Hol található a Vakok kertje?

Zuglóban, a Városligetnek az Ajtósi Dűrer sor és a Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található, nagyjából 1 hektáros lekerített parkrész a Vakok Kertje.

kép: Vakok kertje tapintható kicsinyített kő makettje.

A Vakok Kertjének létrejöttét többféle okkal magyarázzák. Egyesek szerint a Vakok Szövetsége székházához történt hozzáépítést követően a látássérültek hiányolták az ott addig jelentős társasági életnek helyet adó kertrészt, mások szerint viszont a több látássérültekkel foglalkozó intézmény (Vakok Iskolája, Vakok Intézete, Vakok Szövetsége) közelsége indokolta egy biztonságos pihenőkert létrehozását a vak és gyengénlátó emberek számára. Tény, hogy a kertet 1972-ben, az MVGYOSZ székházához épített új épületrész átadásával szinte egyidőben nyitották meg.

A Vakok Kertjét Csorba Veronika, a Főkert fiatal tájépítésze tervezte, amihez mindössze három nyugat-európai minta állt rendelkezésére, így a Vakok Kertje elsősorban az igénybevevők és a tervező elképzelései alapján valósult meg. Az akkori elgondolások időtállóságát bizonyítja, hogy az 1998-as felújítás és a 2018-as teljes rekonstrukció során sem változott meg jelentősen a kert koncepciója és elrendezése.

Mit nyújt a kert a látássérült látogatóknak?

A Vakok Kertje közel öt évtizede biztosít nyugodt és biztonságos pihenési lehetőséget a szabad levegőn olvasni, sétálni, beszélgetni, mozogni vagy szórakozni vágyó látássérült embereknek. A kert területén pihenőpadok, különböző burkolattal készült sétautak, magasított növényágyások és szabadtéri játékok találhatók. A létesítmény otthont ad szabadidős programoknak, szórakoztató eseményeknek, melyeket jellemzően a látássérültek szervezetei, közösségei szerveznek. A látássérült szülők biztonságban tudhatják gyermeküket a kertben található játszótéren, az érdeklődők megismerkedhetnek a magasított növényágyásokba ültetett különleges illatú és / vagy tapintású növényekkel, a játékos kedvűek használhatják a lengőtekét vagy a speciálisan vakoknak adaptált pingpong-játékhoz szükséges asztalt. A tájékozódást a különféle járófelületek mellett a szökőkút és a díszmedence vízjátéka és egy tapintható makett is segíti. A kertben található házban vizesblokk és közösségi helyiség áll rendelkezésre.

2018-ban a Vakok Kertje is megújult

A Városliget rekonstrukciójának első üteme során 2018-ban a Vakok Kertje is teljesen megújult, amit számos szakmai egyeztetés előzött meg a használókat képviselő szervezetekkel. A tervezést végző Garten Stúdió eredetileg meg kívánta szűntetni a kert zártságát, azonban a látássérült emberek szervezetei továbbra is elvárták a Vakok Kertje biztonságosságát és hangsúlyozták ennek fontosságát a vak emberek számára, így a kert megmaradt eredeti, elkerített formájában.

A megújult Vakok Kertjében nem csak a burkolatok, a faház, a növényzet és a bútorok teljes cseréje történt meg, hanem áthelyezésre került a játszótér a kert nyugati részére, mely a halmozottan sérült gyermekek igényeinek is megfelelő speciális játszóeszközökkel és egy homokozóval is bővült. Lecserélték a kert tapintható makettjét és a középen álló szökőkutat is.

Tesztüzem

A Vakok Kertjét 2018. október 15-én tesztelésre adták át a sajtó intenzív érdeklődése mellett.

A tesztüzem során több alkalommal is lehetőségük nyílt az érdeklődő látássérült személyeknek a kert bejárására, az új eszközök, berendezések megismerésére, kipróbálására. A tesztelők véleményét az MVGYOSZ összegezte és továbbította az üzemeltető Városliget ZRT. felé.

A tesztüzem várhatóan 2019. márciusáig, a kert tavaszi megnyitásáig tart. Ez idő alatt folynak az egyeztetések a megújult Vakok Kertje nyitva tartási rendjének kialakításáról, a házirend átdolgozásáról és mindenki számára hozzáférhetővé tételéről, a beléptető rendszer üzemeltetési kérdéseiről és a felhasználók tájékoztatásának módjairól.