A Nyugati pályaudvaron zajló felújítási és karbantartási munkálatok keretében megkezdődött az utascsarnok és a peronok látássérült utasok számára történő akadálymentesítése. A munkálatok megkezdésére a taktilis burkolatokat gyártó cég képviselői is Magyarországra látogattak és az MVGYOSZ vezetőivel is megbeszélést folytattak.

A pályaudvaron a taktilis vezetősávokat és veszélyre figyelmeztető jelzéseket az olasz JKJ utólag telepíthető termékeiből alakítják ki.

Ez alkalomból hazánkba látogatott a gyártó képviselője, Mariano Iervolino, hogy megtekintse a telepítés kezdeti fázisait és megbeszélést folytasson a hazai forgalmazóval a felmerülő műszaki kérdésekről. A június 22-ei bejáráson és szakmai egyeztetésen az MVGYOSZ képviseletében Németh Orsolya szakmai vezető és Erhart Péter akadálymentesítési szakértő vett részt, akik már ki is próbálták az első jelzéseket.

A bejáráson jelen volt Giuseppe Fornaro, az olasz vakok szövetsége (UICI) technológiai fejlesztésekért felelős szakértője is, aki az elmúlt években tanácsaival segítette a JKJ okos taktilis elemeinek kifejlesztését. Délután az olasz gyártó által kidolgozott rendszerhez szükséges “okos fehérbot” továbbfejlesztéséről az Óbudai Egyetemen létrehozott Ariadné Vakvezető Rendszer fejlesztőivel, dr. Kutor Lászlóval és Mezei Miklóssal tárgyaltak a JKJ, az UICI és az MVGYOSZ képviselői.

A delegáció június 23-án az MVGYOSZ irodájában is látogatást tett, ahol dr. Nagy Sándor elnök és dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető mutatta be a szövetség tevékenységeit és innovatív szolgáltatásait. Ezt követően az UICI képviselője is bemutatta a szervezetet, amely az MVGYOSZ-hez hasonlóan 22 tagegyesülettel rendelkezik és szintén 2018-ban ünnepelte fennállásának centenáriumát.

A JKJ és a szövetségek képviselői együttesen nyilvánították ki szándékukat a jövőbeni szorosabb együttműködésre a vak és gyengénlátó emberek minél önállóbb életvitelének támogatása érdekében.
A szakmai programok mellett az olasz vendégek ellátogattak többek között a városligeti Vakok Kertjébe, megismerkedtek Budapest néhány nevezetességével, valamint a magyar gasztronómia egy-két különlegességével is.

Németh Orsolya
szakmai vezető