A közelmúltban megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) annak érdekében, hogy a látássérült személyek prioritást élvezzenek az oltási sorban. Íme, a válaszuk.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke azzal a kéréssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjéhez, hogy a látássérült személyek – tekintettel kiszolgáltatottságukra, illetve arra a tényre, hogy számukra gyakran csak a szociális távolságot megsértve lehet hatékonyan segítséget nyújtani, előnyt élvezhessenek a koronavírus elleni oltásra várakozók között. Nemrég érkezett meg az NNK jogi osztályának válasza, alább idézzük a fontosabb pontokat.

Habár a látássérülés nem szolgáltat prioritás adására való okot az oltási sorrendben, az egyes személyek életkora vagy magas kockázatot jelentő egyéb alapbetegsége ilyennek minősülhet.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti frissítéssel továbbítja a háziorvosok részére a praxisban regisztráltak listáját. A háziorvosok a regisztráció szerint rendelkezésükre bocsátott lista, valamint a regisztrált személy kórtörténetének ismerete alapján tájékoztatják és hívják be, vagy a megfelelő oltópontra irányítják az érintetteket. Ebből következően a háziorvosnál kell jelezni, ha valaki – a lehetőségekhez mérten – a látássérülése miatt felmerülő további kockázatok csökkentése céljából előrébb szeretne kerülni az oltási sorban.

További előnyt jelenthet, ha használjuk az eeszt.gov.hu  oldalon elérhető időpontfoglaló felületet, amelynek segítségével – a szabad időpontok függvényében – a háziorvos bevonása nélkül, akár már másnap felvehetjük az oltásunkat. Azonban mivel a felület akadálymentesítését még nem fejezték be, még a képernyőolvasót használó haladó felhasználóknak is azt javasoljuk, hogy vegyék igénybe egy látó személy segítségét. Az elektronikus időpontfoglaló adatlap első oldalán egy úgynevezett captcha kódot is meg kell adni, ennek megoldásához a Firefox és a Google Chrome böngészőben egyaránt futtatható Rumola bővítmény használatát javasoljuk. Az EESZT oldal akadálymentesítése a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tájékoztatása szerint jelenleg is folyamatban van.

Az időpontfoglaló felületet mindenki csak saját felelősségére használhatja. A kérdéses weboldalon a TAJ számunk és a születési dátumunk megadását követően tudunk helyszínt választani, majd jelentkezni a szabad időpontok egyikére. A felület azonban nem enged választani a vakcinák között, így akinek egészségügyi okokból nem mindegy, milyen oltást kap, annak a rendes eljárást, a sorban állást kell választania.

E cikk írásának pillanatában csak a kínai Sinopharm vakcina beadására lehet időpontot foglalni, hogy ez a kör a későbbiekben bővül-e, jelenleg nem tudjuk.

Amennyiben az űrlap kitöltése során további segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal az Informatika a Látássérültekért Alapítvány ügyfélszolgálatához.

Velegi Dorottya
jogi munkatárs