készülék szerint befejeződött a művelet.
Az átviteli folyamat befejeződéséig tartsa egymás közelében a készülékeket, és ne válassza le őket a tápforrásról.
Az átviteli folyamat az áthelyezendő tartalmak mennyiségétől függően hosszabb időt is igénybe vehet.
Amikor az átviteli folyamatot jelző sáv a művelet befejeződését jelzi az iOS-készülékén, akkor az Android készülékén aktiválja a Kész gombot.
Ezután koppintson a Folytatás gombra az iPhone készülékén, és folytassa a kijelzőn megjelenő utasítások szerint a beállításokat.
Ellenőrizze az iPhone készülékén, hogy az összes tartalom áthelyezésre került az Android készülékről.
A zene, a könyvek és a PDF fájlokat kézzel kell áthelyeznie.

Mali Attila

A címben szereplő funkció használatával videót nézhet vagy a FaceTime-ot is használhatja, miközben más alkalmazásokban dolgozik. A Kép a képben funkció használatáról az alábbiakban olvashat.

A Kép a képben funkció lehetővé teszi, hogy lebegő ablakban jelenítse és nézhesse meg a videót, miközben más alkalmazásban tevékenykedik. Így tehát, több feladatot végezhet el egy időben. Amikor például FaceTime közben megnyitja a Jegyzetek vagy az Üzenetek alkalmazást, párhuzamosan rögzíthet egy jegyzetet és akár chatelhet egy másik partnerével a beszélgetés közben.

A funkció bekapcsolásához navigáljon a Beállítások > Általános > Kép a képben menübe, és kapcsolja be a “PiP automatikus elindítása” funkciót.

Így ezzel a beállítási lehetőséggel, amikor felfelé legyint a Főképernyő megnyitásához vagy másik alkalmazások használatához, a videók és a FaceTime-hívások automatikusan Kép a képben módban folytatódnak.

A Kép a képben (Picture-in-picture, PiP) funkció a videót egy kis lejátszóba kicsinyíti, így a videó megtekintését más alkalmazások használata közben is folytathatja mobileszközén.
Ez a kis lejátszó ablak a Főképernyőn áthelyezhető, és más alkalmazások fölé mozgatható.

Megjegyzés: A PiP funkció használatához Az iOS 15.0 vagy ettől újabb rendszert kell futtatnia készülékén.

A Kép a képben gomb minden olyan Apple alkalmazásban megjelenik, amely videókat játszik le, és minden olyan harmadik féltől származó alkalmazásban, amely elérhetővé tette ezt a funkciót.
Ilyen gyári alkalmazások a Tv, a FaceTime, illetve a harmadik féltől származó alkalmazások a Netflix és a HBO Max is.
A Kép a képben gomb a Safariban is megjelenik, ha videót játszik le a mobilböngészőben.
A YouTube alkalmazás esetében a Kép a képben mód csak akkor aktiválódik, ha prémium előfizetéssel rendelkezik.
Tehát a mini lejátszó nem jelenik meg, ha nem fizet elő a tagságra.

A Kép a képben funkció használata

Egy támogatott alkalmazásban játsszon le videót a megtekintéshez.
A készülékén érintse meg és aktiválja a Kép a képben gombot a videólejátszó képernyőn.
Ezután a rendszer visszatér ahhoz az alkalmazáshoz, amelyben a videó kezdete előtt tartózkodott.
Ekkor a videót megjelenítő ablak kis méretre vált, és a képernyő egyik sarkába kerül, így láthatja a Főképernyőt, és megnyithat más alkalmazásokat.

Amikor a videoablak látható, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésére:

•A videoablak átméretezéséhez hajtsa végre a következőket:
Ha a kis méretű videóablakot nagyobb méretben szeretné megjeleníteni, csúsztassa szét az ujjait a kijelzőn. Az eredeti kis méret visszaállításához csippentse össze az ujjait.
A VoiceOvert használók számára az elérhető műveletek parancsaiban – Kép a képben ablak kissebbé tétele vagy a Kép a képben ablak megnövelése parancs – aktiválásával valósítható meg az átméretezés.

•A vezérlők megjelenítéséhez és elrejtéséhez hajtsa végre a következőt:
Koppintson a videoablakra.

•A videoablak áthelyezéséhez hajtsa végre a következőket:
Húzza át a lejátszó ablakot a képernyő egy másik sarkába.
A VoiceOvert használók az egyujjas dupla koppintás és tartás kézmozdulat végrehajtása után, húzással áthelyezhetik a lejátszó ablakot a képernyő bármely részére. A VoiceOver a művelet után bemondja a lejátszó ablak aktuális helyét.

•A videoablak elrejtéséhez hajtsa végre a következőket:
A lejátszó ablakot húzza le a képernyőről a képernyő bal vagy jobb szélén.

•A videoablak bezárásához hajtsa végre a következőt:
Koppintson a Bezárás gombra.

•A teljes videó képernyő visszaállításához hajtsa végre a következőt:
Koppintson a Teljes képernyő gombra a kis méretű videoablakban.

Mali Attila

Az eSIM előfizetéssel elkülöníthető a személyes vagy üzleti hívás, valamint beállítható külön hang- és adatcsomag használatára is. Az eSIM beállításáról az alábbiakban olvashat.

Az eSIM előfizetés beállítása

Az iPhone-ban digitálisan tárolt eSIM olyan, mint egy fizikai SIM-kártya, de valójában nem tartozik hozzá kézzel fogható plasztik kártya, csupán az előfizetéshez tartozó hiteles azonosító.
Ha nem rendelkezik nano-SIM kártyával, és mobilszolgáltatója ezt lehetővé teszi, akkor eSIM-et is használhat egyetlen mobil-előfizetésként.
A mobilszolgáltató által biztosított eSIM-et az iPhone tárolja digitálisan.
Az eSIM-et támogató iPhone készülékekre több eSIM-profil is telepíthető.
Ha iPhone készüléke szolgáltató független, akkor több különböző mobil-előfizetést is használhat rajta.

Az eSIM támogatott készülékekről
• Az iPhone 13 Pro Max, az iPhone 13 Pro, az iPhone 13 és az iPhone 13 mini esetében két eSIM-kártya esetén kettő vagy több mobil-előfizetést használhat, vagy egy fizikai nano-SIM-kártyát, amelyen egy mobil-előfizetés lehet és egy eSIM-kártyát, amelyen egy vagy több mobil-előfizetés lehet.
• Az iPhone 12- és iPhone 11-modelleken, az iPhone XS, az iPhone XS Max, az iPhone XR készülékeken egy fizikai nano-SIM-kártya használható az egyik mobil-előfizetéshez, egy eSIM-kártya pedig egy vagy több másik mobil-előfizetéshez.

Az eSIM beállítása

Az eSIM beállításához beolvashatja a mobilszolgáltatótól kapott QR-kódot, használhatja a mobilszolgáltató iPhone-alkalmazását, telepíthet egy Önnek kiosztott előfizetést, megadhatja a szükséges információkat kézzel vagy átviheti az eSIM-et az előző iPhone-járól.

• Az eSIM-et QR-kód beolvasásával pár lépésben, a következő képpen adhatja hozzá az iPhone készüléken használt előfizetéseihez
Nyissa meg a Főképernyőről a Kamera alkalmazást, majd az iPhone hátsó kamera lencséje elé tartva olvassa be a QR-kódot.
Amikor megjelenik a “Mobil-előfizetés észlelve” értesítés, keresse meg a képernyő felső részén a figyelmeztetést.
Koppintson a figyelmeztetésre és a képernyő alsó részén aktiválja a Folytatás gombot. A következő lépésben aktiválja a “Mobil-előfizetés hozzáadása” lehetőséget.

Megjegyzés: Ha felszólítást kapott arra, hogy egy ellenőrző kóddal aktiválja az eSIM-et, adja meg a mobilszolgáltatótól kapott ellenőrző kódot.

• Kiosztott mobil-előfizetés telepítését az eSIM használatával, a következő képpen hajthatja végre
Az iOS 13 vagy ettől újabb rendszereken néhány mobilszolgáltató a felhasználóhoz tud rendelni egy mobil-előfizetést, amelyet a felhasználó telepíthet.
Ezekről a részletekről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

Amikor értesítést kap arról, hogy „A mobil-előfizetés készen áll a telepítésre”, nyissa meg az értesítési központot, majd aktiválja az erről szóló értesítést.
Ezután a Beállítások alkalmazásban, az Apple ID neve alatt, aktiválja „A mobil-előfizetés készen áll a telepítésre” lehetőséget.
A következő lépésben, keresse meg a Folytatás gombot a képernyő alsó részén és aktiválja a folytatáshoz.
Amikor befejezte a folyamatot, a telepítés ellenőrzéséhez kezdeményezzen hívást iPhone készülékéről. Abban az esetben, ha nem tud hívást kezdeményezni, forduljon mobilszolgáltatójához.

Megjegyzés: Ha az aktivált előfizetés a fizikai SIM-kártyán lévő előfizetést helyettesíti, távolítsa el a fizikai SIM-kártyát a készülékből.

• eSIM előfizetés beszerzését a mobilszolgáltatói alkalmazásból a következő képpen hajthatja végre

Nyissa meg a Főképernyőről az AppStore alkalmazást, majd a keresés lapon keressen rá és töltse le telefon szolgáltatója alkalmazását.
Ezután jelentkezzen be a szolgáltató alkalmazásába, majd az alkalmazás segítségével kezdeményezzen vásárlást.
Az iOS alkalmazás használatával online letölthető és aktiválható az eSIM előfizetés.
Az elérhető online lehetőségek listájáról, érdeklődjön szolgáltatójánál.
Az aktiváláshoz kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

• Az eSIM csomaginformációk kézzel történő megadását a következő képpen hajthatja végre
Nyissa meg a Főképernyőről a Beállítások alkalmazást, majd navigáljon a Mobilhálózat menüpontra és aktiválja a lehetőséget.
A mobilhálózati beállításokban, keresse meg és koppintson a “Mobil előfizetés hozzáadása” lehetőségre.
A mobil előfizetés hozzáadása ablakában, koppintson az Adatok megadása kézzel gombra az iPhone képernyőjének alsó részén.
A következő lépésben, töltse ki a mezőket a szolgáltatótól kapott aktiválási információkkal.
Az aktiválás folytatásához, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

• eSIM átvitelét egy előző iPhone-ról az új készülékére a következő képpen hajthatja végre

Abban az esetben, ha új iPhone készüléken szeretné használni a meglévő eSIM-jét, olvassa be a szolgáltatótól kapott QR-kódot, használja a szolgáltató iOS-alkalmazását vagy telepítse a kiosztott mobil-előfizetést.
Miután aktiválta a mobil-előfizetést az új iPhone készülékén, a korábbi iPhone-on törlődik az előfizetés.

Mali Attila

A Térképek alkalmazásban részletes gyalogos útvonalterveket jeleníthet meg az úti céljához séta közben.

Gyaloglás közben a Térképek alkalmazásban tájékozódhat az időjárás aktuális állapotáról, megoszthatja a becsült érkezési idejét, valamint áttekintést kaphat az útvonalról és mindezeket a funkciókat beszédhangos navigáció kíséri.

Mindezek mellett a támogatott modelleken és némely területeken olyan magával ragadó gyalogos útmutatásokat követhet, amelyek az iPhone kamerája és a kiterjesztett valóság segítségével jelenítik meg, hogy merre kell haladnia.

Gyalogos útvonalterv készítése néhány egyszerű lépésben

Nyissa meg a Térképek alkalmazást a Főképernyőről, navigáljon a Térképvezérlő elemre, majd legyintsen egy ujjal lefelé és aktiválja a kibontás lehetőséget.

Koppintson a keresőmezőbe, majd gépelje vagy diktálja be a tervezett úti célját és indítsa el a keresést a képernyőbillentyűzet jobb alsó részén a Keresés gomb aktiválásával.

A keresési találatok vagy a javaslatok közül válasszon egy úti célt.

Abban az esetben, ha alapértelmezett utazási módként nem a gyaloglás van kiválasztva, akkor váltson át gyalogos útvonaltervezésre.

Az opció megváltoztatásához koppintson az ajánlott (például vezetés, tömegközlekedés, biciklizés vagy fuvar) gombra, majd válassza ki a séta opciót.

Az útvonal ideje módosul és megjelenik az útvonal hossza a kiválasztott navigációs formának megfelelően.

Miután áttekintette és megfelelőnek találta a javasolt gyalogos útvonaltervet, koppintson az Ok gombra.

Az Ok gomb aktiválásával elindul a navigáció és a “Gyalogos útvonal megkezdése erre a helyre” kifejezés hallható.

Gyaloglás közben tájékoztatás hallható azokról az információkról, melyeket a Beállítások > Térképek menü > Útvonaltervek szakaszában a Beszédhangos navigáció lehetőségeiben testreszabott.

Az útvonalon haladva megoszthatja a becsült érkezési idejét, áttekintést kaphat az útvonalról, ezenkívül egyéb lehetőségek is rendelkezésére állnak.

A képernyő jobb alsó részén a kibontás gombot aktiválva, megoszthatja becsült érkezési idejét és kiléphet a navigációs módból, ha meg szeretné szakítani a navigációt az Útvonal vége lehetőségre koppintva.

Mali Attila

Személyes hotspot

A Személyes hotspot segítségével megosztható az iPhone készülék mobiladat-hálózati kapcsolata, amikor nem tartózkodik Wi-Fi hálózat közelében. A Személyes
hotspot funkció akkor hasznos, amikor a többi eszköz nem rendelkezik Wi-Fi-hálózati internet-hozzáféréssel.

A Személyes hotspot beállítása

A beállításokban találja a Személyes hotspot funkciót és a hozzá tartozó beállítási opciókat:
• Keresse meg a Főképernyőn és nyissa meg a Beállítások alkalmazást, majd navigáljon a Mobilhálózat menüpontba és egyujjas dupla koppintással kapcsolja be a Személyes hotspot opciót.
• Keresse meg a Főképernyőn és nyissa meg a Beállítások alkalmazást, majd navigáljon a Személyes hotspot menüpontba és egyujjas dupla koppintással kapcsolja be a Mások is csatlakozhatnak opciót.

A következő beállítások állnak a rendelkezésére:
A személyes hotspothoz tartozó Wi-Fi-jelszó módosításához, navigáljon a Beállítások> Személyes hotspot > Wi-Fi-jelszó gombra és aktiválja egyujjas dupla
koppintással. A megjelenő Wi-Fi jelszó ablakban módosíthatja a jelszavát. A többi felhasználó a megadott jelszó használatával csatlakozhat a megosztott Wi-Fi-hálózatához. A jelszónak legalább 8 karaktert kell tartalmaznia. A jelszó módosítása bontja a jelenleg csatlakozott felhasználók kapcsolatát.

Csatlakozás Személyes hotspothoz Wi-Fi, Bluetooth vagy USB segítségével

Wi-Fi, Bluetooth és USB segítségével kapcsolódhat Személyes hotspothoz. Az iOS 13, vagy ettől újabb iOS rendszer esetén a Személyes hotspothoz csatlakozó
készülékek akkor is kapcsolatban maradnak, ha a képernyő zárolva van, így ezek a készülékek továbbra is megkapják az értesítéseket és üzeneteket. Amikor
csatlakoztat egy készüléket a Személyes hotspothoz, az állapotsávon számmal megjelenik, hogy hány készülék van kapcsolódva.

Megjegyzés: Ha a készülékek Wi-Fi segítségével csatlakoztak a Személyes hotspothoz, saját készülékével kizárólag mobiladat-hálózaton keresztül kapcsolódhat
az internethez.

A következők szerint kapcsolódhat Wi-Fivel

Azon a készüléken, amelyhez csatlakozni kíván, lépjen a Beállítások > Mobilhálózat > Személyes hotspot, vagy a Beállítások > Személyes hotspot menüpontba,
és ellenőrizze, hogy a funkció be van-e kapcsolva. Ezután ellenőrizze a Wi-Fi-hálózat jelszavát és a telefon nevét. Maradjon ezen a képernyőn addig, amíg
nem csatlakoztatta a másik készüléket a Wi-Fi-hálózatához.

Azzal a készülékkel, amellyel csatlakozni szeretne, navigáljon a Beállítások > Wi-Fi menüpontba, és keresse meg iPhone készülékét a listában, majd egyujjas dupla koppintással kezdeményezze a csatlakozást. Ha megjelenik egy figyelmeztetés, hogy adja meg a Wi-Fi jelszavát a Személyes hotspothoz való csatlakozáshoz, akkor írja be a jelszót.

A következők szerint kapcsolódhat Bluetooth segítségével

Ellenőrizze, hogy a készüléke felfedezhető módban legyen. Ehhez lépjen a Beállítások > Bluetooth menüpontra, és maradjon ezen a képernyőn.

Ezután egy Mac gépen, nyissa meg az Apple menü > Rendszerbeállítások > Bluetooth beállítást. Válassza ki az iPhone készülékét, majd aktiválja a Csatlakozás
gombot.
Az iPhone készülékén koppintson a Mac gép nevére, majd kövesse a Mac gép képernyőjén megjelenő utasításokat.

Egy Windows PC számítógépen a gyártói utasításokat követve, állítsa be a Bluetooth-alapú hálózati kapcsolatot.

A következők szerint kapcsolódhat USB segítségével

Ellenőrizze, hogy az iTunes legújabb verziója legyen telepítve számítógépére. Ezután csatlakoztassa iPhone készülékét a számítógéphez a készülékhez kapott
USB-kábellel.
Ha a „Megbízik ebben a számítógépben?” üzenet jelenik meg, akkor válassza és aktiválja a Megbízható lehetőséget.
A számítógép hálózati beállításaiban válassza ki az iPhone készülékét, majd konfigurálja a hálózati beállításokat.

Személyes hotspot családtagok számára

A Családi megosztásban beállítható, hogy a családtagok automatikusan csatlakozhassanak a Személyes hotspothoz, és mindezt jelszó megadása nélkül tegyék.

A Személyes hotspotot biztosító eszközön nyissa meg a Beállítások > Személyes hotspot > Családi megosztás menüpontot, majd kapcsolja be a Családi megosztást.
Aktiválja a családi megosztásban szereplő személy nevét, majd válasszon a lehetőségek közül, hogy Rákérdezés, vagy automatikus csatlakozás történjen a Személyes hotspothoz.

A készülékek leválasztása a Személyes hotspotról

Abban az esetben, ha le szeretne választani készüléket, vagy készülékeket, kapcsolja ki a Személyes hotspot, vagy a Bluetooth funkciót, illetve húzza ki
az USB-kábel lighting végét az iPhone készülékéből.
A személyes hotspot kikapcsolásához, és az eszközök leválasztásához, navigáljon a Beállítások > Személyes hotspot menüpontba, majd egy ujjas dupla koppintással kapcsolja ki a Mások is csatlakozhatnak beállítást.

Megjegyzés: Ha az iPhone-ja két SIM-kártya fogadására alkalmas, akkor a Személyes hotspot funkció a mobil adatforgalomhoz kiválasztott vonalat fogja használni.

Mali Attila

Rendkívüli Időjárás értesítések bekapcsolása

Az iPhone készülék gyári Időjárás alkalmazásának van egy rejtett lehetősége arra, hogy értesítéseket kérjünk és kapjunk a rendkívüli időjárási eseményekről, mint például eső, zivatar, szélvihar, havazás stb.
Mindezt valós időben tudatja velünk, ezzel teljességgel szükségtelenné teszi más hasonló alkalmazás használatát.

Az Időjárás alkalmazás megnyitása után, egyéni beállításainktól függően láthatjuk az általunk preferált város, vagy városok időjárását.
Egyszerűen az alkalmazás képernyőjének jobb alsó sarkát megérintve, aktiváljuk a Helyek listája gombot.
A városok keresése ablak jobb felső részén koppintsunk a Továbbiak kibomló gombra, majd válasszuk az Értesítések lehetőséget az előugró helyi menüben.
Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetünkről értesítéseket tudjon fogadni és megjeleníteni az Időjárás alkalmazás, engedélyezni kell a saját helyzetünkhöz való hozzáférést.
Koppintsunk egy ujjal duplán a Saját helyzet kapcsolóra, hogy azt bekapcsoljuk. A módosítások mentéséhez aktiváljuk a Kész gombot a képernyő jobb felső részén.

Megjegyzés: A saját helyzetünkhöz való hozzáférést állítsuk mindig értékre, valamint a legpontosabb riasztások érdekében engedélyezzük a pontos helyzetünk meghatározását is, a Beállítások > Adatvédelem > Helyzetmeghatározás > Időjárás menüpontban.

Az Időjárás alkalmazás testreszabása után a rendszer értesítések formájában tudatja velünk a rendkívüli időjárási körülményeket.

Mali Attila

Az iPhone képernyője elforgatható, így az alkalmazások – például a Safari, a Mail, a Jegyzetek és az Üzenetek – álló és fekvő módban is megtekinthetők.

Megjegyzés: Némely alkalmazások nem támogatják a képernyő elforgatását, ezért előfordulhat, hogy a képernyő nem fordul el akkor sem, ha a Forgatás zárolása kikapcsolt állapotban van.

A fekvő tájolás használata, sok esetben hasznos lehet, például a Safari alkalmazásban asztali web-hely kérelmezésekor.

Előfordulhat a mobil nézetben, hogy az egyik vezérlő nem ismerhető fel, vagy a felületen két egymás melletti gomb összecsúszhat.

Megjegyzés: Vegye figyelembe azt is, hogy a Nagyítás funkció blokkolhatja a képernyő forgatását.

Hasznos funkció lehet, a tartalom Apple Tv-re való tükrözésekor – a megfelelő megjelenítés érdekében – elforgatni iPhone készülékét.

Némely videó streaming szolgáltató alkalmazása, automatikusan elforgatja a kijelzőt fekvő tájolásba.

Az is hasznos lehet, ha például közlekedési menetjegyet, vagy beszállókártyát szeretne bemutatni utazás közben.

Feljegyzés készítése közben szintén jól jöhet, ha elforgatja az iPhone vízszintes tájolásba, nagyobb billentyűzeten tud gépelni számos alkalmazásban, például a Mailben, a Safariban, az Üzenetekben, a Jegyzetekben és a Kontaktokban.

Ha például egy QR-kódot, vagy vonalkódot szeretne egy szkennerrel felismertetni, nincs más dolga csupán forgassa el iPhone készülékét fekvő tájolásba.

A képernyő forgatása iPhone X, vagy ettől újabb készülékeken Oldja fel készülékét. Érintse meg a képernyő jobb felső szélét, majd csúsztassa lefelé az ujját mindaddig, amíg nem érzékel egy haptikus jelzést, majd emelje fel az ujját a Vezérlőközpont megnyitásához.

Navigáljon az Álló irányultság zárolása gombra, és ellenőrizze, hogy az biztosan kikapcsolt állapotban van.

A kapcsoló állapota, az egyujjas dupla koppintás műveletével kapcsolható ki, illetve be állapotba.

Végezzen kétujjas simító kézmozdulatot az érintőképernyőn, a Vezérlőközpontból való kilépéshez.

Ezután forgassa az iPhone-t fekvő tájolásba.

Abban az esetben, ha a tippek kimondása be van kapcsolva a VoiceOver beállításaiban, annak megfelelően, hogy jobbra, vagy balra forgatja az iPhone készülékét: a “Fekvő, Töltőport a bal oldalon” vagy a “Fekvő, Töltőport a jobb oldalon” hallható, a beépített VoiceOver beszédhangos visszajelzésétől.

Ha a képernyő nem fordulna el, próbáljon ki egy olyan alkalmazást – például a Jegyzeteket vagy az Üzeneteket –, amelyről ismert, hogy támogatja a fekvő módot.

A képernyő forgatása Főgombbal rendelkező iPhone-on oldja fel készülékét. Érintse meg az állapotsort és legyintsen felfelé három ujjal a képernyőn a Vezérlőközpont megnyitásához.

Navigáljon az Álló irányultság zárolása gombra, és ellenőrizze, hogy az biztosan kikapcsolt állapotban van.

A kapcsoló állapota, az egyujjas dupla koppintás műveletével kapcsolható ki, illetve be állapotba.

Végezzen két ujjas simító kézmozdulatot az érintőképernyőn, a Vezérlőközpontból való kilépéshez, vagy nyomja meg a Főgombot.

Ezután forgassa az iPhone-t fekvő tájolásba.

Abban az esetben, ha a tippek kimondása be van kapcsolva a VoiceOver beállításaiban, annak megfelelően, hogy jobbra, vagy balra forgatja az iPhone készülékét:

a “Fekvő, Főgomb balra” vagy a “Fekvő, Főgomb jobbra” hallható, a beépített VoiceOver beszédhangos visszajelzésétől.

Ha a képernyő nem fordulna el, próbáljon ki egy olyan alkalmazást – például a Jegyzeteket vagy az Üzeneteket –, amelyről ismert, hogy támogatja a fekvő módot.

Mali Attila

A COVID az élet számos területén okozott nehézségeket, így a maszk hordása megnehezítette az eszközeink, telefonjaink használatát is. Az Apple reagálva erre a helyzetre, meggyorsította a jelkód-bekérést Face ID használatakor, amikor maszkot kell viselnünk.

Ez még mindig azt eredményezte, hogy a maszkot le kellett venni a készülék feloldásához. Nem érték be azonban ennyivel: tökéletesítették a rendszert, amely teljes mértékben megoldotta a készülékünk zárolásának feloldását maszkviselés esetén is. Önmagukhoz méltóan a maximális biztonság érdekében kizárólag a zárolás feloldására működik, fizetésnél való azonosításkor nem.

Nem alkalmas a személyazonosság igazolására az Apple Pay, a Kulcskarikán használt jelszavak, illetve jelszóval védett alkalmazások használatakor. Ezeket a funkciókat olyankor is használhatja, amikor maszkot, nap- vagy síszemüveget visel, ha beírja az iPhone jelkódját, vagy az Apple Watchot használja az Apple Payhez.

Arról van tehát szó, hogy az Apple Watch tulajdonosok az órájuk segítségével megerősítik, hogy a telefon a közelben van, és az órára kapott értesítéssel a készülék a tulajdonos tudtára adja, hogy az iPhone zárolását feloldották. Amikor maszkban szeretnénk feloldani az iPhone zárolását, akkor az óra megerősíti azt, hogy mi vagyunk a maszk mögött és értesít is minket, hogy feloldotta a zárolást.

Az Apple Watch biztonságos kapcsolata segítségével használhatja a Siri-t, és feloldhatja az iPhone-ját, ha egy akadály, pl. maszk miatt a Face ID nem képes felismerni az ön arcát. A Watch-nak a csuklóján kell lennie, ezenkívül fontos, hogy jelszóval legyen védve és fel legyen oldva.

Az iPhone Apple Watch segítségével történő feloldásának feltételei:
• Face ID-val felszerelt iPhone (iPhone X vagy újabb modell), amelyen az iOS 14.5-ös vagy újabb verziója fut.
• Apple Watch Series 3 vagy újabb modell, amelyen a watchOS 7.4-es vagy újabb verziója fut.
• Az Apple Watch-nak párosítva kell lennie az iPhone készülékkel.
• Az iPhone-on és az Apple Watchon be kell kapcsolni a Wi-Fi és a Bluetooth funkciót. (Nem szükséges Wi-Fi-hálózathoz csatlakozni.).
• Az Apple Watchon jelkódot kell használnia és a csuklóérzékelést be kell kapcsolni.
• Olyan maszknak kell az arcán lennie, amely takarja a száját és az orrát, vagy olyan nap- vagy síszemüvegnek, amely takarja a szemeit.

A Feloldás Apple Watch-csal funkció beállítása
Nyissa meg a Beállítások alkalmazást az iPhone-on.
Navigáljon a Face ID és jelkód menüpontra, majd írja be a jelkódját.
Görgessen le a Feloldás Apple Watch-csal szakaszhoz, majd kapcsolja be a funkciót az óra neve mellett. Ha a csuklóérzékelés nincs aktiválva az órán, akkor felszólítást kap a bekapcsolására.

Az iPhone zárolásának feloldása az Apple Watch segítségével
Győződjön meg arról, hogy felvette a maszkot, nap- vagy síszemüveget, és hogy az Apple Watch a csuklóján van, nem zárolt állapotban.
Ébressze fel az iPhone-t a következő lehetőségek közül bármelyiket használva: annak felemelésével, a képernyőre való koppintással, vagy az oldalsó gomb megnyomásával.
Ezután nézzen az iPhone-ra a feloldásához, majd az iPhone használatbavételéhez csúsztassa felfelé az ujját a képernyő alsó szélétől kiindulva.

Mali Attila

Az iPhone készülékek rendelkeznek egy nagyon hasznos alkalmazással az AirDrop-al. Az AirDrop egy hasznos és nagyon kényelmes eszköz a fájlok megosztására. Mindez az Apple innovatív technikai kommunikációs technológiájának köszönhető.

Az AirDrop segítségével fényképek, fájlok és dokumentumok, vagy akár névjegykártyák, alkalmazások és a webhelyek jelszavai is biztonságosan megoszthatók.

Az ilyen típusú adatok nemcsak megoszthatók, hanem fogadhatók is a közelben lévő Apple-készülékekkel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.

Mindehhez több Feltételnek is teljesülnie kell:
• Győződjön meg róla, hogy a címzett a közelben van, a Bluetooth és a Wi-Fi hatókörén belül.
• Ellenőrizze, hogy az Ön és a címzett készülékén be van-e kapcsolva a Wi-Fi és a Bluetooth. Ha bármelyik készüléken be van kapcsolva a Személyes hotspot, kapcsolja ki.
• Ellenőrizze, hogy a címzett készülékén az AirDrop a Csak kontaktok lehetőségre van-e beállítva. Ha igen, és Ön szerepel a címzett kontaktjai között, az AirDrop csak akkor fog működni, ha az Ön Apple ID-hez társított e-mail címe vagy mobiltelefonszáma szerepel a kontaktkártyán.
• Ha Ön nem szerepel a kontaktjai között, kérje meg, hogy az AirDrop beállítását módosítsa Mindenki értékre.

Az AirDrop beállításainak kezeléséhez nyissa meg a Beállításokat, majd navigáljon az Általános > AirDrop menüpontba.

A megjelenő beállítások módosíthatók:
• Fogadás ki
• Csak kontaktok
• Mindenki

A megfelelő opció aktiválásával szabályozható, hogy ki láthatja a készülékét és küldhet Önnek tartalmakat az AirDropon keresztül.

Megjegyzés: ehhez a funkcióhoz iOS 7, iPadOS 13, OS X 10.10 vagy újabb rendszer használata szükséges.

Hogyan működik az AirDrop?

Az AirDrop egy olyan alkalmazás, amely az Apple készülékek felhasználói számára érhetőek el.
Ez a funkció megkönnyíti a gyorsabb tartalom megosztását.
A Bluetooth és a Wi-Fi használatával átvitelt hoz létre két engedélyezett eszköz között.
Az AirDrop felismeri azokat a közelben lévő Apple eszközöket, amelyekben aktiválva van ez a funkció.
Az eszközöknek elég közel kell lenniük ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással, ami általában 10 méter maximális távolságot jelent.
Az AirDrop a Bluetooth technológiát alkalmazva alapszintű, alacsony energiafelhasználású hálózatot hoz létre a közeli kompatibilis eszközökkel.
Az AirDrop Bluetooth használatával kezdeményezi a kapcsolatot, átviteli sebessége meglehetősen lassú — a legnagyobb 24 Mbps — ezt követően átvált a technológia a Wi-Fi kapcsolatra.
Ha készen áll az adatok továbbítására egy másik személynek AirDrop használatával, akkor közvetlen Wi-Fi kapcsolatot hoz létre az eszközök között.
Az adatok továbbításához nem szükséges, hogy az eszközök ugyanazon a Wi-Fi hálózaton legyenek, ennek ellenére is létrejön a gyorsabb peer-to-peer kapcsolat.
Az Apple eszközökre telepített új Wi-Fi lapkakészletek gyorsan váltanak két Wi-Fi hálózat között, így adatokat és fájlokat továbbíthat anélkül, hogy megzavarná az internetkapcsolatot.
A kapcsolat védelme érdekében az adatok elküldéskor titkosítva vannak.
Az adatok ezután egy szempillantás alatt megoszthatók.
Némely felhasználók technikai problémákba ütközhetnek az AirDrop használata közben, a helytelen beállítások miatt.

A fényképek, fájlok és dokumentumok, valamint weboldalak tartalmának megosztásához, nyissa meg az adott alkalmazásban a tartalmat.
Ezután navigáljon és aktiválja az Eszközsor Megosztás gombját, vagy egy másik lehetőséget az adott alkalmazásban a megosztásra.

Megjegyzés: Használható külön lehetőségként, ha az elérhető műveletekben választható a megosztás parancsa.
Ha a Fotók alkalmazásból oszt meg fényképet, vagy a Fájlok alkalmazásból fájlt, akkor a kijelölés használatával egy ujjas dupla koppintással több fotót is kiválaszthat.

Aktiválja a megjelenő megosztás lapon az AirDrop lehetőséget, majd koppintson egy közelben lévő AirDrop-felhasználó profilképére.

• iPhone 11, vagy ettől újabb készüléken:
iPhone 11, vagy ettől újabb készülékek használata esetén mutasson az iPhone-nal egy másik iPhone 11 vagy ettől újabb készülék irányába, majd koppintson az adott eszköz felhasználójának profilképére a képernyő tetején.

Megjegyzés: Saját Apple-készülékei között is megoszthatja a tartalmakat az AirDroppal.

Ha az AirDrop gombot aktiválja és több személy eszköze is látható, akkor több megosztásra alkalmas készülék is van a közelben.
Válassza ki azt a személyt és aktiválja annak nevét, akivel meg szeretné osztani a tartalmat.
Ha a Kontaktokban megtalálható a személy, akivel szeretné megosztani a tartalmakat, akkor a neve mellett egy kép látható. Ha nem található meg a Kontaktokban, akkor csak a név látható, kép nélkül.

• iPhone XS vagy régebbi készüléken
Nyisson meg egy alkalmazást és az abban megosztani kívánt tartalmat, majd navigáljon és aktiválja a Megosztás gombot.
Ha az AirDrop gombot aktiválja és több személy eszköze is látható, akkor több megosztásra alkalmas készülék is van a közelben.
Válassza ki azt a személyt és aktiválja annak nevét, akivel meg szeretné osztani a tartalmat.
Ha a Kontaktokban megtalálható a személy, akivel szeretné megosztani a tartalmakat, akkor a neve mellett egy kép látható. Ha nem található meg a Kontaktokban, akkor csak a név látható, kép nélkül.

Az AirDroppal küldött elem elfogadása

Ha valaki megoszt Önnel valamit az AirDrop használatával, megjelenik egy értesítés és az elem előnézete.
Aktiválja az Elfogadás vagy az Elutasítás gombot.
Ha az Elfogadás gombra koppint, az AirDroppal küldött elem abban az alkalmazásban nyílik meg, ahonnan küldték.
A fényképek a Fotók alkalmazásban, a webhelyek pedig a Safariban nyílnak meg.
Az alkalmazásokra mutató linkek az AppStore-ban nyílnak meg, így Ön letöltheti vagy megvásárolhatja az alkalmazást.
Ha az AirDroppal saját magának küld egy fényképet iPhone-ról Macre, nem lesz látható az Elfogadás és az Elutasítás lehetősége, a küldött elem automatikusan a készülék Letöltések mappájába kerül.
Ennek feltétele, hogy mindkét készüléken ugyanazzal az Apple ID azonosítóval legyen bejelentkezve.

Ha a megfelelő személy nem jelenik meg a közelben lévő AirDrop-felhasználók között, akkor kérje meg, hogy nyissa meg a Vezérlőközpontot és engedélyezze az AirDrop számára az adatok fogadását.

Ha nem az AirDropot szeretné használni a küldéshez, akkor válassza ki a megosztási lehetőségeket tartalmazó lapon a kívánt opciót, például az Üzenetek vagy a Mail alkalmazást (a rendelkezésre álló opciók alkalmazásonként eltérőek lehetnek).

Az AirDrop segítségével az alkalmazások és a webhelyek jelszavait is biztonságosan megoszthatja olyan személyekkel, akik iPhone-nal, iPaddel, iPod Touchcsal vagy Mac géppel rendelkeznek.

Mali Attila

Your Content Goes Here

Elfelejtette az iPhone jelkódját? Ismerje meg, hogyan állíthatja helyreállítási módba az iPhone-t, és hogyan törölheti, majd állíthatja be újra.

Ha túl sokszor adja meg rosszul a jelkódot az iPhone zárolási képernyőjén, a rendszer megjelenít egy figyelmeztetést, amely tájékoztatja, hogy az iPhone le van tiltva.

Ha akkor sem emlékszik a jelkódra, amikor újra megpróbálja, egy számítógép segítségével állítsa helyreállítási módba az iPhone-t. Ezzel a művelettel törli az adatokat és a beállításokat, beleértve a jelkódot is, így hozzáférhet az iPhone-hoz, majd újra beállíthatja.

Az iPhone törlése után egy biztonsági mentésből visszaállíthatja az adatokat és a beállításokat. Ha nem készített biztonsági mentést az iPhone-ról, beállíthatja új készülékként, majd letöltheti az iCloudba mentett adatokat.

 • Elsőként szüksége lesz egy számítógépre, Mac vagy Windows PC-re és az iTunes alkalmazásra, valamint az iPhone készülékhez kapott adatkábelre.
 • Második lépésben, kapcsolja ki az iPhone készülékét, az adott iPhone-modellnek megfelelő módon:

iPhone X vagy újabb modellek, iPhone SE (2. generáció), iPhone 8 és iPhone 8 Plus esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva az oldalsó gombot és a hangerőcsökkentő gombot, amíg meg nem jelenik a kikapcsolásra szolgáló csúszka és aktiválja azt.

iPhone 7 és iPhone 7 Plus esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva az oldalsó gombot, amíg meg nem jelenik a kikapcsolásra szolgáló csúszka és aktiválja azt.

iPhone SE (1. generáció) és iPhone 6s vagy régebbi modellek esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva az oldalsó (vagy felső) gombot addig, amíg meg nem jelenik a kikapcsolásra szolgáló csúszka és aktiválja azt.

Megjegyzés: Időközben készítse elő az adatkábelt, amelynek a megfelelő végét csatlakoztassa a számítógéphez.

 • Harmadik lépésben állítsa készülékét helyreállítási módba:

iPhone X vagy újabb modellek, iPhone SE (2. generáció), iPhone 8 és iPhone 8 Plus esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva az oldalsó gombot és közben egyből csatlakoztassa az iPhone Lighting csatlakozójába az adatkábel megfelelő részét.

iPhone 7 és iPhone 7 Plus esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva a hangerő csökkentő gombot és közben egyből csatlakoztassa az iPhone Lighting csatlakozójába az adatkábel megfelelő részét.

iPhone SE (1. generáció) és iPhone 6s vagy régebbi modellek esetében: Nyomja meg, majd tartsa nyomva a Főgombot és közben egyből csatlakoztassa az iPhone Lighting csatlakozójába az adatkábel megfelelő részét.

Ne engedje fel a gombot. Tartsa nyomva a gombot az iPhone-on, Windows PC-n az eszköz csatlakoztatása hang jelzéséig, majd nyissa meg az iTunes alkalmazást.

Mac rendszerű gépen keresse meg a Finderben az oldalsávon az iPhone-t.

 • Negyedik és egyben az utolsó lépésben állítsa vissza az iPhone készülékét.

Miután megkereste az iPhone-t a Finderben vagy az iTunes alkalmazásban azon a számítógépen, amelyhez csatlakoztatta, válassza a Visszaállítás lehetőséget, amikor a számítógép a visszaállítás és a frissítés közötti választásra kéri. A számítógép letölti az iPhone-hoz szükséges szoftvereket, és megkezdi a visszaállítási folyamatot.

Megjegyzés: Ha a letöltés 15 percnél több időt vesz igénybe, és a készülék kilép a helyreállítási mód képernyőjéről, várja meg, hogy a letöltés befejeződjön, majd kapcsolja ki az iPhone-t, és kezdje elölről a folyamatot.

Várja meg, amíg a folyamat befejeződik. Válassza le az iPhone-t a számítógépről, majd állítsa be és vegye használatba az iPhone készülékét.

Mali Attila

Az iOS 15 tele van új funkciókkal, a folyamatos frissítéseknek köszönhetően egyre több szolgáltatás válik elérhetővé. Bizonyára már volt rá példa, hogy elfelejtette az Apple ID jelszavát és nem tudott belépni a fiókjába.

Kiválaszthat egy vagy több olyan megbízható ismerőst fiók-helyreállítási kontaktként, akik segíthetnek átállítani a jelszavát, és újra belépni a fiókjába.

A Fiók-helyreállítási kontaktok hozzáadása lehetőség használatával (Válasszon ki egy vagy több Fiók-helyreállítási kontaktot, akiben megbízik, hogy segítsenek újra beállítani az Apple ID-jelszavát, és visszaszerezni a fiókjához való hozzáférést, ha egyszer kizárná magát.).

Navigáljon a Beállítások > [az Ön neve] > Jelszó és biztonság > Fiók-helyreállítás menüpontba.
Ha elfelejti a jelszavát vagy az eszköze jelkódját, több lehetősége is van az adatai helyreállítására.

Az iCloud biztonságban tartja az Ön adatait, mivel titkosított formában tárolja őket. Ha elfelejtette a jelszavát vagy az eszköz jelkódját, az iCloud-adatok helyreállítási szolgáltatása segíthet abban, hogy visszakapja az adatait. A személyes adatok biztonsága érdekében van néhány olyan információ, amelyeket a szolgáltatás nem tud helyreállítani. Ha biztos szeretne lenni abban, hogy az összes adatát visszakapja, állítson be egy megbízható személyt helyreállítási kontaktként vagy állítson be egy helyreállítási kulcsot.

• Helyreállítási kontakt hozzáadása
Navigáljon és aktiválja a “Helyreállítási kontakt hozzáadása” lehetőséget, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

További információkért válassza a Beállítások > [az Ön neve] > Jelszó és biztonság menüpontot, majd aktiválja a „További tudnivalók” linket a Helyreállítási kontakt hozzáadása alatt.

Segítség a helyreállításhoz válassza a Beállítások > [az Ön neve] > Jelszó és biztonság menüpontot, majd aktiválja “Az iCloud adatok helyreállítási szolgáltatása” gombot.

• Helyreállítási kulcs létrehozása
Egy helyreállítási kulcs segítségével helyreállíthatja az összes adatát. Ha létrehoz egy kulcsot, és új jelszót szeretne beállítani, akkor egy olyan eszközt kell használnia, amelyen már be van jelentkezve az Apple ID-jával, vagy meg kell adnia a helyreállítási kulcsot.

Navigáljon és aktiválja a “Helyreállítási kulcs” kapcsolót, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

A helyreállítási kulcs egy olyan véletlenszerűen generált 28 karakteres kód, amellyel átállítható a jelszó, illetve visszaszerezhető az Apple ID azonosítóhoz való hozzáférés.
A helyreállítási kulcs használata biztonságosabbá teszi a fiókot azáltal, hogy az Ön kezébe adja a jelszó átállítása feletti irányítást.
A helyreállítási kulcs használata biztonságosabb, de ha ezt a megoldást választja, Ön lesz a felelős a megbízható eszközökhöz és a helyreállítási kulcshoz való hozzáférés biztosításáért. Ha ezek közül mindkettőt elveszíti, előfordulhat, hogy véglegesen megszűnik a hozzáférése a fiókhoz. Emiatt fontos, hogy a helyreállítási kulcsot biztonságos helyen tartsa. Érdemes egy családtagra bízni a helyreállítási kulcs egy másolatát, vagy több helyen is másolatokat tartani. Ilyen módon mindig kéznél lehet a helyreállítási kulcs, ha szüksége lenne rá.

Mali Attila

Az értesítések segítségével nyomon követhet mindent, ami új – értesítést kaphat, ha elmulasztott egy hívást, ha egy esemény dátuma megváltozott, vagy bármi más történt a telefonján. Az értesítési beállításokat igény szerint testreszabhatja, hogy csak az Önnek fontos információk jelenjenek meg.

Értesítések megtekintése az Értesítési központban

Ha az értesítéseket meg szeretné tekinteni az Értesítési központban, tegye az alábbiak bármelyikét:

 • Minden iPhone modellen érintse meg egy tetszőleges elemét az állapotsávnak, majd legyintsen lefelé három ujjal.
 • Egy másik lehetőségként tartsa megérintve a képernyő tetejét, amíg egy hangjelzést nem hall, majd csúsztassa tovább lefelé az ujját a képernyő felső szélétől, amíg a második rezgést nem észleli, és emelje fel az ujját.

Ezután megtekintheti a régebbi értesítéseket, ha vannak.

Az Értesítési központ bezárása

Az Értesítési központ bezárásához tegye az alábbiak bármelyikét:

 • Az értesítések képernyőjének bezárásához végezzen simítást két ujjal (mozgassa két ujját oda-vissza gyorsan háromszor „z” alakban, vagy fel – le- fel irányban).
 • Face ID-val rendelkező iPhone esetén csúsztassa felfelé egyik ujját a képernyő alsó szélétől, amíg az első rezgés nem észlelhető, és emelje fel az ujját.
 • Nyomja meg a Főgombot (Főgombbal rendelkező iPhone-on).

Reagálás az értesítésekre

Ha több értesítése érkezett az Értesítési központba vagy a Zárolási képernyőn, akkor az értesítések Appok szerint vannak csoportosítva, így könnyebben áttekintheti és kezelheti őket. Előfordulhat, hogy bizonyos alkalmazások értesítései az alkalmazáson belüli funkciók szerint is csoportosítva vannak, például témák vagy szálak szerint. A csoportosított értesítések kisebb pakliként jelennek meg, amelynek tetején a legutóbbi értesítés látható.

Ha egy alkalmazás értesítése gyorsműveleteket kínál (a támogatott modelleken), akkor legyintsen egy ujjal lefelé és a következő opciók közül választhat:

 • Ha ki szeretne bontani egy értesítési csoportot, és egyenként szeretné megtekinteni az értesítéseket, koppintson a csoportra egy ujjal duplán. A csoport bezárásához koppintson ismét egy ujjal duplán a Kevesebb megjelenítése lehetőségre.
 • Beállítások, ezt a lehetőséget választva, némítható az alkalmazás értesítése 1 órára, vagy mára. Ezzel a lehetőséggel elküldheti az értesítéseket közvetlenül az Értesítési központba, és megakadályozhatja, hogy megjelenjenek a Zárolási képernyőn, hangot játszanak le, bekapcsolják a képernyőt, vagy megjelenítsenek egy szalaghirdetést. Ha ismét meg szeretné tekinteni vagy hallgatni az értesítéseket az Értesítési központban, válassza a Beállítások elemet és aktiválja a Némítás feloldása lehetőséget.
 • Az értesítések kikapcsolása egy alkalmazás vagy értesítéscsoport esetében, legyintsen egy ujjal lefelé egy értesítés vagy értesítéscsoport felett, majd válassza a Beállítások parancsot, és aktiválja a Kikapcsolás lehetőséget.
 • Az összes értesítés törlése az Értesítési központban, nyissa meg az Értesítési központot, koppintson az Értesítések törlése gombra, majd koppintson a Törlés lehetőségre.
 • Az összes értesítés elnémítása, kapcsolja be a Ne zavarjanak funkciót. A Ne zavarjanak funkció leggyorsabban a Vezérlőközpont Fókusz gombjának aktiválásával kapcsolható be.

Megjegyzés: Ha egy alkalmazást már hosszabb ideje nem használt, a Siri azt javasolja, hogy kapcsolja ki az adott alkalmazás értesítéseit.

 • Az alkalmazások által megjelenített értesítések módosítása, legyintsen egy ujjal lefelé, válassza a Beállítások elemet, majd aktiválja a Beállítások megtekintése lehetőséget.
 • Továbbiak, ezt a lehetőséget választva, az adott alkalmazás értesítéseinek előnézeti képe és az alkalmazás specifikus lehetőségei jeleníthetők meg.
 • Aktiválás, az értesítésből az alkalmazás nyitható meg.

Legutóbbi értesítések megjelenítése a Zárolási képernyőn

Beállíthatja azt is, hogy hozzá lehessen férni az Értesítési központhoz a Zárolási képernyőn keresztül is.

Válassza a Beállítások  > Face ID és jelkód menüpontot (Face ID funkcióval rendelkező iPhone-on), vagy Touch ID és jelkód menüpontot (egyéb iPhone-modelleken).

Adja meg a jelkódját, vagy hitelesítse magát a Face ID-val, majd ezután navigáljon az Elérés engedélyezése zárolásnál részhez, és kapcsolja be az Értesítési központot.

Mali Attila

Az Apple Pay szolgáltatás – a támogatott és az ezt használó eszközökön – nagyon egyszerű, biztonságos és privát fizetési módot biztosít kártya vagy készpénz használata nélkül.

Az Apple Pay használatához a következők szükségesek:

• Olyan országban vagy régióban kell tartózkodni, ahol támogatott a szolgáltatás.
• Olyan kompatibilis készülékkel kell rendelkezni, amelyen az iOS, iPadOS, watchOS vagy a macOS legújabb verziója fut.
• Olyan kártyával kell rendelkezni, mely szolgáltató kártyája részt vesz a programban.
• Egy olyan Apple ID azonosító szükséges a használathoz, amellyel be van jelentkezve és használja az iCloud szolgáltatást.

Kártya hozzáadása a Wallet (Pénztárca) alkalmazáshoz

Azután vehető használatba az Apple Pay, miután hozzáadásra került a következő kártyák valamelyike:
• egy hitelkártya
• egy bankkártya
• egy prepaid kártya.

Megjegyzés: Prepaid kártya szolgáltatás jelentése:
Egy előre meghatározott összeggel feltölthető bankkártya, ami bankszámla nélkül is igényelhető. Az ilyen kártya a feltöltött összeg erejéig használható vásárlásra, vagy ATM-es készpénzfelvételre.

Bármely kártya is van használatban az Apple Pay szolgáltatásban a felsoroltak közül, a kártya kibocsátójának az Apple Pay programban részt kell vennie, különben nem adható hozzá a fizetőeszköz a Pénztárca alkalmazáshoz.

Megjegyzés: Egyszerre több fizetőeszköz is hozzáadható a szolgáltatáshoz.

Touch ID-val, vagy Face ID-val rendelkező iPhone-on, Apple Watchon, iPaden vagy Macen azonnal használatba vehető az Apple Pay, amint hozzáadásra került egy hitel- vagy bankkártya, illetve prepaid kártya a Wallethez.

Amint aktiválódott az Apple Card, a rendszer automatikusan felveszi azt a Walletbe és a Safari automatikus kitöltési funkciójába azon a készüléken, amelyen az Apple Card létre lett hozva.

Fontos!
Hozzá kell adni minden egyes használni kívánt kártyát az összes olyan eszközhöz, amelyen használatba szeretné venni az Apple Payt.

Néhány országban és régióban tömegközlekedési kártyákat, valamint áruházi kártyákat, beszállókártyákat, mozijegyeket, kuponokat és jutalomkártyákat is hozzá lehet adni a Wallet (Pénztárca) alkalmazáshoz.
Ha nem lehetséges egy kártya hozzáadása az Apple Pay szolgáltatáshoz, akkor valószínűleg az nem támogatott.

Az Apple Pay használata

Az Apple Pay használatával vásárlás hajtható végre üzletekben, alkalmazásokban, a Safari böngészőből az interneten, és akár jegyet is válthat a tömegközlekedési eszközökre, ahol ez lehetséges.

Mennyire biztonságos az Apple Pay?

Az Apple Pay használata biztonságosabb, mint a műanyag hitel-, bank- és prepaid kártyáké. Az iPhone-on, iPaden és Macen végrehajtott összes tranzakció során hitelesítéssel hajtható végre a vásárlás, amihez a Face ID, a Touch ID vagy a jelkód használható. Az Apple Watchot a jelkód védi, aminek birtokában kell lennie, és meg kell adni a jelkódot minden alkalommal, amikor felveszi az Apple Watchot, illetve amikor az Apple Pay segítségével fizet. A kereskedő nem kapja meg a kártyaszámot és a személyére vonatkozó adatokat, a tényleges kártyaszámokat pedig nem tárolja sem a készülék, sem az Apple szerverei.

Az üzletben való vásárlás esetén sem az Apple, sem a készülék nem küldi el a tényleges kártyaszámot a kereskedőnek. Amikor alkalmazásban vagy a Safari segítségével az interneten hajt végre vásárlást, a kereskedő csak azt a nevet, e-mail-címet, számlázási- és szállítási címet kapja meg, amelynek a megosztása engedélyezve lett a megrendelés végrehajtása érdekében. Az Apple Pay titkosított formában megőrzi a tranzakciós adatokat, például a hozzávetőleges vásárlási összeget. Ezek az adatok nem alkalmasak a vásárló személy azonosítására, és soha nem szerepel közöttük az, hogy mit vásárolt.

Megjegyzés: Ha kijelentkezne az iCloudból, vagy eltávolítaná a jelkódot, az összes hitel-, bank- és prepaid kártya, diákigazolvány, valamint tömegközlekedési kártya törlődik a készülékről.

Mali Attila

Augusztus havi Okosmorzsánkban megvizsgáljuk, hogy a Fájlok alkalmazás  és más támogatott alkalmazások segítségével hogyan férhetünk hozzá az iPhone-hoz csatlakoztatott külső tárolóeszközökön, például a külső merevlemez-meghajtókon, flash-meghajtókon, SD-kártyákon és egyéb tárolóeszközökön tárolt fájlokhoz.

A Fájlok alkalmazásban új mappákat hozhatunk létre, kivághatjuk, másolhatjuk, beilleszthetjük, áthelyezhetjük és átnevezhetjük a fájlokat és mappákat, valamint fájlokat is rendezhetünk. Az alkalmazás különféle fájlrendszereket támogat, beleértve az APFS, ExFAT, FAT32, HSF + fájlokat.

Csatlakoztassuk az USB-meghajtót vagy az SD-kártyaolvasót az iPhone-on lévő töltőcsatlakozóhoz egy kompatibilis csatlakozó vagy adapter segítségével.

Elképzelhető, hogy Lightning–USB-kameraadaptert, Lightning–USB 3 kameraadaptert vagy Lightning–SD-kártyaolvasót kell használnunk (ezeket külön lehet megvásárolni).

Megjegyzés: Az USB-meghajtó csak egy adatpartícióval rendelkezhet, és ennek FAT, FAT32, exFAT (FAT64) vagy APFS formázásúnak kell lennie. Az USB-meghajtó formázásának módosításához használjunk Mac gépet vagy PC számítógépet.

SD-memóriakártya behelyezése a kártyaolvasóba

Ne erőltessük a kártyát az olvasó nyílásába; a kártya kizárólag egyféle módon csatlakoztatható.

Megjegyzés: A memóriakártyán lévő fotókat és videókat lehetőség van közvetlenül a Fotók alkalmazásba importálni.

A meghajtó vagy a memóriakártya tartalmának megtekintése

Egy támogatott applikációban (pl. az iOS rendszer alapértelmezett fájlkezelő alkalmazásában) megtekinthetjük a képeket, dokumentumokat, zenéket és más egyéb fájlokat.

Nyissuk meg az iOS rendszer Fájlok alkalmazását a Főképernyőről. Navigáljunk, vagy érintsük meg a képernyő alsó részén a lapsávot, majd jelöljük ki koppintással a Böngészés lapot. A bal oldali listában jelöljük ki a külső adathordozót, majd koppintsunk az eszköz nevére a Helyek alatt. Ha a Helyek lehetőség nem látható, akkor navigáljunk vissza, vagy érintsük meg újra a Böngészés lapot és koppintsunk rá ismét.

A meghajtó vagy a kártyaolvasó leválasztása

Zárjuk be azt a támogatott fájlkezelő alkalmazást, amelyet használtunk a fájlok mozgatására.

Távolítsuk el az iPhone-on lévő töltőcsatlakozóból azt az eszközt, amelyet használtunk a fájlok átvitelére vagy mentésére.

Megjegyzés: A Lightning–USB 3 kameraadapterhez USB hálózati adapter csatlakoztatható. Ezáltal nagyobb energiaigényű USB-eszközöket, például külső merevlemezeket is csatlakoztathatunk az iPhone-hoz.

Minden más külsőleg csatlakoztatott adathordozóval hasonlóképpen járjunk el, ha az iPhone-unk tartalmát módosítani szeretnénk.

Egyes külső csatlakoztatású eszközök biztonsági mentést  tesznek lehetővé a Kontaktokról, a Képekről és más egyéb fájlokról.

A készülékünk képességeit bővíthetjük további eszközökkel is. Vannak olyan Lighting – USB csatlakoztatási ponttal ellátott eszközök melyek egyik vége az okos telefonba helyezhető és a másik végén az USB-nek köszönhetően a rámentett fájlok, dokumentumok, vagy képek a porton keresztül számítógépre áthelyezhetők. Így tárhelyet szabadíthatunk fel iPhone készülékünkön, vagy éppen fordítva, a számítógépről fájlok, dokumentumok helyezhetők át az iPhone belső tárhelyére egy alkalmazás segítségével.

Erre a célra egy kiválóan használható termék a “SanDisk iXpand Flash Drive Go”, amely kényelmes kulcstartónyílásával bárhová magunkkal vihetjük, hogy helyet szabadítsunk fel iPhone készülékünkön.

A csatlakoztatott pendrive automatikusan biztonsági mentést készít a fotókról, videókról és kontaktokról, így biztosak lehetünk benne, hogy emlékeink és kapcsolattartási adataink nem vesznek el. Amint a fájlok az iXpand Drive-on vannak, a nagy sebességű USB 3.0 csatlakozót használva könnyedén átvihetjük őket a számítógépünkre. A pendrive jelszóvédő szoftverrel ellátott, amely megvédi az eszközön található érzékeny fájlokat.

Jellemzők:

 • Gyors hely felszabadítása az iPhone-on
 • A csatlakoztatott pendrive automatikusan biztonsági mentést készít a fotókról és a videókról
 • A videófelvételek közvetlenül a pendrive-ra menthetők
 • USB 3.0 csatlakozó a számítógépre történő nagy sebességű fájlátvitelért
 • Kettős rendeltetésű visszahajtható kialakítás, amely megvédi a csatlakozókat, és kulcstartónyílást biztosít a könnyű hordozhatóság érdekében
 • Csatlakozók: Lightning, USB
 • Memóriakártya: Memory Stick Duo
 • Áramforrás: USB

Mali Attila

Felfedeztek egy hibát az iOS-ben, ami az után következik be, amikor egy speciális hálózati névvel ellátott wifihez csatlakozunk, s amelynek következtében az Apple készülékek wifije a továbbiakban működésképtelenné válik.

Ha egy bizonyos „%p%s%s%s%s%n” nevű hálózatra csatlakozunk fel, akkor következik be a váratlanul kellemetlen állapot és omlik össze iPhone készülékünkön a wifi. Ennek hatására a készülék rendszerszinten letiltja a wifi használatát. A készülék nemcsak a wifin keresztül történő internetelérést és az új hálózatok utáni keresést tiltja le, hanem elvágja a rendszer hozzáférését a vezeték nélküli hálózaton történő bármilyen adatátvitelhez, így például az AirDrophoz is. Hiába indítjuk újra a készüléket, vagy szerkesztjük át a hálózat nevét, a hiba továbbra is fennáll.

Mivel speciális karaktersor a veszélyes hálózat neve, így a legnagyobb gondot a „%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt nyilvános nyílt hálózatok jelenthetik a felhasználók számára. Szerencsére a készülék hardverében nem okoz hibát a bug, és a szoftver által letiltott wifi is visszakapcsolható. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, amikor folyamatosan ezt a hálózatnevet sugárzó wifi körzetében tartózkodunk, és a készülék folyamatosan ehhez a hálózathoz akar csatlakozni, valamint nem használunk iCloud kulcskarikát sem.

Ha utazás közben mindenféleképpen szükségünk lenne ingyenes wifihálózatra, akkor ne kezeljük felületesen a hálózatokra való csatlakozást. Alaposan ellenőrizzük a kiszemelt hálózat nevét, ha kell, akkor karakterenként léptessük le, hogy mi a hálózat neve, mielőtt csatlakozunk hozzá.

Nyomatékosan felhívjuk mindenkinek a figyelmét arra, hogy senki ne próbáljon ki speciális karaktersor elnevezésű nyílt, ingyenes Wi-Fi hálózatokat!

A következőkben ismertetett módszer nem garantálható, hogy mindenkinél működik, a felvázolt módszerért senki nem vállal felelősséget!

Az a legbiztosabb módja az ilyen esetek megelőzésének, ha kerüljük az ingyenes, nyílt wifi hálózatokat, főképpen akkor, ha ezek speciális karaktereket tartalmaznak.

Bizonyos források szerint, ha már belefutottunk ebbe a problémába, a következők esetlegesen megoldást jelenthetnek:

Amennyiben áldozatul esnénk, a készülék újraindítása után a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel visszaállítható a készülék wifije. Ezzel az eszköz összes hálózati beállítása törlődik, így elfelejt minden korábbi vezeték nélküli kapcsolatot – mobilhálózati beállítást és VPN-t is –, köztük a veszélyes hálózat nevét is. A műveletsor végrehajtása után pedig újra képes az iPhone a wifit használni. Igaz, az újracsatlakozás során meg kell adni a korábban már megadott és elmentett jelszavakat.

Sajnálatos módon van még ennél is durvább verziójú speciális karaktert tartalmazó nyílt, ingyenes Wi-Fi-hálózat is, amit ugyancsak felfedeztek, de ennek esetében nem lehet visszaállítani a hálózati beállítások alaphelyzetbe állításával sem az iPhone készüléket. Némely készülék esetében egyelőre nincsen megoldás, még a készülék visszaállítása sem oldja meg a problémát. Akkor van lehetőség a készülék visszaállítására, ha még a veszélyes problémát okozó hálózattal való találkozás előtt készült biztonsági mentés az iPhone-ról.

Védekezési javaslat:

Kapcsoljuk ki a wifit, amennyiben otthonról elmegyünk! Nem mellesleg ezzel még az akkumulátor töltöttségi szintjét is növeljük.

Használjuk és kapcsoljuk be a mobil adatforgalmat a készülékünk beállításaiban.

A Wi-fi teljes kikapcsolása

 • A Wi-Fi kikapcsolásához lépjünk a Beállítások > Wi-Fi menüpontba, és kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót.

Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót, annak teljesen más hatása van a készülék Wi-Fi működésére nézve.

Amikor a Vezérlőközpontból ki van kapcsolva a Wi-Fi, a készülék nem csatlakozik automatikusan a közeli Wi-Fi-hálózatokhoz egészen addig, amíg az alábbiak egyike meg nem történik:

 • Amíg be nem kapcsoljuk a Wi-Fi-t a Vezérlőközpontban.
 • Amíg nem csatlakozunk egy Wi-Fi-hálózathoz a Beállítások > Wi-Fi menüpontban.
 • Amíg egy új helyre nem sétálunk vagy utazunk, ahol nyílt Wi-Fi található.
 • Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fit tudnunk kell, hogy az hajnali 5 órakor automatikusan vissza fog kapcsolódni tőlünk függetlenül.
 • Akkor is megtörténik a csatlakozás a wifihez amikor újraindítjuk a készüléket

Összegezve a fentebb olvasottakat: körültekintően használjuk a csábító ingyenes, nyílt wifihálózatokat, amelyek sokszor igencsak veszélyesek lehetnek ránk.

Mali Attila
az MVGYOSZ munkatársa

Bizonyára sokan belefutottak abba a jelenségbe, hogy iPhone készülékükön megszaporodtak az Értesítési központban a különböző postai küldeményekről szóló és a vírusirtóról tájékoztató értesítések.

Valójában ez csak egy scam naptár kamu eseményének értesítése, amit egy átverős reklámnak köszönhetően sikerült összeszedni az interneten.
Ezekbe a reklám hirdetéseket tartalmazó linkekbe gyakorlatilag bárhol bele lehet futni.
Az ilyen, megjelenő reklámfeliratkozásra hívogató értesítésben azonban egyébként van lehetőség a Mégsem gombra koppintani, amivel elutasítható az átverős reklám.
Ha rutinból mégis a Feliratkozás gombot aktiválnánk, akkor azzal a reklám által terjesztett scam (átverés) naptárra iratkozunk fel, ami után már az említett különböző értesítésekkel és jelzésekkel figyelmeztet majd minket a scareware program.

A probléma megoldása valójában egyszerű, mindössze törölni kell az ilyen kamu értesítéseket tartalmazó, scam naptárra való feliratkozásunkat.
Az ilyen feliratkozott naptár önmagában igazából nem tud semmit sem csinálni, csak az értesítések számát növelheti az értesítési központban és ezzel szinte kezelhetetlenné teszi azt.
Az efféle értesítések célja, hogy rávegyen minket a kamu naptáreseményben található link megnyitására.
Mindenesetre legkevésbé sem javasolt rájuk koppintani!
Hagyjuk figyelmen kívül a jobbnál jobb és csalogató értesítéseket, mert komoly problémát is okozhatunk a készülék működésében, ha túl kíváncsiak vagyunk az efféle értesítésekre.

Hogyan távolítható el az ilyen scam naptár?

Navigáljunk régebbi rendszereken a Beállítások > Jelszavak és fiókok csoportba.
Újabb rendszereken a Beállítások > Naptár > Fiókok > Előfizetett naptárak menüpontba.
Ennél a résznél megtaláljuk az olyan scareware Előfizetett naptárat vagy naptárakat, amelyek a készülék fertőzöttségét okozzák.
Például az “Events” is egy ilyen naptár, ami kiválasztás után megnyitva a Fiók törlése gombbal eltávolítható.

Néhány jó tanács a sikeres védekezés és az említett scam naptár feliratkozás elkerülése érdekében:

• Az első és legfontosabb szempont, hogy minden esetben figyeljünk oda és figyelmesen olvassuk végig a beérkező értesítés szövegét, és értelmezzük azt. Így már bizonyára ki tudjuk küszöbölni, hogy feliratkozzunk ilyen scam naptárakra.
• A másik szempont: az ilyen scam hirdetések miatt használjunk reklámblokkolót a Safariban vagy bármely más böngészőben.

Az iPhone-ok esetén egyébként klasszikus értelemben vett vírusoktól nem kell tartani, és emiatt nem létezik rájuk vírusirtó sem.

Mali Attila,
az MVGYOSZ munkatársa

Májusi Okosmorzsánkban bemutatjuk, hogyan rendezheti tetszés szerint az alkalmazásokat az iPhone készüléke főképernyőjén, valamint a mappákba helyezéshez, más oldalakra vagy képernyőre való mozgatáshoz is adunk tanácsokat. A folyamatban az oldalak sorrendjének meghatározására is lehetőség nyílik.

Az alkalmazások rendszerezése

Egy alkalmazásikonon aktiválja a Szerkesztési módot, ehhez legyintsen egy ujjal lefelé. Minden más esetben érintse meg, és végezzen egyujjas dupla koppintás és tartás kézmozdulatot, vagy végezzen egyujjas tripla koppintást a képernyőn látható bármely alkalmazás ikonon, majd válassza és aktiválja a Főképernyő szerkesztése menüparancsot.

A művelet végrehajtása után legyintsen egy ujjal felfelé, és aktiválja a kiválasztott alkalmazásikon húzása menüparancsát.

Ekkor bármelyik alkalmazást a kívánt helyre – akár a képernyő alján található Dock-ra is – húzhatja.

Az iPhone 10, vagy újabb készülékek esetén a mentéshez koppintson a Kész gombra. Az iPhone 8, vagy ettől korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

Ha bármikor meg szeretné szakítani a szerkesztés folyamatát, akkor iPhone 10, vagy ettől újabb készülékek esetén csúsztassa felfelé egyik ujját a képernyő alsó szélétől, amíg az első rezgés nem észlelhető, és emelje fel az ujját vagy aktiválja a Kész gombot.

Az iPhone 8, vagy ettől korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

Minden más esetben – a szerkesztési módban – a rotor parancsai között megtalálható Alkalmazások szerkesztésének leállítása lehetőséget is választhatja.

Megjegyzés: A Főképernyő szerkesztési módjában elvégzett módosítások nem vonhatók vissza, azok helyreállítása további műveleteket igényel.

A Főképernyő teljes gyári visszaállításához válassza a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Főképernyő alaphelyzetbe állítása menüpontot.

Alkalmazások elhelyezése egy mappába

Ha sok alkalmazással rendelkezik, mappákba rendezheti a hasonló rendeltetésű alkalmazásokat.

Úgy hozhat létre mappát, ha két alkalmazásikont egymásra mozgat, majd velük egy új mappát létesít.

Ehhez a következő műveleteket kell elvégeznie.

Aktiválja a Szerkesztési módot egy alkalmazásikonon, vagy érintse meg, és végezzen egyujjas dupla koppintás és tartás kézmozdulatot, esetleg használhatja az egyujjas tripla koppintást a képernyőn látható bármely alkalmazásikonon, majd válassza és aktiválja a Főképernyő szerkesztése menüparancsot.

A fentebb említett ikonok mozgatása lehetőséggel hajtson végre egy ikonon húzási műveletet, majd egy másik alkalmazás ikonra navigálva a rotor műveletei közül válassza az Új mappa létrehozása a Következőkkel menüparancsát.

A rendszer a kiválasztott alkalmazásikonokból kialakít egy mappanevet és -szerkezetet, majd egyúttal belefoglalja a mozgatott alkalmazásokat.

Ha más nevet szeretne beállítani egy létrehozott mappának, akkor legyintsen lefelé a mappán és aktiválja a Szerkesztési mód parancsát.

Nyissa meg a mappát, majd koppintson a mappa nevére és adja meg annak új nevét, végezetül a billentyűzet jobb alsó részén koppintson a Kész gombra, majd lépjen ki a szerkesztési módból.

Most, hogy már rendelkezik egy mappával, belemozgathatja a további alkalmazásokat.

Egy mappán belül több oldalt is létrehozhat a belemozgatott alkalmazásokkal.

Alkalmazás áthelyezése egy másik oldalra

Kezdetben két oldalnyi alkalmazás található a készülékén. Ha létre szeretne hozni egy új oldalt, akkor tegye a következőket:

Aktiválja a Főképernyő szerkesztését a fentebb említett módok egyikén, majd egy bármely alkalmazást húzásra kijelölve legyintsen három ujjal balra, ezt követően navigáljon az újonnan létrehozott Üres oldalra.

Legyintsen egy ujjal lefelé, és aktiválja az Alkalmazás áthelyezése üres oldalra menüparancsát.

Az iPhone 10, vagy újabb készülékek esetén a mentéshez koppintson a Kész gombra. Az iPhone 8 és korábbi készülékeken nyomja meg a Főgombot.

A fent említett műveletsorral hozhat létre Üres oldalt, amely lehetőséget kínál arra, hogy áthelyezzen rá alkalmazásokat.

Ha törölni szeretne egy oldalt, helyezze át az összes alkalmazást egy másik főképernyőre.

Azon a képernyőn, amelyiken már nem található alkalmazás, az oldal automatikusan törlődni fog.

Ha egynél több oldal található a készüléken, a Dock fölötti oldalválasztó jelzi azt, hogy melyik oldalon tartózkodik. Ebben az esetben áthelyezhet egy alkalmazást egy másik oldalra, és létrehozhat új oldalakat.

Ha az oldalválasztón balra vagy jobbra további oldalak találhatók, akkor a kívánt alkalmazást húzással áthelyezheti a következő oldalra.

Jobbra legyintve három ujjal megtekintheti az előző oldalon található alkalmazásokat, ugyanezt a mozdulatot végezve ellentétes irányban, visszatérhet az előzőleg megtekintett oldalra.

Mali Attila

Az iOS 14 rendszer új lehetőségeket kínál az iPhone-ra telepített alkalmazások megkeresésére és azok rendszerezésére. Áprilisi Okosmorzsánkban ennek lépéseit tekintjük át.

Az elérhető lehetőségekkel mindent oda helyezhet, ahol Önnek az a legmegfelelőbb. A Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra addig, amíg meg nem jelenik az Alkalmazáskönyvtár.

Az Alkalmazáskönyvtár automatikusan a következők szerint rendezi az alkalmazásokat:

 • Javaslatok,
 • Nemrég hozzáadott,
 • Közösségi,
 • Hatékonyság,
 • Segédprogramok,
 • Információk és olvasás,
 • Egyéb,
 • Kreativitás,
 • Szórakozás,
 • Vásárlás és élelmiszerek,
 • Utazás,
 • Oktatás, valamint az Egészség és fitnesz kategóriákra.

A Telefon, FaceTime és a Skype alkalmazások például a Közösségi kategóriába kerülnek, míg a Javaslatok kategória – az alkalmazások használata alapján – automatikusan átrendezésre kerül a leggyakrabban használt alkalmazások szerint.

Megjegyzés: A VoiceOver rotorjának Konténer opciójának használatával az oldal nem gördül túl azon, ami az Alkalmazáskönyvtárban jelenleg vizuálisan látható a képernyőn. Legyintsen 3 ujjal felfelé a görgetéshez, hogy a többi kategória is látható és navigálható legyen.

Az új alkalmazások letöltési helyének módosítása

A letöltött és telepített új alkalmazások bekerülnek az Alkalmazáskönyvtárba, azonban letöltési helyük módosítható.

 1. Nyissa meg a Beállítások > Főképernyő szekciót, majd válasszon egy lehetőséget.
 2. Válassza ki, hogy a Főképernyőhöz adás vagy csak az Alkalmazáskönyvtár legyen használatban.

Lehetőséget kínál a rendszer az Értesítési jelvények bekapcsolására, ez a funkció a Megjelenítés az Alkalmazáskönyvtárban kapcsoló aktiválásával érhető el.

Alkalmazás megkeresése az Alkalmazáskönyvtárban

 1. Jelenítse meg az Alkalmazáskönyvtárat, ehhez a Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra.
 2. Aktiválja a keresőmezőt, majd kezdje el gépelni a megjelenő képernyőbillentyűzeten a keresendő alkalmazás nevét.

Megjegyzés: Az alkalmazás első három karakterét beírva a keresőmezőbe az iOS rendszer keresőszolgáltatása azonnal megjeleníti a találatokat, amennyiben több egyezés található, akkor betűrendben, egymás mellett jelennek meg a találatok.

 1. Navigáljon a keresett alkalmazásra és aktiválja a megnyitáshoz.

Alkalmazás megkeresése más módon az Alkalmazáskönyvtárban

Az Alkalmazáskönyvtár a kategóriák nélkül is megjeleníthető, így minden, az iPhone-ra telepített alkalmazás betűrendben felsorolva tekinthető meg.

 1. Navigáljon a megszokott módon az Alkalmazáskönyvtárba, majd az alkalmazások listájának megjelenítéséhez koppintson a keresőmezőbe.
 2. Használja a szakaszindex szolgáltatást vagy a rotoron a Címsorokat a könnyebb navigáláshoz a megnyitni kívánt alkalmazás megkereséséhez.
 3. Az alkalmazás megnyitásához koppintson az alkalmazás ikonjára.

Alkalmazások törlése a Főképernyőn

Van egy extra lehetőség az iOS 14 rendszerben, amikor a felhasználó töröl egy alkalmazást. Az alkalmazás törlésének többféle módja van. A kezdéshez hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot vagy végezzen egyujjas tripla koppintást az alkalmazás ikonon, amíg az előugró helyi menü meg nem jelenik. Az alkalmazástól függően előfordulhat, hogy a helyi menüben megjelenik néhány elvégezhető művelet. A helyi menü például a Mail alkalmazásnak megjeleníti az Új üzenet vagy a Keresés menüparancsát.

Az alkalmazás-specifikus műveletek mellett az iOS 14 két lehetőséget tartalmaz:

Az alkalmazás törlését vagy a Főképernyő szerkesztését.

Egy alkalmazás ikonján a hosszú megnyomás gesztusát elvégezve az előugró helyi menüben választható az alkalmazás törlése lehetőség.

Alternatív megoldásként alkalmazható a hosszú megnyomás művelet gesztusa az alkalmazás ikonján a szokottnál hosszabb ideig, amíg az összes alkalmazás ikon rezegni kezd, ezzel elindítva a Főképernyő szerkesztését.

Akár a Szerkesztés módba tett képernyő ikonján egyujjal legyintve lefelé vagy akár a tripla koppintással megjelenített helyi menüben a Törlés gombot választva a rendszer egy kérdést jelenít meg:

Eltávolítja a következőt: pl. “RTL Most?”

A rendszer megkérdezi, hogy törölni szeretné-e az alkalmazást vagy áthelyezi-e az Alkalmazáskönyvtárba. A külső, harmadik féltől származó alkalmazás törlése az összes adatot törli a telefonról, így értékes tárhelyet szabadítva fel a készülékén.

Mi történik egy beépített alkalmazás készülékről való törlésekor?

Ha töröl egy beépített alkalmazást a készülékről, akkor előfordulhat, hogy a hozzá kapcsolódó rendszerfunkció sem fog működni, és a kapcsolódó felhasználói adatok és konfigurációs fájlok is törölve lesznek. A Főképernyőn lévő beépített alkalmazások eltávolítása a rendszer egyéb funkcióira is hatással lehet. Ha a törlendő alkalmazást áthelyezi az Alkalmazáskönyvtárba, akkor eltávolítja az alkalmazás ikont a Főképernyőről. Az alkalmazás továbbra is telepítve marad és bármikor hozzáférhet, ha három ujjal legyint balra a Főképernyőn, amíg el nem éri az Alkalmazáskönyvtárat.

Alkalmazás törlése az Alkalmazáskönyvtárból

A telefonról való törléshez nem kell áthelyeznie egy alkalmazást az Alkalmazáskönyvtárból vissza a Főképernyőre.

 1. A Főképernyőn legyintsen 3 ujjal balra addig, amíg meg nem jelenik az Alkalmazáskönyvtár.
 2. A Kategória nézetben keresse meg azt az alkalmazást, amelyet törölni szeretne.
 3. A törölni kívánt alkalmazáson hajtsa végre a hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot vagy végezzen egyujjas tripla koppintást a helyi menü megjelenítéséhez, majd aktiválja a Törlés elemet.
 4. A megerősítéshez koppintson újra a Törlés elemre.

Oldalak keresése és elrejtése a Főképernyőn

Az iOS 14 rendszerben elrejtheti, majd bármikor visszahelyezheti az egyes oldalakat, így leegyszerűsítheti a Főképernyő megjelenését, valamint az Alkalmazáskönyvtár segítségével könnyen megtalálhatja a különböző oldalakon elrejtett alkalmazásokat.

 1. Érintsen meg a Főképernyőn egy tetszőleges ikont, majd hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot.
 2. Az előugró helyi menüben válassza a Főképernyő szerkesztése gombot.
 3. Navigáljon az Oldalválasztó sávra vagy érintse meg a területet, majd koppintson rá duplán.

Megjegyzés: Az Oldalak szerkesztése műveleteinek használatával elrejthet egyes oldalakat. Ha használja ezt a funkciót, akkor csak a Főképernyő marad látható. Ebben az esetben figyelmeztetést jelenít meg a rendszer: “Az újonnan letöltött alkalmazások mostantól az Alkalmazáskönyvtárban jelennek meg.”

A képernyők fenti módon történő használata során az Oldalválasztó is elrejtésre kerül, így a VoiceOver számára nem felfedezhető a terület.

 1. A látható oldalak elrejtéséhez koppintson az adott oldalra, ekkor a VoiceOver bejelenti, hogy a kiválasztott oldal látható lesz-e vagy sem a művelet végrehajtása után.
 2. Navigáljon a képernyő jobb felső sarkába vagy érintse meg a területet, és aktiválja a Kész gombot, majd lépjen ki a Főképernyő szerkesztéséből vagy várjon 30 másodpercet a szerkesztés befejezéséig.

Megjegyzés: Az oldal elrejtésének visszavonásához ismételje meg a fenti lépéseket.

Alkalmazások áthelyezése az Alkalmazáskönyvtárba

A Főképernyő oldalainak elrejtése helyett az alkalmazásokat áthelyezheti az Alkalmazáskönyvtárba is.

 1. Érintsen meg a Főképernyőn egy tetszőleges ikont majd hajtson végre hosszú megnyomás (egyujjas dupla koppintás és tartás) kézmozdulatot.
 2. Az előugró helyi menüben válassza az Alkalmazás eltávolítása elemet.
 3. Koppintson az Áthelyezés az Alkalmazáskönyvtárba elemre.

Mali Attila

Hogyan törölhetők az iPhone-ra telepített külső fejlesztésű alkalmazások?

Sokan próbálkoznak alkalmazások letöltésével és azok használhatóságának tesztelésével. Az akadálymentes alkalmazásokat az App Store külön kategóriába sorolja, de ezek közül is csak a legnépszerűbbek vannak kiemelve. A kisegítő technológiát egyre többen alkalmazzák, de még mindig előfordulnak hiányosságok, amelyek arról adnak bizonyságot, hogy kevés olyan alkalmazás van, ami a kisegítő funkciókkal jól kezelhető annak érdekében, hogy egy látássérült felhasználó számára VoiceOver kompatibilis legyen.

Próbálgatás és tesztelés céljából letöltött alkalmazás sok készüléken megtalálható. Az ilyen letöltött és nem használt alkalmazások azonban csak a készülék tárhelyét foglalják. Ha olyan nem használt vagy már elévült alkalmazást szeretne eltávolítani a készülékéről, amelyet időszakosan vagy véglegesen törölni is szeretne, akkor a következők szerint járjon el.

Alkalmazás törlése:

 1. Navigáljon arra az alkalmazásra, amelyet szeretne törölni.
 2. Az alkalmazás kijelölése után az egyujjas dupla koppintás és tartás gesztussal, vagy az egyujjas tripla koppintással aktiválja a helyi menüt.
 3. Ezután – az előugró választéklistában – koppintson az Alkalmazás eltávolítása gombra.

 Figyelmeztető üzenet értesíti a következőkről:

“A Főképernyőről való eltávolítás megtartja az alkalmazást az Alkalmazáskönyvtárban.”

A három lehetőség közül a legrelevánsabb Alkalmazás törlése gombra koppintva, az alkalmazás és minden adata törölhető a készülékről.

Az Eltávolítás a Főképernyőről gombra koppintva az alkalmazás a Főképernyőről áthelyezhető az Alkalmazáskönyvtárba, és minden adata megmarad.

Mégse gomb – ezzel a lehetőséggel megszakítható a törlési művelet.

Az iOS 14 rendszer új lehetőségeket kínál, amelyekkel megkereshetők és rendszerezhetők az iPhone-ra telepített alkalmazások.

Ha nem szeretne eltávolítani egy alkalmazást, rendezze mappákba, rejtse el az oldalt a főképernyőn, vagy helyezze át az alkalmazást, hogy az csak az Alkalmazáskönyvtárban legyen látható.

 Fontos!

Egy alkalmazás eltávolítása a készülékről nem jelenti azt, hogy azzal automatikusan törlődik az alkalmazáshoz megvásárolt, kapcsolódó előfizetése. Alkalmazás törlésekor megjelenhet az Előfizetések lemondása lehetőség.

Tanulja meg, hogyan kezelheti az előfizetéseit – erről a következő Apple támogatási cikkben olvashat: https://support.apple.com/hu-hu/HT202039

Mali Attila

Mit tegyek, ha belassul az iPhone készülékem, vagy ha a használat során furcsán működik? Erre nyújt megoldást az iPhone RAM felszabadítása.

Az iOS rendszer optimálisan kezeli a rendszermemóriát, ezzel lehetővé téve, hogy több alkalmazás egyidejűleg futtatható legyen. A rendszer szabad memória hiánya esetén a korábban megnyitott, de az előtérben nem futó alkalmazásokat bezárja, hogy felszabadítsa az elfoglalt memóriát az aktív alkalmazások számára. Ezzel lehetővé teszi a készülék stabil használatát anélkül, hogy manuálisan kellene bezárni az alkalmazásokat.

Alapértelmezetten az iOS rendszer így működik, de mégis vannak esetek, amikor az iPhone készülék több órás használat után belassul, az eszköz nem úgy reagál a gesztusokra, ahogy elvárná a felhasználó, és a megnyíló alkalmazások lassan működnek.

Ne feledje! Egyetlen rendszer sem tökéletes, kezelési problémák előfordulhatnak és mindig lesznek is.

Eszköztől függően, néhány gomb nyomva tartása, vagy kézmozdulat végrehajtása után az iPhone gyors és hibátlan működésre bírható. Az iPhone RAM felszabadításának lépései az adott modelltől függően változhatnak, készülékenként és típustól függően eltérőek lehetnek.

Az alább felsorolt készülékek közül válassza ki az ön által használt készüléktípust:

– iPhone 8 Plus vagy ennél korábbi készülékek esetén oldja fel a képernyőt. Ezután készüléktípustól függően az iPhone jobb oldalán vagy a jobb felső részén a Ki/Be, azaz az Altató/Ébresztő gombot tartsa megnyomva mindaddig, amíg megjelenik a Kikapcsolás képernyő, majd engedje el a gombot. Navigáljon, vagy érintse meg a Kikapcsolás lehetőséget, és tartsa megnyomva a Főgombot folyamatosan mindaddig, amíg az iPhone bekéri a Touch ID jelkódját, persze csak akkor, ha be van állítva. Mindezek után vegye használatba készülékét.

– iPhone 10 vagy ennél újabb készülékek esetén oldja fel a képernyőt. Ezután nyissa meg a Beállítások > Általános > Kikapcsolás menüpontot. Navigáljon, vagy érintse meg a Kikapcsolás lehetőséget a kikapcsolás képernyőn. Csúsztassa felfelé az egyik ujját a képernyő alsó részétől, amíg az első rezgést nem észleli. Tartsa ezen a ponton stabilan az ujját addig, amíg az iPhone bekéri a jelkódját, ha be van állítva. Mindezek után vegye használatba készülékét.

Megjegyzés: A RAM felszabadítása közben hosszabb-rövidebb idő (30 másodperc vagy akár több perc) is eltelhet, a művelet végét a képernyő fehér színű felvillanása jelzi.

A leírt műveletsorral felszabadul az iPhone memóriája, úgy, mintha újraindítaná a készüléket, a futó alkalmazások pedig bezáródnak még akkor is, ha az alkalmazásváltóban meg is jelennek.

Ilyen vagy egyéb, az iPhone működését érintő tartalmakkal ismerkedhet meg, ha csatlakozik a Távszem iBlind Facebook-csoportjához.

Mali Attila, az MVGYOSZ munkatársa

Mali Attila informatikai szakember tájékoztatást ad arról, hogy a mostani iOS rendszerben felmerülő problémák hogyan érintik az alkalmazásokat, többek között a Hangoskönyvtár alkalmazást is.

 

Az Apple szerint az iPhone készülékek gond nélkül működnek akár évekig is kikapcsolás vagy újraindítás nélkül. Az optimális állapot eléréséhez időnként azonban érdemes kikapcsolni, majd újra bekapcsolni az eszközt, ilyenkor ugyanis a rendszer „újrarendezi” magát, és javítja az esetleges apróbb hibákat, a rakoncátlan alkalmazások okozta memóriahibákat – így felgyorsítva a lassú, akadozó iPhone-t. Egy vagy több  készüléken, illetve használattól függően előfordulnak olyan szoftveres hibák, amelyek eredményeképpen nem nyitható meg egy alkalmazás, vagy éppen kilép használat közben a főképernyőre. Ezek sajnos fennálló hibák, olyan működésbeli problémák, amelyek kezelhetők és könnyen, valamint hibamentesen javíthatók.

Az iPhone kényszerített újraindítása (a rendes újraindítással ellentétben, mely csupán egyfajta hibernációs állapot) valóban leállítja, majd újraindítja a készüléket. Ilyenkor az iPhone-t alaphelyzetbe állítja, a memóriát felszabadítja, a használatban lévő programokat kikapcsolja, mindezzel együtt a háttérben működőeket is. Helyre teszi a szabálytalanul működő Wi-Fi kapcsolódásokat, rendbe hozza a Bluetooth kapcsolódási hibákat, megszünteti a beragadt vagy nem induló alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat és így szoftverproblémákra nyújthat hathatós megoldást. Ezzel a funkcióval hozható a készülék a legjobb, optimális állapotba.

Az iPhone kényszerített újraindításának lépései az adott modelltől függően változhatnak, készülékenként és típustól függően eltérőek lehetnek.

Az alább felsorolt készülékek közül válassza ki az ön által használt készüléktípust:

Első generációs iPhone SE vagy ennél korábbi modelleken az altatás/ébresztés gombbal zárja le a készülék képernyőjét. Tartsa megnyomva egyszerre az altató/ébresztő és a főgombot kb. 10 másodpercig, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 6 vagy 6 Plus készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készülék képernyőjét, majd ezután egyszerre tartsa megnyomva kb. 10 másodpercig az oldalsó és a  főgombot, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 7 vagy 7 Plus készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készüléket, majd ezután egyszerre tartsa megnyomva kb. 10 másodpercig a hangerőcsökkentő és a készülék oldalsó gombját, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék, ha be van állítva jelkód, akkor adja meg a Touch ID jelkódját, és vegye újra használatba készülékét.

iPhone 8, vagy 8 Plus, iPhone X, XR, XS, vagy XS Max, 2. generációs iPhone SE, iPhone 11, 11 Pro, vagy Pro Max, iPhone 12 mini, 12, vagy iPhone 12 Pro, 12 Pro Max készülékek esetén zárja le az oldalsó gombbal a készülékét, majd nyomja meg és gyorsan engedje el a hangerőnövelő gombot, nyomja meg és gyorsan engedje el a hangerőcsökkentő gombot, majd tartsa megnyomva az oldalsó gombot kb. 10 másodpercig, amíg megjelenik a kijelzőn az Apple emblémája, majd engedje el a gombokat. A művelet végrehajtása után várjon, amíg újraindul a készülék. Ne feledje, hogy a kényszerített újraindítás végrehajtása után meg kell adnia iPhone készüléke jelszavát a Face ID engedélyezéséhez és az iPhone zárolásának feloldásához, majd vegye újra használatba készülékét.

A fentebb bemutatott módszer végrehajtása után indítsa el a Hangoskönyvtár alkalmazást, és vegye használatba.

Jó szórakozást kívánok!

Mali Attila

MVGYOSZ munkatárs

Your Content Goes Here

Tippek és trükkök

Az utóbbi hetekben valószínűleg mindannyian több időt töltünk a számítógép előtt, még fontosabbá vált tehát, hogy azt komfortosan és akadálymentesen használhassuk. Alább gyengénlátó olvasóinknak adunk pár hasznos tippet a Windows10 operációs rendszer használatához.

Napjainkban sok gyengénlátó felnőtt dolgozik home office-ban, illetve több száz általános és középiskolás diák tanul otthonról, távoktatásban, számítógép használatával. A gyengénlátó felhasználóknak fontos, hogy a képernyőn megjelenő információk könnyen észlelhetőek, jól olvashatóak és egyértelműek legyenek, miközben a szem elfáradását is meg kell előzni. Ezt a célt szolgálják az olyan, a legtöbb operációs rendszerben már gyárilag elérhető kisegítő lehetőségek, mint a nagyítás, a kontrasztos megjelenítés vagy az egérmutató méretének és színének egyedi igényekhez igazodó beállítása. További kiegészítésként olykor hasznos lehet a képernyőolvasó szoftverek alkalmazása is, különösen hosszabb szövegek elolvasásához vagy a fáradt szem pihentetésének idejére.

De hol és hogyan állíthatjuk be ezeket a segítő funkciókat a Windows10 operációs rendszerben?

A Vezérlőpultban a jobb felső sarokban található „Megtekintés a következő szerint” feliratú legördülő listából a „Kategória nézetet” kiválasztva jelenik meg a „Könnyű kezelés” menü. Ezen belül van egy menüpont: „A Windows ajánljon beállításokat” néven. Ha ezt kiválasztjuk, megjelenik egy öt témakört felölelő kérdőív, amiben megjelölhetjük, hogy milyen nehézségünk van a számítógép használata során. Az öt témakör: látás, kézhasználat, hallás, beszéd, gondolkodás (pl. koncentrációs zavarok). A megfelelő válaszok megadását követően a Windows, a bejelölt válaszok alapján, felajánl egy sor funkciót, amik megkönnyítik számunkra a Windows használatát. Ezeket ekkor rögtön be is állíthatjuk.

A kifejezetten gyengénlátó felhasználók számára hasznos kisegítő lehetőségek:

A Windows egy helyre gyűjti ezeket a beállításokat, ezek a Start menü – Gépház – Könnyű kezelés menüben bal oldalon találhatók.

1. Kijelző

Itt beállíthatjuk, hogy hány százalékkal jelenjenek meg nagyobban a képernyő elemei, de nagyíthatunk csak a betűméreten is. Állíthatunk a fényerőn, kikapcsolhatjuk a hátteret, a Windows animációit és az átlátszóságot.

2. A kurzor és a mutató mérete

Beállíthatjuk az egérmutató és a kurzor méretét, amely a szövegszerkesztőkben jelzi, hogy éppen hol állunk a szövegben. Ezeknek a színét is megválaszthatjuk: lehet fehér, fekete vagy inverz (sötét alapon világosan jelenik meg és fordítva).

3. Nagyító

Itt lehet be- és kikapcsolni a nagyítót, amire van billentyűkombináció is: Windows billentyű + pluszjel. Kikapcsolás: Windows billentyű + Esc. Itt találunk továbbá számos egyéb beállítást a nagyítóra vonatkozóan, pl. a nagyítás mértéke, illetve hogy automatikusan elinduljon-e.

4. Színszűrők

Be lehet állítani, hogy milyen színszűrőt szeretnénk használni: Inverz (megfordítja a képernyő színeit), Szürkeárnyalatos és Inverz szürkeárnyalatos. Illetve van három szűrő színvakok vagy színtévesztők számára is, egy kör alakú színskálával, amin rögtön lehet látni a szűrők hatását. A színszűrőnek is van billentyűkombinációja: Windows billentyű + Control + C.

5. Kontrasztos megjelenítés

Itt lehet be- és kikapcsolni a kontrasztos megjelenítést, valamint be lehet állítani a színösszeállítást. A kontrasztos nézet billentyűkombinációja: Alt + bal oldali Shift + Print Screen.

6. Narrátor

A Narrátor a Windows beépített képernyőolvasója. Itt van lehetőség a Narrátor bekapcsolására, illetve itt találhatók a beállításai is, pl. az automatikus indítás, a beszédhang, beszédtempó, stb. A Narrátor billentyűkombinációja: Windows billentyű + Control + Enter.

Figyelembe ajánlunk továbbá egy egyszerű, de a gyengénlátó felhasználók számára igen hasznos segédprogramot. Ez a PointerFocus, amely egy kört rajzol az egérmutató köré, így az könnyebben észrevehetővé és követhetővé válik. Bár a program angol nyelvű, a telepítése nagyon egyszerű: mindössze el kell fogadni a szerződési feltételeket és a telepítési folyamat során mindig a “Tovább” gombra kell kattintani. A program indítása után rögtön megjelenik a kör az egér körül, amelynek a színe változtatható a beállításokban.

Letöltő link a telepítőhöz: https://hu.vessoft.com/software/windows/download/pointerfocus

További hasonló információkért kövessék folyamatosan az Okosklub híreit, szükség esetén pedig bátran kérjenek segítséget Berkó Norbert kollégánktól, az Okosklub munkatársától, aki a személyes félfogadás szünetelése alatt online módon elérhető.

Németh Orsolya

Az Okosklub alkalmakon gyakran hangzik el a kérdés, hogy lehet-e módosítani az iPhone főképernyőjének elrendezését?

Természetesen lehet – az Apple cég programozói ebben az esetben is maximálisan szem előtt tartották a VoiceOver felhasználók igényeit.

A főképernyő elrendezésének megváltoztatásához elsőként lépjünk ki a főoldalra a főgomb megnyomásával, újabb készülékeken pedig a főgomb megnyomására szolgáló kézmozdulat segítségével.

Ismét felfelé vagy lefelé söpréssel keressük meg az „x húzása” lehetőséget, ahol x az ikonunk nevét jelenti.

Ha egyszerre több ikont is mozgatni szeretnénk, megkeressük a következő ikont, és függőleges legyintéssel a „hozzáadás a húzási munkamenethez” lehetőséget választjuk.

Nagyon fontos, hogy képernyő szerkesztése közben a főgombot nem szabad megnyomni, mert a telefon kilép a szerkesztési módból.

Háromujjas jobbról balra legyintéssel tudunk a következő képernyőre lépni, balról jobbra 3 ujjal az előző képernyőre léphetünk.

Ha megtaláltuk azt az ikont, amely mellé a húzott ikont vagy ikonokat le szeretnénk tenni, akkor lefelé vagy felfelé söpréssel egy ujjal kiválaszthatjuk, hogy az ikon elé vagy után szeretnénk-e letenni a húzási folyamatban részt vevő alkalmazásainkat. Ha egy alkalmazás ikonját már kijelöltük húzásra, a következő ikonon állva az egyujjas függőleges söprésnél szerepelni fog, hogy „új mappa létrehozása a következőkkel: x és y”, ahol x és y a két ikonunk nevét fogja jelenteni.

Berkó Norbert

Gyakran találkozhatunk olyan fájlokkal, amelyeket nem, vagy csak nehezen tudunk elolvastatni képernyőolvasó szoftverrel. Íme, néhány hasznos tipp, amelyet érdemes kipróbálni az ilyen esetekben.

Tipikusan ilyenek a PDF fájlok, amelyeknek van egy úgynevezett kereshető változata – ezt könnyedén felolvastathatjuk bármelyik képernyőolvasóval. A másik változat már problémás, mert ebben a típusú PDF fájlban képként szerepel a szöveg. Ezzel nem lehet alapesetben dolgozni. Ekkor jön jól a Jaws program OCR szolgáltatása, amely a képen szereplő szöveget képes felismerni, és a látássérült felhasználó számára olvashatóvá tenni.

Ha olyan fájllal van dolgunk, amelyet nem tudunk felolvastatni, használhatjuk az insert+szóköz, majd az o betűt – mint optikai karakterfelismerés –, végül a d betűt. Ebben az esetben a Jaws az aktuálisan megnyitott dokumentumot próbálja meg olvashatóvá tenni. Sikeres felismerés esetén az eredmények nézetben lehet olvasni a felismert szöveget.

Ugyanezzel az OCR szolgáltatással lehetőség van szkennerről dokumentumot is beolvastatni. Az insert+szóköz, o, majd a betűt kell használni, Ha van szkenner telepítve, akkor pár gombnyomás után a Jaws elindítja a szkennert, majd tájékoztat arról, hogy a beolvasott lap tájolása megfelelő-e, vagy sem. Ha nem, akkor is lehet jó felismerési eredményt kapni, de ha sok hiba van a felismertetett oldalon, érdemes újraszkennelni helyes tájolás használatával.

A következő billentyűparancsok használhatóak még OCR esetén:

– INSERT+SZÓKÖZ, O, A: Kép felismerése kameráról vagy szkennerről beolvasva.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, F: Aktuálisan kijelölt képfájl felismerése.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, D: Az aktuálisan megnyitott PDF dokumentum felismerése.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, W: Az aktuális alkalmazás fókuszban lévő ablakában végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, S: A teljes képernyőn végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, C: Az éppen kijelölt vezérlőelemen, például grafikus feliratú gombon végez karakterfelismerést.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, Q: Megszakítja a karakterfelismerést, ha az már folyamatban van.

– INSERT+SZÓKÖZ, O, KÉRDŐJEL: Tájékoztatást ad a karakterolvasási rétegen elérhető parancsokról.

Bővebb információt a Jaws főablakába lépve az insert+j paranccsal, majd a súgó menü Jaws súgótémák lehetőséget választva kaphatunk. A súgó egyik fejezete az optikai karakterfelismerés.

Berkó Norbert

A közkedvelt Windows 7 operációs rendszer támogatását 2020. január 14-én a Microsoft befejezte. A rendszer ugyan továbbra is használható marad, de internetezésnél – főleg internetbank használatakor – egyre több kockázattal kell számolni.

A támogatás megszüntetése azt jelenti, hogy a felhasználók nem kapnak többé frissítéseket, hibajavításokat a rendszerhez. A Microsoft azt javasolja, hogy minden felhasználó térjen át a Windows 10 rendszerre.

Bővebben itt olvasható a Microsoft ezzel foglalkozó cikke:

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4057281/windows-7-support-ended-on-january-14-2020

Látássérültként talán még nehezebb a váltás, mint egy jól látó ember számára, gondolhatja ezt elsőre mindenki. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni, megkönnyítve ezzel az átállást. Egy frissen feltelepített Windows 10-nél érdemes lehet beállítani a fájlkezelő viselkedését, hogy indításkor ne a gyakori mappákat, hanem a meghajtókat is mutassa.

Amikor megnyitjuk az új rendszerben a fájlkezelőt, amely most az „Ez a gép” elnevezést viseli, elsőre nem találjuk kedvenc meghajtóinkat, helyettük a gyakori mappák jelennek meg,  mert a Microsoft szerint ezeket fogjuk leginkább használni.

A beállítás megváltoztatásához nyissuk meg a Start menüt a Windows emblémás gombbal vagy a shift+F10 billentyűkombinációval.

A kereső mezőbe gépeljük be, hogy „fájlkezelő”, majd a lefelé nyíl segítségével keressük meg, hogy „fájlkezelő beállításai”.

Ezen entert nyomva egy kombinált listába jutunk, ahol a gyors elérés van kijelölve. Nekünk az „Ez a gép” lehetőség kell, ezt egy lefelé nyíl, majd egy enter segítségével tudjuk elérni.

Érdemes még kitenni a fájlkezelőt, a saját felhasználói mappánkat, valamint a vezérlőpultot az asztalra.

Ehhez megint be kell hívni a start menüt, majd beírni, hogy „Asztali ikonok”.

Jó esetben a képernyőolvasó azt fogja mondani, hogy: „Témák és kapcsolódó beállítások, Rendszerbeállítások, Nyomja meg a jobbra mutató nyilat az előnézet váltásához”.

Enter lenyomására megnyílik a szükséges beállítási felület, majd shift+tab billentyűvel az asztal ikonbeállításai lehetőségen kell entert nyomni. Ekkor egy listába kerül a fókusz, ahol a fel- és le nyíl segítségével választható ki, hogy mi kerüljön ki az asztalra. A szóköz lenyomásával tudjuk bejelölni, amit meg szeretnénk találni az asztalon.

Mindenkinek sok sikert a váltáshoz!

Nemrég az NVDA blogon megjelent egy cikk, amely az NVDA képernyőolvasó szemszögéből ugyan, de részletesen tárgyalja az új Firefox böngésző újdonságait, amelyeknek a JAWS felhasználók is örülhetnek.

Az olvasónézet segítségével könnyebben elolvashatunk egy cikket.

A program beállításait is átdolgozták a jobb használhatóság érdekében.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.nvda.hu/2019/11/25/a-megujult-mozilla-firefox-ujdonsagai/

Berkó Norbert

A JAWS program lehetőséget ad arra, hogy több helyről származó szövegrészeket a vágólapra másolva, majd onnan bármilyen fájlba beillesztve menteni lehessen azokat. Először meg kell keresni, majd kijelölni azt a szövegrészt, amit elsőként szeretne másolni. A másolás a ctrl+c billentyűparanccsal történik, de csak az első esetben.

Következik egy újabb szövegrész kijelölése. Ha ismét ctrl+c-vel próbálná a vágólapra másolni, az előzőleg már ott levő szöveg elveszne. Ezért kell használni a JAWS program vágólap parancsát, amelyet a jaws gomb+windows+c lenyomásával érhet el. Az utoljára kijelölt szövegrészt összefűzi a képernyőolvasó az előzőleg másolt információval. A kijelölést és a jaws+windows+c használatát addig kell folytatni, amíg minden fontos adatot össze nem gyűjtött.

A jaws gomb vagy az insert, vagy a capslock. A windows pedig hagyományos billentyűkiosztás esetén a bal alttól balra helyezkedik el, vagy a jobb alttól jobbra.

Végül egy üres szövegszerkesztőbe a ctrl+v parancs segítségével illeszthető be az összegyűjtött információ.

Reméljük, akár tanulásnál, akár más helyzetben hasznosnak találják majd ezt a rövid leírást.

Kérem, hogy írják meg, miről olvasnának szívesen a jövőben megjelenő okosmorzsák rovatban. Az ötleteket az okosklub@mvgyosz.hu címre várom.

Berkó Norbert

Bizonyára mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép, mit mondott a JAWS?

Ha olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy a capslock billentyű.

Ha pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50 üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk.

E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben.

Berkó Norbert

Tudta ön, hogy a rotor segítségével szöveget is ki lehet jelölni? iPhone készüléken a VoiceOver rotor segítségével lehetőség van bármilyen szöveg kijelölésére.

A beállítások/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt adja hozzá a szövegkijelölés lehetőséget a rotorhoz. Régebbi iOS rendszeren a kisegítő lehetőségek menüpont a Beállítások/általános menüpont alatt volt megtalálható. Ezután, ha szöveget szeretne kijelölni, akkor a kijelölni kívánt szöveget megkeresve a rotort állítsa a szövegkijelölés értékre, majd egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel állítsa be a szövegkijelölés egységét, mint pl. karakterek, szavak stb.. Ha most jobbra legyint egy ujjával, a szövegkijelölést a szöveg vége felé haladva növelheti, balra legyintéssel pedig csökkentheti.

Ha elkészült a kijelöléssel, a rotoron a szerkesztés alatt megtalálja a másolás parancsot. Erre duplán koppintva a szöveg a vágólapra kerül, ahonnan már bárhova beilleszthető ugyancsak a szerkesztés rotorértéket választva.

Berkó Norbert

A VoiceOver rotor segítségével módosíthatjuk az iPhone-on futó VoiceOver működését, mint például a beszéd sebességét, a gépelés típusát, stb.

Amikor a VoiceOver fut, lehetőség van a rotor használatára.

A rotor olyan, mint egy képzeletbeli tárcsa. Két ujjunkat a képernyőre helyezve tudjuk elforgatni a rotort, mintha egy tényleges tárcsát forgatnánk. Úgy is kivitelezhető a forgatás, hogy egy pillanatra a képernyőre helyezzük két ujjunkat, majd hirtelen elforgatjuk az ujjainkhoz képest a telefont, végül rögtön elengedjük a képernyőt. A rotor mindkét irányba forgatható.

Ha pl. a VoiceOver beszédének sebességét szeretnénk gyorsan módosítani, akkor forgassuk a rotort a beszédsebesség rotorbeállításra, ekkor egy pillanatra meg is jelenik a képernyőn a beszédsebesség felirat, majd hamar el is tűnik. Ezután egy ujjal felfelé vagy lefelé legyintve tudjuk a beszéd sebességét állítani. Ha a telefon alkalmazásban a kontaktok lap van kiválasztva, és a rotort a címsorok értékre tekerjük, akkor egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel a kívánt kezdőbetűre ugorhatunk. Innen jobbra söpörve könnyebben találhatjuk meg a kívánt nevet. Fontos, hogy a fent leírt módszer csak akkor működik, ha nem vagyunk benne egyetlen kontaktunk adataiban sem. Meghatározhatjuk, hogy milyen beállítások legyenek kint a rotoron úgy, hogy a beállítások/általános/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt ki-be kapcsolgatjuk azokat a dolgokat, amit gyorsan el szeretnénk érni.

Bővebb információ a rotor használatáról:

Az Apple súgóban

Berkó Norbert

Eddig az iPhone talán nem mindenki által ismert dolgairól igyekeztem írni, most szeretnék Windows rendszerű számítógép, valamint a JAWS képernyőolvasó használatával kapcsolatban hasznos tippeket adni.

Legegyszerűbben úgy kapcsolódhatunk WIFI-hez, vagyis vezeték nélküli hálózathoz, hogy használjuk a JAWS program rendszertálca listázó parancsát. A rendszertálca ikonjainak listája a JAWS gomb+f11 parancsával hívható be.

A JAWS gomb a képernyőolvasó beállításaitól függően vagy az insert vagy a caps lock, azaz a nagybetűzár billentyű.

A JAWS gomb+f11 lenyomását követően a lefelé nyíl segítségével keressünk olyasmit, hogy „Nincs csatlakozás”, „rendelkezésre állnak kapcsolatok”. Ha ilyen, vagy hasonló szöveg elhangzása után lenyomjuk az alt+e billentyűt, akkor kattintást végzünk a bal egérgombbal, de ami még fontosabb, hogy máris láthatjuk a rendelkezésre álló Wifikapcsolatokat, és a lenyíl segítségével kiválasztva a nekünk tetsző hálózatot enter lenyomását követően megpróbálhatunk kapcsolódni.

Berkó Norbert