Közel másfél hónapja indult az a kampány, amely során Facebook-követőink Szeder, a fekete, csillogó szőrű labrador vakvezetőkutya-jelölt történetein keresztül betekintést nyerhettek a vakvezetőkutyák kiképzésébe.

AZ MVGYOSZ idei 1%-os kampánya Szeder személyes elbeszélésével, a kiképzés alatt álló vakvezetőkutya-jelölt szemszögéből mutatta be azt a felelősségteljes munkát, amelyet a látássérült emberek négylábú segítői a mindennapokban végeznek.

Kampányarcunk még tanuló, így a Szeder-sztorik epizódjai a kiképzés sikereibe, a felkészülés fontosabb momentumaiba és a leendő gazdával való összeszokás folyamatába engedtek bepillantást.

Szeder vidám, humoros beszámolóiból hétről hétre megtudtuk, mennyire büszke munkaruhájára, a piros hámra, milyen minősítéssel tette le az engedelmességi vizsgát, hogyan sajátította el a vezényszavakat, milyen körülmények között ismerte meg leendő gazdáját. Elmondta, miért tartja fontosnak a vakvezetőkutyák világnapját, mindezek után sikeres ellenőrző vizsgát tett, majd kiképzője, Gazsó Krisztina segítségével új gazdájához, Norbihoz költözött Szegedre.

Bár a páros közlekedésbiztonsági vizsgájáig még szinte egy teljes hónap van hátra, Szeder új környezetében is szorgalmasan gyakorolja a vizsgaútvonalakat és a fegyelmező gyakorlatokat.

Szeder egy a közel ezer kutya közül, aki az elmúlt negyven évben az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában sajátította el a vakvezetőkutya hivatást. Jelenleg nyolcvan látássérült személy közlekedik az MVGYOSZ által kiképzett kutyával és több tucat leendő vakvezetőkutya nevelése, kiképzése van folyamatban.

A vakvezetőkutya-kiképzés csapatmunka, melyben az önkéntes kölyöknevelőknek, a kutyakiképzőknek, a leendő gazdiknak és az önzetlen támogatóknak is fontos szerepe van.

Mint ahogy a kampányposztokban sokszor írtuk, most már szinte 100%, hogy Szederből vakvezetőkutya lesz! Köszönjük mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-ával hozzájárultak az MVGYOSZ munkájához és a szövetség által működtetett Vakvezetőkutya-kiképző Központjának működéséhez.

Szedernek és gazdájának, Pintér Norbertnek sikeres közös munkát, eredményes közlekedésbiztonsági vizsgát és boldog mindennapokat kívánunk.

Külön köszönet illeti vakvezetőkutya-kiképző munkatársunkat, József Annát a figyelemfelkeltő Szeder-fotókért, amelyek nemcsak dokumentálták, hanem megelevenítették a kiképzés mozgalmas napjait.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs