A húsvét közeledtével a Bodor Tibor Hangoskönyvtár is ünnepel. Az örömre az ad okot, hogy az online elérhető könyvek száma a héten meghaladta a négyezret.

Amikor a könyvek elindultak hódító útjukra, és megalapozták a mára ugyan már repedező Gutenberg-galaxist, még senki sem gondolta volna, hogy néhányszáz év múlva a papír, a nyomdafesték és a világításhoz használt gyertya helyett, akár egy kézben hordozható eszköz is elég lesz arra, hogy a könyvolvasás élménye megvalósulhasson.

A személyes könyvgyűjteményektől a nyilvános könyvtárakig, illetve az élő felolvasásoktól a hangoskönyvtárakig hosszú út vezetett. A hangrögzítő, digitalizáló és lejátszó eszközök fejlődésének sok változását élte meg az MVGYOSZ immár hatvanéves hangoskönyvtára is, amely 2018-tól viseli népszerű felolvasója, Bodor Tibor színművész nevét.

Az utóbbi években a Bodor Tibor Hangoskönyvtár ugrásszerűen fejlődött, a 2018-tól elérhető mobilapplikáció és a tavaly karácsonykor átadott webes változat szélesre tárta a hangoskönyvtár digitális kapuját a látássérült olvasók előtt, az online állomány már 2020-ban meghaladta a 3000 hangoskönyvet.

Az MVGYOSZ digitalizáló munkatársainak és az önkéntes felolvasóknak köszönhetően a héten újabb rekord született: az online elérhető hangoskönyvek állománya átlépte a bűvös 4000-es darabszámot.

Az elmúlt három év alatt 500 önkéntes adta a hangját a könyvek felolvasásához, s nem lehet azt mondani, hogy tétlenkedtek, hiszen segítségükkel 1500 hangoskönyv látott napvilágot.

A felolvasók között több ismert személy neve is felbukkan: például Tóth Szabolcs humorista, Jancsó Sarolta és Papp Barbara színművészek, vagy Szalóki Ági énekes, hogy csak néhányat említsünk az önkéntes felolvasók népes táborából.

Ha számolásra adjuk a fejünket, igencsak döbbenetes adatokhoz juthatunk: a 4000 hangoskönyv 96.472 feltöltött fájlt jelent. A hanganyagok időtartama meghaladja a 94 millió másodpercet, ami percben nagyjából másfélmillió, azaz 26.326 óra. Ez bizony 1097 nap…

Mindez lehetővé teszi, hogy az elszánt könyvtári tag három és fél évig, a nap 24 órájában hangoskönyvekkel töltse idejét.

És ha már a szuperképességeknél tartunk, rekordok és rekorderek mindig vannak. Ilyen Victor Hugo közel 1500 oldalas nagyregénye, A nyomorultak, melyet Bodor Tibor csaknem 77 órán keresztül olvasott fel – elementáris és szívből jövő beleéléssel.

Mint a fenti példa is mutatja, a könyvtár tartalmai között ugyanúgy megtalálhatók a hazai és nemzetközi klasszikus irodalom nagyjai, mint a kortárs szerzők. A műfaji sokszínűségnek köszönhetően regények, novellák, versek, esszék, mesék, ismeretterjesztő könyvek, a kötelező és az ajánlott irodalom remekei érhetők el a hangoskonyvtar.mvgyosz.hu oldalon, valamint az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban.

Ha a napokban feltöltött hangoskönyvek között szemlézünk, akkor olyan örökbecsű műveket találunk, mint Mikszáth Kálmán, A jó palócok; Milan Kundera, Nevetséges szerelmek; Kosztolányi Dezső, Aranysárkány, Ljudmila Ulickaja, A lélek testéről vagy éppen Dragomán György, Esszék című válogatása, ez utóbbit részletesen is megismerhetik Iván Péter heti könyvajánlójából.

A virtuális polcok igencsak roskadoznak az online térben, s csak arra várnak, hogy egy-egy elfeledett – vagy éppen frissen feltöltött – hangoskönyvvel örömet szerezzenek valakinek!

Jó böngészést kívánunk! Indul az 5000-es visszaszámlálás!

Hegedűs Katalin

kommunikációs munkatárs