A megszokottól eltérő Egyesületi Elnökök Tanácsa ülést hívott össze az MVGYOSZ elnöke, dr. Nagy Sándor október elsejére. A szokásos menetrendtől eltérve most nem a sürgető és időszakos feladatok és kérdések közös megvitatása volt a cél, hanem egy minőségi, az MVGYOSZ elveinek, szellemiségének is megfelelő szemléletformáló programcsomag összeállítása, amelyhez elengedhetetlen a megyei egyesületek összefogása és valamennyi szereplő konszenzusa. A programot a közös tapasztalatok és vélemények alapján tervezi összeállítani az MVGYOSZ, ezért arra kérte a résztvevőket, hogy négy csoportban beszéljék át a szemléletformáló programok megvalósításával kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat és ennek mentén alkossanak egy közös víziót.

Még sosem rendeztünk ilyen közös gondolkodáson alapuló  eseményt, ennek ellenére meglepően jól sikerült. Nagyon értékes gondolatok gyűltek össze arról, hogy hogyan képzelnék el az egyesületi vezetők és a szemléletformáló programokat megvalósító munkatársaik a látássérült emberek számára ideális világot, és hogy milyen szemléletformáló programok segítenék őket ehhez hozzá.

Az MVGYOSZ kezdésként szeretné elérni, hogy a bevett „érzékenyítés” és „érzékenyítő programok” helyett használjuk innentől a „szemléletformáló” kifejezést. Ez ugyanis sokkal tágabb kategória, és sokkal jobban kifejezi, amit valójában mondani szeretnénk vele. Nem érzékenyebbé akarjuk tenni az embereket a látássérült emberek felé, hanem egy olyan világot teremteni, ahol biztonságban, méltósággal és komfortosan élhet minden ember, függetlenül attól, hogy látó vagy látássérült. Ehhez társadalmi szemléletformálásra van szükség, melybe a fogyatékos emberek szemléletének formálása ugyanúgy beletartozik, mint az ép embereké.

Különféle vélemények, víziók és tapasztalatok hangzottak el az összejövetelen, de az alábbiakban mindannyian megegyeztünk: olyan világban szeretnénk élni, ahol elfogadással, és nem sajnálattal fordulnak a látássérült emberek felé, ahol a fogyatékos személyek a társadalom aktív tagjai, akiknek számít a véleménye. Segíteni nekik a hétköznapokban egy lehetőség, de nem automatikus, hogy szükségük is van rá. Szeretnénk lebontani a látássérültekkel kapcsolatos pozitív és negatív sztereotípiákat, és mindenki számára élhető társadalmat teremteni, ahol a fogyatékos emberek átlagemberekké válhatnak.

Az MVGYOSZ azt tervezi, hogy idén még legalább egy alkalommal összegyűlünk, és a közösen kialakított vízió után rátérhetünk a konkrét szemléletformáló programcsomag kidolgozására.

Ádám Judit