A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnökségének döntése alapján 2022. szeptember 1-től az MVGYOSZ segédeszközboltjában kapható fehérbotok mindenkori árából 75%-ot a szövetség finanszíroz.

A vak és gyengénlátó emberek, ahogyan mások is, minél nagyobb önállóságra törekszenek, amit nagymértékben megnehezítenek a járdákra kerülő tereptárgyak, ideértve az elektromos rollereket, az út közepére telepített jelzőtáblákat, a kávézók és éttermek járdára kihelyezett asztalait egyaránt. Önállóságukhoz, magabiztos közlekedésükhöz azonban elengedhetetlen szükségük van legalább egy darab strapabíró, jó minőségű fehérbotra még akkor is, ha vakvezetőkutyával közlekednek.

A gyengénlátó emberek a látássérülésük jelzésére használják a fehérbotot, míg az aliglátó- és vak járókelők az előttük lévő akadályok érzékelésére. Mivel létfontosságú, minden nap használatban lévő eszközről van szó, egyáltalán nem mindegy, milyen a fehérbot minősége, illetve meghibásodása esetén van-e a tulajdonosának tartalék fehérbotja, és az sem mindegy, hogy a bot mennyibe kerül. Eddig évente egy alkalommal volt arra lehetőség, hogy vényre felírathassunk fehérbotot, de ez a lehetőség megszűnt, mivel a sopronkőhidai fehérbotok gyártója jelezte, hogy nem tudja tovább biztosítani a botokat az MVGYOSZ részére. A termék a NEAK vényre feliratható listájából is hamarosan kikerül.

Az MVGYOSZ vezetősége úgy döntött, hogy együttműködve az Alko-Soft Nonprofit Bt.-vel, akkreditálja a cseh fehérbotokat, melynek folyamatát már el is indította. Addig viszont, amíg a cseh bot nem kerül be a vényre feliratható termékek közé, megoldást kellett találni arra, hogy kedvezményesen lehessen hozzájutni a drága botokhoz.

Az MVGYOSZ elnöksége úgy döntött, hogy módosít az eddig nyújtott támogatáson, és évente vásárolható a segédeszközboltban kedvezményes áron fehérbot. A támogatás mértékén is jelentősen változtatott az elnökség, az eddigi 50%-os kedvezményt megemelte 75%-ra. Így az MVGYOSZ tagegyesületeinél érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező látássérült személyek évente egy alkalommal, a mindenkori ár 25%-a ellenében tudják megvásárolni a fehérbotokat.

38/2022. (VIII. 08.) sz. elnökségi határozat

1./ Az MVGYOSZ 2022. szeptember 1-jét követően, minden évben, egy alkalommal támogatja a segédeszközboltja által forgalmazott fehérbotok kedvezményes áron történő megvásárlását.
2./ A támogatás mértéke a mindenkori eladási ár 75%-a. A kedvezményre azok a látássérült személyek jogosultak, akik szerepelnek az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszerében, és érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkeznek.
3./ A kettős támogatás elkerülése érdekében az a személy, aki 2022. évben támogatással vásárolt fehérbotot, az ebben az évben az új támogatásban nem részesül.
4./ Az MVGYOSZ a támogatást a felajánlott Szja 1% és a DM kampány során, a fehérbot-támogatásra befolyt bevételeinek terhére számolja el.

A fehérbotokat a bolt.mvgyosz.hu webáruházban is meg tudják vásárolni, de kérjük, hogy ez esetben az átutalásos fizetést válasszák, mert így a szövetség munkatársai érvényesíteni tudják a 75%-os kedvezményt. A fehérbot árának bankkártyás kiegyenlítése esetén nem áll módunkban visszatéríteni a különbözetet.

Személyes vásárlás esetén kérjen időpontot a szövetség ügyfélszolgálatán.

Bízunk benne, hogy ezzel a támogatással hozzájárulunk ahhoz, hogy mindenki elérhető áron jusson egy olyan eszközhöz, ami nélkülözhetetlen az önálló életvitel során.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető