2019. október 4-én üléseztek az MVGYOSZ tagegyesületeinek küldöttei. Két fontos kérdésről döntöttek. Mindkét esetben az alapszabály módosítása volt szükséges. Elsőként a májusi alapszabály módosításával kapcsolatban érkezett hiánypótlási felszólítás a bíróságtól. Az elnökség a hiánypótlást elkészítette, azt a küldöttek megtárgyalták és jóváhagyták. A második esetben pedig – mivel – a szövetség a felújítás miatt elköltözik, szükséges a bérelt irodaházat telephelyként feltüntetni az alapszabályban. Az elnökség korábban már döntött arról, hogy ez a Thököly út 105. lesz. A küldöttek jóváhagyták az elnökség döntését.

Dr. Nagy Sándor elnök beszámolt a küldötteknek a székház felújítási terveinek aktuális állásáról, valamint, hogy a tervezés során egy eredeti freskó tűnt elő a Télikertben, amit elődeink „láthatatlanná tettek”.

Megköszönte az egyesületeknek az együttműködést és kérte, hogy továbbra is maradjon meg a kölcsönösség. Hangsúlyozta, hogy a szövetségnek le kell folytatnia a tagegyesületeknél a pályázattal kapcsolatos ellenőrzéseket, hiszen erre a minisztériummal kötött szerződés kötelezi.

Dr. Nagyné Berke Mónika a Távszem aktualitásairól számolt be: kiküldésre kerül egy anonim kérdőív, amit minden Távszem felhasználónak eljuttatnak, és kérte, hogy minél többen töltsék ki azt. Elmondta továbbá, hogy a vártnál is nagyobb az érdeklődés a Távszem iránt, sokan sokféle problémával hívják a nap minden időszakában.

Szó esett az MVGYOSZ sajtótermékeinek árairól, ami 2020-ban nem változik.

Ismét felmerült a többes tagság kérdése. Dr. Nagy Sándor elmondta, hogy mindenki annyi egyesületnek lehet a tagja, amennyinek akar. De tagkönyve csak egy legyen. Döntse el, hogy honnan kéri a tagsági igazolványt. A tagsággá válás nem függ attól, hogy van-e az adott egyesület által kiállított tagkönyve, vagy nincs. Tag úgyis lehet egy személy egy egyesületnél, ha tagsági díjat fizet, de tagkönyvet nem igényel.

Az MVGYOSZ tárgyal az elektronikus jegyrendszer bevezetésének feltételeivel foglalkozó céggel, amely azt szeretné, ha lenne a látássérülteknek Nemzeti Elektronikus Kártyája, ami alapján az utazási kedvezményeket a jelenlegi feltételekkel vehetnék igénybe a látássérült személyek a jövőben is.

SZK