2023 tavaszán egy körültekintően közlekedő fiatal vak férfi egy helytelenül leparkolt rollerben úgy esett el, hogy a fején nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az MVGYOSZ közbelépésének eredményeként a balesetet okozó felhasználó nem használhatja tovább a szolgáltató rollereit, a sértett pedig méltányos összegű sérelemdíjban részesült.

2023 februárjában egy vak fiatalember hazafelé tartott újpesti otthonába, amikor körültekintő közlekedési attitűdje ellenére nem vette észre, hogy a járdán keresztben álló elektromos rollerek mellett nem fog tudni biztonságosan elhaladni. A fehérbotja beleakadt az egyik rollerbe, ami magával rántott egy másik, szabályosan leparkolt elektromos rollert. A fiatalember elesett, és a dominók módjára eldőlő rollerek egyik kiálló alkatrésze több centiméter hosszan megvágta a homlokát, ezzel nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.
Az esetet követően a fiatalember azonnal orvoshoz fordult és látleletet vetetett fel. Látó rokonával készíttetett néhány fényképet a balesetet okozó járműről, és azonnal az MVGYOSZ-hez fordult.

Ahogy azt itt megírtuk egy korábbi cikkben, az MVGYOSZ 2023 januárjában részt vett egy egyeztetésen a legnagyobb rollerszolgáltatók részvételével annak érdekében, hogy Budapesten létesítsenek olyan parkolókat, úgynevezett „MOBI pontokat”, amelyeket a látássérült emberek is észlelhetnek, és ahol szabályosan, a járókelőket nem zavaró módon lehet elhelyezni a már használni nem kívánt rollereket, elektromos robogókat és hasonló járműveket.

A balesetet okozó roller a Tier Operations nevű rollerszolgáltató érdekkörében működött. A januári egyeztetés révén volt élő kapcsolatunk a szolgáltatóval, így azonnal jeleztük a baleset tényét és előterjesztettük a sértett sérelemdíj iránti igényét.

Az előadóművészként dolgozó fiatalembernek a baleset következtében szüksége volt egy új kabátra, valamint gyógyszerérzékenysége okán különleges, jódmentes sebkezelő készítményeket igényelt, amelyet önerőből csak nagyon nagy nehézségek árán tudott kifizetni. Sérelemdíjra azért volt szükség, mert az orvosi látlelet alapján a leggondosabb orvosi kezelések és a legjobb sebkezelő készítmények ellenére is előreláthatóan több hónapos gyógyulási időt prognosztizáltak a homlokseb kapcsán.

A Tier Operations Kft. a sérelemdíj folyósításán túlmenően ígéretet tett arra, hogy mindaddig, amíg a rollerek szabályos parkolását lehetővé tévő MOBI pontokat nem alakítják ki, addig az MVGYOSZ által javasolt helyszínekre parkolást tiltó zónákat telepít.
Az MVGYOSZ többek között kilenc olyan zuglói helyszínen javasolt parkolást tiltó zónákat létesíteni, amelyeken látássérült vagy más fogyatékossággal élő emberek gyakran megfordulnak. Ilyen hely a Vakok Általános Iskolája, a Gyengénlátók Általános Iskolája, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló Tagintézménye, a két budapesti MVGYOSZ-tagegyesület ügyfélszolgálata és az MVGYOSZ székháza.

Mindenekelőtt hangsúlyozzuk, hogy a járdán felbukkanó váratlan akadályok ellen nincs hatékony védekezés. Ennek ellenére javasoljuk, hogy körültekintően, megfontoltan közlekedjen és fehérbotját minden esetben használja.

Ha mégis bekövetkezik a baj:

Először is vetessen fel látleletet a sérülésről, és tudja meg, melyik szolgáltatóhoz tartozik a balesetet okozó roller.
Ha fényképes bizonyítékot tud szerezni a rollerről és annak elhelyezéséről, az meggyorsítja a folyamatokat.
Amint kézhez kapta a látleletet, telefonon vagy e-mail útján vegye fel a kapcsolatot az MVGYOSZ-szel. Kollégáink feltesznek még néhány tisztázó kérdést, és lefolytatják a szükséges ügyintézést a szolgáltató bevonásával.

Dr. Velegi Dorottya
megbízott szakmai vezető