Ma már az utca embere is sejti, mire valók a járdákon lévő, hosszúkás és “pöttyös” domborulatok. De még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogyan kell úgy kialakítani azokat, hogy a látássérült közlekedőknek valóban támpontot nyújtsanak. Ebben segít az MVGYOSZ új állásfoglalása.

A szaknyelven “taktilis vezetősávnak” és “veszélyre figyelmeztető taktilis jelzésnek” nevezett megoldások a látássérült, elsősorban a teljesen vak, fehérbottal közlekedő emberek tájékozódását segítik, magyarországi szakszerű tervezésük és telepítésük pedig alig húszéves múltra tekint vissza. A fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, mint az építési és felújítási beruházások horizontális követelménye, egyre inkább teret kap a közösségi közlekedés és az épített környezet fejlesztése során, aminek következtében egyre több gyalogátkelőnél, vasúti és metróperonon, lépcsősor tetején, buszmegállóban és közparkban találkozhatunk taktilis burkolati jelzésekkel. Tény viszont, hogy ezek anyagminősége, kialakítása és állapota gyakran nem felel meg a követelményeknek és a látássérült közlekedők igényeinek.

Az MVGYOSZ akadálymentesítési ügyekért felelős munkatársai több mint másfél évtizede foglalkoznak ezen rendszerek tervezésének véleményezése mellett azzal is, hogy a taktilis burkolati jelzések kialakítására és alkalmazására vonatkozó nemzetközi szabványokat és jógyakorlatokat megismerjék és ezek egy részét hazánkban is meghonosítsák. Nagy segítséget nyújtanak ebben a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesületének (REKORE) tagjai, akik napi munkájuk során, a szakmai egyeztetések és helyszínbejárások alkalmával sokat tanulnak elsősorban a szövetség látássérült munkatársaitól a vak és gyengénlátó emberek közlekedési módjairól, a fehérbotos tájékozódás sajátosságairól, illetve a célcsoport közlekedési szokásaihoz kapcsolódó speciális igényekről.

Ennek az évtizedes szakmai együttműködésnek köszönhető, hogy a taktilis burkolati jelzések alkalmazására vonatkozó első MVGYOSZ állásfoglalás már közel egy évtizede létrejött. Ez a dokumentum 2016-ban némi módosítással megújult, ám a dinamikusan fejlődő gyakorlat következtében hamarosan újabb, nagyobb volumenű átdolgozás vált szükségessé.

Az MVGYOSZ elnöksége a 2021. május 27-ei ülésén hozott 30/2021. számú határozatával fogadta el a taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó új állásfoglalást. Ezzel több mint két és fél évnyi intenzív kutató és tapasztalatokat integráló munka végére került pont, melynek során az MVGYOSZ munkatársai és a REKORE vezetőségi tagjai közösen ismerték meg a területre vonatkozó nemzetközi szabványokat, és foglalták rendszerbe a taktilis burkolati jelzések kialakítása során hazánkban kipróbált és bevált gyakorlatokat.

A most hatályba lépett állásfoglalás a taktilis jelzések elfogadott és szabványos geometriájának meghatározásán túl lefekteti az alkalmazás alapvető szabályait, illetve követelményeket fogalmaz meg a taktilis jelzések kontrasztos kialakításával kapcsolatosan is, hogy a rendszer az alig- és gyengénlátó közlekedőknek is segítséget nyújtson. Ugyanakkor nem célja, hogy konkrét termékeket ajánljon, illetve, hogy minden speciális helyszínre vagy alkalmazási területre vonatkozó tervezési és telepítési útmutatásokat nyújtson. Ezért a dokumentum kidolgozása során nagy hangsúly került az érdekképviseleti szervezetek kapcsolódó szolgáltatásainak ajánlására és a tervezők biztatására, hogy minden esetben kérjék ki a látássérült emberek szervezeteinek véleményét már a tervezés kezdeti szakaszában. Egyes esetekben a taktilis burkolati jelzések Magyarországon elfogadott kialakítása megfelel a szabványokban foglaltaknak, de arra is van példa, hogy a szabványoknál enyhébb vagy éppen szigorúbb követelményeket fogalmaz meg az MVGYOSZ állásfoglalása. A szövetségnek az is célja, hogy az építészek, kert- és úttervező szakemberek, illetve a látássérült személyek és a velük foglalkozó rehabilitációs szakemberek is megismerjék a taktilis burkolati jelzések funkcióit és használatuk módját, ezért az állásfoglalás erre vonatkozóan is tartalmaz alapvető információkat.

Az új állásfoglalás létrejöttével olyan dokumentum született, mely leírva is rögzíti a taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó, a látássérült emberek országos érdekképviselete által elfogadott és megkövetelt alapelveket. A dokumentum azonban nemcsak az érdekképviseleti munka során tesz majd jó szolgálatot, hanem hasznos anyaga lesz a leendő építészek és rehabilitációs szakmérnökök oktatásának, illetve a már gyakorló szakemberek továbbképzésének is. Emellett az állásfoglalást az MVGYOSZ megosztja a közösségi közlekedés területén működő és a közúthálózat fejlesztésével foglalkozó cégekkel és intézményekkel, a tagegyesületek vezetőinek és akadálymentesítéssel foglalkozó munkatársainak pedig hamarosan továbbképzést is szervez a témában.

A taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó új állásfoglalás itt letölthető:

https://www.mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2021/06/allasfoglalas_taktilis_jelzesek_mvgyosz_2021.pdf

Németh Orsolya
szakmai vezető