Január 4. Louis Braille születésének évfordulója. Tiszteletére ezt a napot tartjuk számon a Braille-írás világnapjaként. 2021-ben online videópremierrel tisztelgünk a pontírás feltalálójának munkássága előtt.

 

Louis Braille 1809-ben született és kisgyermekként vesztette el a látását. A párizsi vakok intézetének diákjaként 1825-ben dolgozta ki saját pontírás rendszerét, mely az egész világon elterjedt. A 196 éves Braille-írás ma is a vak emberek írásbeliségének alapja, egyben segítőtársuk az élet minden területén.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elkötelezett a Braille-kultúra ápolása, a pontírás alkalmazásának jelenlegi és jövőbeni lehetőségeinek kiaknázása iránt. Ennek érdekében számos olyan szolgáltatást nyújt, melyek szorosan kapcsolódnak a Braille-íráshoz. Ide tartozik a Braille-könyvtár, a Braille-nyomda, valamint a pontírásos szövegek és kották készítése. Annak érdekében, hogy a magyar Braille-írás lépést tartson az írásbeli kommunikáció fejlődésével, a szövetség elnöksége Braille-bizottságot hozott létre és működtet.

2021-ben saját kisfilmmel hívjuk fel a figyelmet a vakok pontírásának nélkülözhetetlenségére és XXI. századi felhasználásának gyakorlataira. Hisszük, hogy a közel kétszáz éves Braille-írás ma sem elavult, egy olyan értéket képvisel, melynek a modern technológiákkal átgondoltan ötvözve még mindig van jövője.

A Braille-írás világnapja tiszteletére forgatott videót 2021. január 4-én reggel 9 órakor lehet megnézni az alábbi linken:

https://youtu.be/hD640UWGY2o

A videó a premier időpontját követően bármikor visszanézhető lesz.

Indítsuk együtt a 2021-es évet, és tisztelegjünk közösen Louis Braille emléke előtt!

 

dr. Nagy Sándor elnök