A szövetség Braille könyvtárának alapját a vak munkások önképző körében 1903-ban lemásolt 23 verseskötet jelentette, melyet a tagok maguknak készítettek el tanulásra, olvasásra. Ezt az évet tekinthetjük a könyvtár alapítási évének, amely azóta bővül, gyarapodik.

A technika fejlődésével ugyan a látássérült olvasók már nemcsak Braille-írással érhetik el a számukra fontos műveket, ezek hangzóanyagként, később online is hozzáférhetővé váltak, de a magyarországi Braille-kultúra legnagyobb gyűjteményét máig az MVGYOSZ könyvtára adja.

A könyvtár jelenlegi állománya 1246 könyv, mely 11 ezer 243 kötetben érhető el. A gyűjtemény több mint fele a klasszikus és kortárs szerzők műveit öleli fel. Emellett nagy választékban érhetőek el történelmi, életrajzi könyvek, akció- és kalandregények, valamint szép számmal találunk az állományban verset és drámát is. Az ifjúság számára közel 300 könyvet kínálunk, a legkisebbektől a kamaszokig mindenki találhat kedvére valót mesét, regényt vagy ismeretterjesztő irodalmat.

A könyvtár állományának nagy részét kézi másolású könyvek alkotják. Ezeket a könyveket Braille táblával vagy Picht-írógéppel írták. Az 1910-es években másolt könyvek ma már múzeumi példányok. Persze van kivétel, Henryk Sienkiewicz Quo vadis? című sikerkönyve, aminek Braille-változata 1909-ben készült el, a mai napig kölcsönözhető. A legnagyobb terjedelmű könyv Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című műve 59 kötet, mégis az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban kölcsönzött könyv.

A költözés óta a Braille könyvtári állomány sokat változott. Némely könyv fizikai állapota nem tette lehetővé a további kölcsönzést, vagy nagy rövidírással készült, amit nem ismernek az olvasók, vagy tartalmában avult el, ezért az elmúlt két évben 150 könyv került selejtezésre.
Leválogatásra kerültek a több példányban nyomtatott könyvek is, ezeket honlapunkon ingyenesen ajánlottuk fel olvasóinknak.

Újdonság, hogy 13 angol nyelvű könyvet is lehet igényelni, ezek könnyített olvasmányok, melyek a nyelvet tanulóknak lehetnek segítségére.

A személyes kölcsönzésre a könyvek mérete, súlya, a pandémia, de főleg a kötetszám miatt egyre kevesebben vállalkoznak, hiszen nem mindenki tudja gurulós bőrönddel vagy hátizsákkal elszállítani magának az olvasnivalót. J. K. Rowling népszerű ifjúsági regénye, A Harry Potter és a halál ereklyéi Braille-írásban például 13 kötetből áll, így nem meglepő, hogy 2021-ben is sokan inkább a kényelmes postázást választották.

Összességében elmondhatjuk, hogy 2021-ben 471 zsák könyvet postáztunk, 1 zsákban általában 4 kötet fér el, tehát nagyjából 1884 kötetet csomagoltunk be és küldtünk el postai úton az olvasóknak.

Szilágyi Ildikó
könyvtáros