Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtára mostantól nemcsak mobiltelefonos alkalmazáson keresztül érhető el, hanem webes felületen is.

 

A hangoskönyvtár alkalmazás indulása óta sok megkeresést kaptunk, miszerint a felhasználók szeretnék, ha a hangoskönyvtár állománya webes felületen is elérhetővé válna. A szövetség 2020-ban talált rá pályázat útján lehetőséget, hogy megvalósítsa ezt a kérést. A hangoskönyvtár webes változata 2020. 12. 20-án indult el, melyet a hangoskonyvtar.mvgyosz.hu oldalon érhetnek el. A webes változat az alkalmazás mintájára készült, így, aki már használta azt, annak ismerős lesz a felület.

Fontos tudni, hogy egyszerre kizárólag egy eszközön lehet használni a szolgáltatást, és minden eszközváltás alkalmával el kell végezni az aktiválás folyamatát. Ehhez a tagnyilvántartóban rögzített törzsszám + e-mail cím szükséges. A weboldalon vagy az alkalmazásban be kell írni a szerkesztőmezőbe a szükséges adatokat, majd az aktiválás gombra kell nyomni. Ezt követően a megadott e-mail címre kapunk egy megerősítő e-mailt, melyben egy linkre rá kell kattintani, ezzel hagyjuk jóvá az aktiválási folyamatot. Amennyiben ezzel kész vagyunk, úgy már a belépés gombra kattintva tudjuk használni a hangoskönyvtárat.

A weboldalon ugyanúgy, mint az alkalmazásban, tudunk keresni szerző, cím, felolvasó alapján, látjuk, hogy az adott kategóriában hány mű érhető el, illetve a kiválasztott könyveket rá tudjuk helyezni a virtuális könyvespolcunkra. Természetesen az újonnan feltöltött könyvek listáját is lekérhetjük, melyet a feltöltés dátuma szerint listáz a rendszer. A kiválasztott könyvről minden olyan információt megkapunk, ami az alkalmazásban is látható. Szerző, cím, felolvasó, leírás, a fejezetek listája. A lejátszás folyamatos, így ha a az első fájlnál elkezdjük a könyv meghallgatását, úgy végig tudjuk hallgatni egy szuszra. Természetesen van mód a lejátszás szüneteltetésére és továbbfolytatására is.

A felolvasási sebességen és a hangerőn is tudunk állítani. A lejátszás során előre és vissza is tudunk lépkedni. Párhuzamosan több könyvet is hallgathatunk, ha abbahagytunk egy könyvet és pár nap múlva ismét folytatni szeretnénk, úgy a lejátszás folytatása gombra kell nyomni, és a lejátszás ott folytatódik, ahol abbahagytuk. Egy olyan funkció a weben már elérhető, amely az alkalmazásban még fejlesztés alatt van. Be lehet jelenteni egy könyvről, ha hibás. Ezzel nekünk és a következő olvasónak is sokat segítenek, mert az adott hibát ki tudjuk javítani, és fel tudjuk tölteni a javított fájlt. Így a következő olvasó már a hibátlan könyvet olvashatja. Az alkalmazás és a weboldal is figyeli azt, hogy az adott felhasználó érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkezik-e.

Azoknak a látássérült érdeklődőknek, akik nem tagok az MVGYOSZ valamely tagegyesületénél, de szeretnék online hallgatni a hangoskönyveket, regisztrálniuk szükséges az mvgyosz.hu oldalon a Bodor Tibor Hangoskönyvtár menüpont alatt.

Fogadják tőlünk sok szeretettel legújabb fejlesztésünket, melyet virtuálisan az Önök karácsonyfája alá helyezünk. Bízunk benne, hogy ebben a nehéz időszakban a hangoskönyvek hallgatása sok idős vagy egyedülálló embernek nyújt vigaszt. A hangoskönyv persze nem csak nekik tartalmas kikapcsolódás, egy jó mese vagy rádiójáték minőségi időtöltés a család minden tagja részére.

Békés karácsonyt kívánok a magam és munkatársaim nevében!

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető