Azoknak, akik szeretnek olvasni mindig különleges élmény betérni egy könyvesboltba, lapozgatni a friss, nyomdaillatú újdonságok között, beleolvasni egy-egy szépirodalmi vagy verseskötetbe, mesekönyvet vásárolni születésnapra, elmélázni a könyvek ismertetőjén.

A látássérült emberek ugyanúgy szeretnek olvasni, mint látó társaik, csak más módon teszik: Braille-írásos és hangoskönyvek segítségével.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által működtetett Bodor Tibor Hangoskönyvtár ugrásszerűen fejlődött az elmúlt években, a mobilapplikáción és a webfelületen már több mint 4100 hangoskönyv érhető el. A kínálatban örökbecsű klasszikusok, a kortárs irodalom remekei, ifjúsági regények, mesék, életrajzi írások, sőt még tudományos könyvek is találhatóak.

Az online elérés sokaknak természetes, de az idősebb generáció számára, akik nem használnak okoseszközöket, speciális MP3-lejátszókat kell beszereznünk, melyek kifejezetten látássérült felhasználók számára lettek kifejlesztve, és így könnyen, beszédtámogatással le tudják játszani a hangoskönyveket.

Azoknak a látássérült olvasóknak, akik nem más hangján szeretnének megismerni egy-egy könyvet, a Braille-írással készült kötetek teremtik meg az olvasásélményt. AZ MVGYOSZ Braille-könyvtárának állománya napjainkban 1200 műből áll, ami 13000 kötetet jelent. A Braille-könyvtár részére olyan speciális eszközöket, úgynevezett Braille-kijelzőket szerzünk be, amelyeket a számítógéphez csatlakoztatva a látássérült emberek is hozzáférhetnek a pontírású művekhez anélkül, hogy azokat hosszadalmas és drága eljárással papírra kellene nyomtatnunk.

Amennyiben szeretne Ön is hozzájárulni a látássérült olvasók kulturális esélyegyenlőségéhez, kérjük hívja a 13600-as adományvonalat, és a kapcsolás után a numerikus kijelzőn üsse be a 96-os számot, amely az MVGYOSZ adományvonala.

A telefonhívás mellett SMS-ben is lehet adományozni, ezt ugyancsak a 13600 számra kell küldeni, szöveges üzenetként az MVGYOSZ telefonos kódját, a 96-os számot kell beírni. A 13600-as szám egy emelt díjas telefonszám, így csak azok tudnak ilyen módon adományozni, akiknél az emelt díjas számok nincsenek letiltva.

Köszönjük, hogy 500 Ft-os adományával Ön is hozzájárul a Louis Braille Könyvtár és a Bodor Tibor Hangoskönyvtár fejlesztéséhez.

dr. Nagy Sándor,
az MVGYOSZ elnöke