Nagy örömünkre szolgál, hogy az olvasás világnapján jelenthetjük be, hogy az MVGYOSZ hangos- és Braille-könyvei mostantól elérhetőek a DITAL oldalán is, így egyetlen felületen valamennyi könyvformátumot megtalálnak az olvasók.

Az MVGYOSZ és a DITAL (Digitális Tartalom Látássérülteknek) folyamatosan arra törekszik, hogy az olvasók minél többféle és minőségibb szolgáltatást vehessenek igénybe. Mivel az olvasás az egyik legkedveltebb időtöltés a vak és gyengénlátó emberek körében, arra az elhatározásra jutottunk, hogy a DITAL és a szövetség könyvállományát összekapcsoljuk. Tesszük ezt azért, hogy a kedves olvasók minél több lehetőség közül választhassanak. Eddig, ha valaki hangoskönyvet vagy Braille-könyvet szeretett volna olvasni, a szövetség szolgáltatásait tudta igénybe venni. Míg azok az olvasók, akik szöveges változatú könyveket kerestek, a DITAL-on tudták ezt megtenni, ami külön regisztrációt és külön belépést igényelt. Mostantól azonban mindhárom formátum megtalálható egy helyen, illetve a belépés is egyszerűsödött.

Hangoskönyv, TXT és BRF
A DITAL-hoz való hozzáférést szintén megkönnyítettük: az aktiválást követően az oldalra a szövetség szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges, jól megszokott adatokkal, törzsszám és e-mail cím megadásával lehet belépni. Ezt követően, ha az olvasó rákeres egy könyvre, és a keresett könyv szerepel a szövetség állományában is, akkor a TXT-formátumon túl, közvetlenül egy linkre való kattintást követően, hangoskönyvként is meg tudja hallgatni a kiválasztott művet. Továbbá a Braille-kijelzőkre alkalmas BRF formátum is letölthető, amennyiben az adott kötet elérhető a szövetség Braille-könyvtárában, és rendelkezésre áll a nyomtatásra előkészített fájl.
Tóth László, aki éveken keresztül önkéntes alapon segítette a DITAL állományának bővítését, mostantól az MVGYOSZ dolgozójaként közreműködik a hangoskönyvek és a pontírású könyvek feltöltésében, de természetesen továbbra is koordinálja a DITAL-ra felkerülő TXT formátumú műveket. Mindez csak az első lépések egyike, mivel hamarosan a hangoskonyvtar.mvgyosz.hu oldalon is hozzáférhetőek lesznek a DITAL-on elérhető TXT és BRF formátumú kötetek.
Bízunk benne, hogy a szolgáltatások összekapcsolása az olvasóknak is legalább akkora örömet fog szerezni, mint amekkorát nekünk szerzett a tervezés és a fejlesztés során! Minden kedves régi és új felhasználónknak jó olvasást kívánunk!

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető

Dvariecki Bálint,
a DITAL üzemeltetője