Az MVGYOSZ és a MÁV képviselői egy egyedülálló taktilis jelzésrendszer megismerése céljából tettek szakmai látogatást Olaszországban. A másfél éve elindult együttműködéstől egy a korábbiaknál olcsóbb és rugalmasabban felhasználható termék hazai elterjesztését reméljük.

Csoportkép, a delegáció tagjai és a jkj képviselői, háttérben az mvgyosz és a cég logójával

Csoportkép, a delegáció tagjai és a JKJ képviselői, háttérben az MVGYOSZ és a cég logójával

Szakmai látogatásra kaptunk meghívást az olaszországi Puglianelloban működő JKJ SRL. nevű cégtől, amely európai szinten elismert és széles körben alkalmazott taktilis burkolati jelzések gyártásával foglalkozik több mint egy évtizede. A még 2019-ben érkezett meghívásnak sokáig nem tudtunk eleget tenni, ám időközben olyan ígéretes együttműködési lehetőségek bontakoztak ki, melyek fényében az utazást nem lehetett tovább halasztani.

A négyfős delegáció tagjai az MVGYOSZ részéről Németh Orsolya és Erhart Péter akadálymentesítési ügyekért felelős munkatársak voltak. A MÁV képviseletében Marosin Éva, a Beruházás Lebonyolítási Igazgatóság Technológiai Tervezési Irodájának lebonyolító mérnöke, továbbá a JKJ és a szövetség közötti kapcsolattartásban tolmácsként és szervezőként is folyamatosan közreműködő dr. Linczényi Endre vett részt a szakmai úton.

A szakmai látogatás legfőbb célja a JKJ termékeinek és azok alkalmazásának részletes megismerése volt. Ebbe beletartozott a Puglianelloban működő gyár meglátogatása, a közterületeken elhelyezett taktilis burkolati jelzések tanulmányozása, valamint az Olasz Vakok és Gyengénlátók Szövetségével (UICI) történő tapasztalatcsere is a két szervezet akadálymentesítéssel kapcsolatos tevékenységéről, jó gyakorlatairól és közös céljairól. Emellett rövid városnézésre és a delegáció tagjai közötti személyes kapcsolatok elmélyítésére is kiváló lehetőséget adott az utazás.

Taktilis vezetősávok a nápolyi repülőtéren

Taktilis vezetősávok a nápolyi repülőtéren

A látogatás 2020. július 13-15. között zajlott. A delegáció tagjai hétfő délután érkeztek meg Nápoly repülőterére, ahol rögtön ki is próbálhatták a JKJ termékeiből készült és közel egy évtizede használatban lévő taktilis jelzéseket. Ez a nagy forgalmú helyszín kiválóan igazolta a gyártó azon érvelését, miszerint termékeik tartósak és nagy terhelésnek – pl. nehéz gépjárművek áthaladása, jelentős gyalogosforgalom, stb. – is ellenállnak. Ezen követelménynek való megfelelés rendkívül fontos olyan nagy forgalmat lebonyolító létesítményekben történő alkalmazás esetén, mint például a MÁV pályaudvarai, ahol a JKJ termékeinek magyarországi adaptációja reményeink szerint hamarosan elindulhat.

A látogatás első estéjén a JKJ képviselői látták vendégül a delegációt Puglianello egyik autentikus olasz éttermében. Már a vacsoraasztalnál elindult a szakmai eszmecsere az olasz és a magyar akadálymentesítési helyzetről. Ez a munka másnap délelőtt a gyárban a gyakorlatban is folytatódott.

A JKJ eredetileg polimer alapanyagú csövek gyártásával foglalkozott, ám felfedezve a taktilis burkolati jelzések piacán található rést, egyeztetve az olasz vakok szövetségével, lassan másfél évtizede elkezdték saját taktilis termékeik gyártását és forgalmazását. Polimer alapanyagú, számos színben és mintázatban megrendelhető taktilis jeleik szinte bármilyen felületre utólagosan is telepíthetők. A JKJ taktilis burkolati elemei kiemelkedően magas csúszásmentességi és tűzbiztonsági követelményeknek felelnek meg, melyek a piaci versenyben nagy előnyt jelentenek. Rendszerük abból a szempontból is egyedi és előremutató, hogy a burkolati jelzéseket speciális rádiófrekvenciás jeladó rendszerrel látják el, így egy „okos fehérbot” és egy mobilapplikáció segítségével a rendszer korlátlan mennyiségű információt képes szolgáltatni arról, hogy melyik vezetősáv milyen irányba halad, és hogy az elágazásokban egy-egy irányt választva milyen létesítményekhez juthatunk el. Ez a rendszer jelenleg tesztfázisban van, a legnagyobb kihívást most az „okos fehérbot” mindennapi közlekedéshez használható prototípusának kifejlesztése, illetve egy olyan eszköz létrehozása jelenti, mely bármilyen fehérbotra rögzítve biztosítja ezen információk megszerzését. Ez a megoldás széles körben teheti elérhetővé az „okos fehérbot” szolgáltatásait oly módon, hogy a felhasználók fehérbotokkal kapcsolatos egyéni preferenciáit is maximálisan érvényesülni hagyja.

Gyárlátogatás, a képen a delegáció tagjai, háttérben a taktilis jelzéseket gyártó gépsor

Gyárlátogatás, a képen a delegáció tagjai, háttérben a taktilis jelzéseket gyártó gépsor

A JKJ taktilis termékeivel ma már Olaszországon túl Európa számos országát ellátja. A szabványoknak megfelelő, ám államonként apróbb eltéréseket mutató taktilis jelzések gyártása során maximális figyelemmel vannak az adott államok látássérült embereket képviselő szervezeteinek egyedi igényeire, így a magyarországi alkalmazásoknak megfelelő vezetősávok és figyelmeztető jelzések gyártására is készen állnak. Ennek érdekében az MVGYOSZ és a JKJ között szerződés jött létre a hazánkban alkalmazandó termékek gyártásának elindításáról és a magyarországi felhasználáshoz szükséges információk átadásáról, melynek aláírására a cég részéről a szakmai látogatáson került sor.

A JKJ gyára egy dél-olaszországi kisváros szélén, kellemes környezetben helyezkedik el, a munka családias körülmények között folyik. A cég tulajdonosa és ügyvezetője, Mariano Iervolino személyesen ápol jó kapcsolatot az UICI vezetőségével, különösen Salvatore Romanoval, a szervezet operatív igazgatójával. Ez az együttműködés nemcsak a gyártás és az alkalmazás során jelent nagy segítséget, hanem a látássérült emberek érdekképviseletében is, melynek célja a biztonságos és önálló közlekedés feltételeinek kialakítása.

A JKJ termékeit az olasz vasútállomásokon és repülőtereken is alkalmazzák, emellett az elmúlt több mint egy évtizedben számos közterületen és intézményben kerültek elhelyezésre, például Róma metróhálózatát is ezzel a jelzésrendszerrel akadálymentesítették a látássérült utasok számára. Többek között ennek megtekintése céljából utazott az olasz fővárosba a delegáció. Róma történelmi városrészein többféle típusú taktilis jelzés található az utcákon, melyek között szintén a JKJ termékei tűnnek a legtartósabbnak.

Delegációnk látogatása az uici nél

Delegációnk látogatása az UICI-nél

Az UICI központi irodája a történelmi és művészettörténeti emlékekkel teli főváros szívében, a híres Spanyol lépcső közelében található egy régi bérház két emeletén. Az olasz országos szövetség idén ünnepli fennállásának centenáriumát, ám az évforduló alkalmából tervezett rendezvénysorozatot a koronavírus-járvány miatt nem tudják megtartani. Az UICI közel 50 munkatársat foglalkoztat, akiknek nagy része maga is látássérült. A szervezet tagja az Európai Vakok Szövetségének (EBU), melynek jelenlegi vezetőségében több olasz aktivista is helyet foglal. Az UICI 22 tartományi szervezettel rendelkezik, tagjainak száma nagyjából 80.000 fő, míg az olaszországi látássérült személyek számát 1.200.000 főre becsülik. A szervezet munkája során nagy hangsúlyt helyez az akadálymentes környezet kialakítására, valamint a látássérült személyek rehabilitációjára. Centenáriumi rendezvényeik fókuszában is az önállóság áll, tevékenységükkel azt kívánják bemutatni, mi mindenre képesek a látássérült emberek a munka és a mindennapok során a kézművességtől kezdve a művészeteken át az informatikáig.

Különféle színű és felületű taktilis jelzések

Különféle színű és felületű taktilis jelzések

Természetesen az UICI és az MVGYOSZ képviselői között lezajlott tárgyalás fő témája is az akadálymentesítés volt. A tárgyaló felek hamar találtak közös pontokat, melyek mentén elindulhat az együttműködés a két szervezet között. Ilyen például a taktilis jelzések szabványoknak és a látássérült emberek igényeinek megfelelő, országosan, illetve bizonyos tekintetben akár európai szinten is egységes kialakításának kommunikációja, a biztonságot garantáló alapok lefektetése, illetve ennek európai szinten történő megvalósítása érdekében az EBU-nál való közös fellépés. Az együttműködés kiemelt célja a jelenleg prototípusként működő, a látássérült emberek önálló tájékozódása szempontjából jelentős potenciált hordozó „okos fehérbot” és a hozzá tartozó rádiófrekvenciás „okos vezetősáv” rendszer továbbfejlesztése.

A tárgyalás keretében az MVGYOSZ képviselői bemutatták a magyarországi akadálymentesítés eddigi eredményeit, valamint a Távszem szolgáltatást is. Mindkét fél reményét fejezte ki a jövőbeni sikeres együttműködésre vonatkozóan, melynek keretében a JKJ és az UICI képviselői terv szerint hamarosan Budapestre látogatnak.

A hivatalos programot rövid római városnézés követte. A delegáció tagjai a szakmai látogatásról nemcsak élményekben, hanem ötletekben és tervekben gazdagon tértek haza.

Németh Orsolya