Sokan és sok helyről gyűltek össze az online térben november 19-én a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Bodor Tibor Kulturális Egyesület meghívására a hangoskönyvtár önkéntes felolvasói és a könyveket kölcsönző olvasók közül.

Gőzölgő kávé, tea, kényelmes fotelek, székek, könyvespolc, fényképek a falon, meghitt világítás: ez az enteriőr fogadta azokat, akik november 19-én este hat órakor bekapcsolódtak az első online felolvasó-olvasó találkozó inspiráló beszélgetésébe. Persze mindez 35 külön otthonba engedett bepillantást, hiszen az MVGYOSZ és a BTKE által meghirdetett eseményre sok magyarországi településről, sőt külföldről is bejelentkeztek az önkéntesek és a Bodor Tibor Hangoskönyvtár olvasói.

A fehérbot napján megrendezett – és igen nagy népszerűségnek örvendő – felolvasó-olvasó találkozó novemberben online valósult meg, így azok az érdeklődők is be tudtak kapcsolódni, akik az előző, személyes részvétellel megvalósuló eseményre a földrajzi távolságok miatt nem jöhettek el.

A résztvevőket dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője és Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte. Mindketten hálájukat fejezték ki az önkéntes felolvasóknak, akik sokszor munka és család mellett vállalkoznak arra, hogy újabb és újabb könyvekkel örvendeztessék meg a látássérült olvasókat.

A résztvevők a találkozó első perceiben megemlékeztek a 2021. november 9-én, életének 36. évében elhunyt Bélteki Lajosról, aki eleinte önkéntesként, majd januártól a szövetség technikus munkatársaként járult hozzá a hangoskönyvek gyarapodásához.

Az olvasók többsége ezen az alkalmon találkozhatott először a könyvekhez hangot adó felolvasókkal, akik péntek estére nem egy regény, mese, vers vagy éppen matematika tankönyv narrátoraként szólaltak meg, hanem személyes bemutatkozásukkal, motivációikkal és történeteikkel örvendeztették meg az olvasókat.

Sokan és sok helyről érkeztek, sokféle végzettséggel, fiatalok és régebben fiatalok, mégis több dologban ugyanazokat a gondolatokat fogalmazták meg. A közös pont: a könyvek szeretete, az olvasás szenvedélye és az adni akarás volt. A résztvevők azt is megtudhatták, hogy az önkéntes felolvasóknak legalább akkora örömöt szerez a könyvek felolvasása, mint azoknak, akik a hangoskönyvtárban elérhető műveket kikölcsönzik. A találkozó online vendégei fontosnak ítélték meg azt is, hogy a felolvasás-olvasás örömén túl egy összetartó, egymást segítő közösségre találtak.

A közel három és fél órás online találkozón számos kérdés vetődött fel és sok szívet melengető történet hangzott el mindkét oldalról, amelyek őszintesége, közvetlensége még közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket.
A novemberi esemény első volt az online találkozók sorában, de ahogy a zárszóban is elhangzott, biztosan nem az utolsó. Az MVGYOSZ és a BTKE hívja és várja a felolvasókat és a könyvtár olvasóit a következő eseményre is, amelynek időpontjáról a szövetség honlapján és hírlevelében adunk tájékoztatást.

Kérjük, hogy addig se feledkezzenek el arról, hogy a felolvasók számára szöveges vagy hangüzenetet küldhetnek egy-egy mű elolvasását követően az info kukac mvgyosz.hu e-mail címre. Amennyiben használják a Facebook közösségi oldalt, kérjük, csatlakozzanak a Felolvasók, olvasók BTKE Facebook-csoporthoz.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs