Problémába ütközött a Braille szavazósablon használata során? Igényelt, de nem kapott Braille szavazósablont? Segítséget kért a szavazóköri megbízottaktól, de nem kapta meg a szükséges támogatást? Írja meg nekünk!

2024. június 9-én, vasárnap tartották az Európai Parlamenti és a helyi önkormányzati választásokat. Ahogyan más választások és népszavazások esetében, úgy ez alkalommal is három lehetőség állt a látássérült szavazók rendelkezésére ahhoz, hogy állampolgári kötelességüknek eleget tegyenek.

Igényelhették két szavazóköri megbízott segítségét akként, hogy az egyikük a látássérült ember utasítása szerint jelöli a szavazólapon a kiválasztott jelöltet, a másik megbízott pedig visszaolvassa a látássérült embernek, hogy a kollégája mit jelölt; vagy
hozhattak magukkal egy látó segítőt, aki az általuk kiválasztott jelöltet a szavazólapon megjelöli; vagy ha kérvényezték, akkor Braille szavazósablont használhattak, amelybe a szavazóköri megbízott behelyezi a szavazólapot, amelyikre a látássérült szavazó a sablonhoz mellékelt Braille tájékoztató alapján önállóan elhelyezi szavazatát.

Az MVGYOSZ-hez eddig eljuttatott információk alapján a 2022. évi országgyűlési választáshoz és népszavazáshoz képest több rossz gyakorlatot és visszásságot tapasztaltak a látássérült szavazók.

Kérjük, hogy ha Ön is szembesült bármilyen hibával a szavazási eljárás során, miközben akár segítővel, akár önállóan szavazott volna június 9-én, úgy legyen kedves, írja meg az MVGYOSZ részére a tapasztalatait.

A beérkezett tapasztalatokat tolmácsoljuk a Nemzeti Választási Iroda felé, és mindent megteszünk azért, hogy a következő alkalommal kiküszöböljék ezeket.

dr. Velegi Dorottya
megbízott szakmai vezető