Valentine’s Day ünnepe a múlt század vége felé indult világhódító útjára. Honnan ered az ünnep, hogyan kapcsolódik a látássérült emberekhez, és milyen praktikus ajándékokat kínál ez alkalomból az MVGYOSZ? Webáruházunk soron következő ajánlójában mindhárom kérdésre választ adunk.

A legenda szerint Rómában élt egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban, a harmadik század végén a császár, II. Claudius megtiltotta, hogy a fiatal férfiak házasságot kössenek – úgy vélte, hogy a fiatal férfiak jobb katonák lesznek, ha nem házasok. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben az uralkodó akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek a lányával Valentin összebarátkozott. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása, amely először az angolszász területeket hódította meg.

Geoffrey Chaucer angol költő 1383-as Valentin ünnepségre írta meg a „Madarak parlamentje“ című költeményét, amiben azt meséli el, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon.

A Valentin-napi szokásokat az angol kivándorlók magukkal vitték az Amerikai Egyesült Államokba. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el szokást Európában. A szerelmesek ünnepe Magyarországon az 1990-es évektől kezdődően vált népszerűvé.

A boltokat február elejétől elárasztják a szívecskés csokik, sütik, párnák és képeslapok, de azok, akik kicsit előre gondolkodnak, számos olyan termékeket találnak az MVGYOSZ webáruházának kínálatában, amellyel nemcsak szeretetüket, hanem gondoskodásukat és odafigyelésüket is kifejezhetik a jeles nap alkalmából.

Válogatásunk első darabja, a klasszikus Valentin-napi szimbólumot idézi meg, ugyanis a 21 cm széles tortasütő szívalakú. A kétrészes, kapcsos sütőforma nagyjából 7 cm magasságú, az elkészült süteményről kihűlés után a csatos oldalfal eltávolítható.
Tagi kedvezményes ár: 3021 Ft

Ha a most ajánlott fazéknak lenne névjegye, akkor biztos az szerepelne rajta, hogy „tésztafőzés és -szűrés egyszerűen”. A három darabból álló tésztafőző szettet egy főzésre is alkalmas acél edény, az edénybe pontosan illeszkedő, az alján és az oldalán lukacsos acél szűrőedény és egy műanyag fogóval ellátott üveg fedő alkotja. Főzés után a középső, szűrő rész kiemelésével a víz a lábasban marad, a tészta pedig máris mehet a tálalásra szolgáló tányérra. Az edény űrtartalma 6 liter. A termék egyaránt használható gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapon.
Tagi kedvezményes ár: 7788 Ft

A konyhai percjelző is igazi kincs a konyhában! Nem kell az időt figyelnünk főzés közben, csak beállítjuk a percjelzőt és az jelez nekünk a kívánt időben! A kínálatban szereplő percjelző óra egy tapintható alakot, egy séfet formáz. Az óra peremén fehér alapon fekete és kidomborodó jelzések segítenek a megfelelő időt beállítani. A beosztásokat 5 perces időközönként találjuk meg rajta, maximum 60 perc visszaszámlálásra képes.
Tagi kedvezményes ár: 1186 Ft

Természetesen azoknak is találhatunk ajándékot Valentin-napra a webáruházban, akiket inkább a technikai eszközök hoznak lázba. A Logic márkájú, kifejezetten gyengénlátók számára készült USB-s számítógépes billentyűzethez egy 30 cm hosszú, hajlítható gégecsöves, 10 ledből álló lámpát is csatlakoztathatunk, így plusz fényforrást biztosíthatunk magunknak. Az eszköz alapszíne sárga, a billentyűzeten lévő karakterek kontrasztosak, feketék, vastagon szedettek.
Tagi kedvezményes ár: 44787 Ft

Az ünnephez illeszkedő piros színben is elérhető a BlindShell 2 okostelefon, amely egy kifejezetten vak és gyengénlátó felhasználók számára fejlesztett nyomógombos, magyarul beszélő készülék. A telefont a fizikai billentyűzet segítségével és hangutasításokkal lehet kezelni. A telefonon több, speciális alkalmazás érhető el, amely kifejezetten a látássérült emberek mindennapjait hivatottak segíteni.
Tagi kedvezményes ár: 75000 Ft

Akár még egy pendrive is lehet, Valantin napi meglepetés, csak egy szép szöveges vagy hangüzenetet kell elrejtünk rajta a szerettünknek. A meglepetéshez ajánljuk a Kingston DataTraveler Exodia 32GB-os USB flash meghajtót, amely a praktikus hurok segítségével a kulcstartóra is felfűzhető.
Tagi kedvezményes ár: 2750 Ft

Ha pedig úgy érezzük, hogy a Valentin-nap nem múlhat el új plüss nélkül, akkor érdemes átböngészni az adománygyűjtő termékeket, ahol kicsi, közepes, nagy, fekvő és ülő plüss vakvezetőkutyákat is találhatunk.

Ajánlónk most sem teljes körű, további ötletekért, kérjük, keresse fel a webáruház honlapját.
Jó vásárlást és emlékezetes Valentin-napot kívánunk!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs