A Szlovák Intézet és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közös szervezésében Maroš Bango és Jánoki Márió közös koncertet ad 2022. november 15-én, 18:00 órai kezdettel a Vakok Iskolája Nádor termében. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az MVGYOSZ ügyfélszolgálatánál, az info@mvgyosz.hu e-mail címen lehet, 2022. november 14-én 12 óráig.

Maroš Bango – A szlovák Bocelli

Maroš Bango gyönyörű hanggal és hatalmas szívvel megáldott, karizmatikus, vak előadóművész, akit „szlovák Bocelliként” emlegetnek a hazájában.
Egyaránt énekel operaáriákat, operetteket, kantilénákat, klasszikus és mai dalokat olyan híres előadók repertoárjából, mint a tenor Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli és Peter Dvorský, illetve Engelbert Humperdinck, Frank Sinatra és Karel Gott. Műsorában szerepelnek szakrális zenék, slágerek és különböző nemzetek népdalai (cigány, magyar, orosz, morva népzenék). Fantasztikus hallásának köszönhetően 4 hangszeren is játszik, így éneklés közben magát is tudja kísérni.
Feleségével 2010-ben Ambrello elnevezéssel, a látássérült emberek számára létrehozott civil szervezetet alapítottak, melynek célja kulturális, jótékonysági események és a fogyatékossággal élő személyeket segítő oktatási és szemléletformáló tevékenységek szervezése. Az elmúlt 10 évben több mint 30 jótékonysági koncertet rendeztek, melyek során Maroš Bango a szlovák opera és könnyűzene számos ismert személyiségével együtt énekelt.
Turnéi során a világ 15 különböző országában lépett fel a helyi szlovák nagykövetségek segítségével, többek közt olyan helyeken, mint Moszkva, Kréta, Brüsszel, Budapest, Varsó, Bécs, Ottawa, Toronto, New York, Chicago, Detroit, Washington, Róma, London, Stockholm, Berlin és Madrid.
Dalai széles közönségréteghez szólnak. Olyan varázslatos dallamok, melyek lenyűgözik az ember szívét és simogatják a lelket. Dalai különleges üzenetet hordoznak mindenki számára, boldog és boldogtalan szerelmesek, idősebbek és fiatalabbak, vidámak és szomorúak számára egyaránt. Koncertjei minden alkalommal szenzációs, egyedi zenei élményt jelentenek.
Eddig 8 CD-je jelent meg.

Jánoki Márió

Jánoki Márió szintén vak előadó művész, aki 1993-ban született Székesfehérváron. Ötéves korában kezdett a zenével foglalkozni. Először könnyű, populáris zenét játszott, 12 éves korában váltott klasszikus zongorára.
A székesfehérvári Herman László Zeneiskolában kezdte zenei tanulmányait. Már ekkor eldöntötte, hogy zenei pályára szeretne lépni.
2009-ben felköltözött Budapestre, és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában folytatta tanulmányait. 2014-ben kezdte meg magán énektanulmányait.

Kimagasló eredményei
2010-ben: Nemzetközi ifjúsági és gyermek fesztiválon I. helyezés; IV. Országos Farkas Ferenc zongoraversenyen II. helyezés
2011-ben Bécsi nemzetközi ifjúsági és gyermek fesztiválon zongora- és ének I. helyezés. Aranyharang díjat kapott Kárászy Szilvia alapító zongoraművésztől.
Európai Unió által létrehozott “Jelenlét” Művészeti Díj arany fokozata.
2012-ben IX. alkalommal megrendezett Négykezes és Két zongorás fesztivál, budapesti fordulóján II. helyezés. Részt vett a MOL Tehetség támogató programjában is. Az Újbudai Kulturális Intézet “Honoratus Kodály Zoltán” című pályázatára komponált zongoradarabjával I. helyezést ért el.

Ének eredményei 2013-14-es évben: Lengyelországban Lions World Song Festival különdíj meghívás Olaszországba. Arra a legbüszkébb, hogy erre a versenyre Benkő László és Bródy János írt neki egy dalt, mivel csak olyannal lehetett indulni, amely még nem hangzott el soha máshol.
Számos hazai versenyen ért el I. helyezést, mint például “A művészet hatalma”.
2014 decemberében a Ferenczi György Országos Zongoraversenyen is elindult, ahol Különdíjban részesült. A Hungarian Talent Show műsorában pedig II. lett, valamint különdíjat is kapott.

Jelenleg zenei producerként dolgozik saját vállalkozásában. Egy musical hangszerelésével, egy teljesen új színdarab elkészítésével foglalkozik.

A november 15-i budapesti műsorukon elhangzó művek:

1. Non ti scordar di me /Ernesto de Curtis – Domenico Furno/
Előadó: Maroš Bango és Jánoki Márió
2. Kiss the Rain
Előadó: Jánoki Márió
3. Di provenza /Giuseppe Verdi – F.M.Piave/
Előadó: Maroš Bango
4. Perfect
Előadó: Jánoki Márió
5. To stárnutí zrádné /Michal David– Lou Hagen/
Előadó: Maroš Bango és Jánoki Márió
6. Strangers in the night /Bert Kaempfert – Ch.Singleton/
Előadó: Maroš Bango
7. Love in Paris
Előadó: Jánoki Márió
8. Besame mucho /Consuelo Velázquez/
Előadó: Maroš Bango
9. All of me
Előadó: Jánoki Márió
10. My Way /C. Francois, J. Revaux – P. Anka/
Előadó: Maroš Bango és Jánoki Márió
11. Adagio G minor /T. Albinoni – R. Giazotto/
Előadó: Maroš Bango
12. Color Tenderness
Előadó: Jánoki Márió
13. Jaj, cica /Kálmán Imre – Csárdáskirálynő/
Előadó: Maroš Bango
14. Sorry Seems To Be The Hardest Word
Előadó: Jánoki Márió
15. Hajmási Péter /Kálmán Imre – Csárdáskirálynő/
Előadó: Maroš Bango és Jánoki Márió
16. Čardáš dvoch sŕdc /Peter Hanzely – Ľuboš Zeman/
Előadó: Maroš Bango

Helyszín: Vakok Iskolája, Nádor terem (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 39.).
Időpont: 2022. november 15., kedd 18:00