A látássérült emberek számára fejlesztett eszköz egy hagyományos szkennerhez képest igen kis méretűre összecsukható, használata könnyű és gyors, és hogy hogyan működik a gyakorlatban, műsorunkból kiderül.

A Gépház főhadiszállására ezúttal egy meglehetősen különleges eszköz érkezik egy kedves hallgatónknak köszönhetően. Az egyszerűen csak Pearl névre hallgató készüléket a Freedom Scientific forgalmazza, ezen konzorcium fejleszti többek közt a Jaws képernyőolvasó szoftvert is. A Pearl egy összecsukható, kis helyet foglaló, könnyű olvasókamera, mely dokumentumok, könyvek, egyéb írott anyagok beolvasására hivatott. A számítógépünkkel USB porton keresztül kommunikál, a beolvasott oldalakat pedig a Jaws beépített OCR modulja teszi elérhetővé. A Pearl összecsukva akár kisebb táskában, más eszközeinkkel együtt is hordozható, de saját tokot is mellékelnek hozzá. Kinyitva a kamera egy állványon foglal helyet, a szkennelni kívánt anyagot pedig lényegében a készülék alá kell helyezni.

Adásunkból megtudható, hogyan működik egy-egy anyag beolvasása, miként teszi egyszerűbbé az eszköz a könyvek beszkennelését, és persze az is kiderül, milyen minőségben kerülnek a Pearl által elolvasott anyagok a számítógépünkre.

Mikor? 2022. június 10-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető