Október 13-án partnerei, tagegyesületeinek képviselői részvételével rendezte meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Vakok Kertjében az idei fehérbot napi ünnepségét. Az eseményen három Braille-emlékérmet és öt Hangomat adom díjat is átadtak.

A szabadtéri ünnepség résztvevőit először Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója köszöntötte, majd elmondta, több mint 80 ezer látássérült ember él Magyarországon, akik megbecsült és hasznos tagjai a társadalomnak. Beszédében méltatta az MVGYOSZ sokszínű szakmai munkáját, amellyel a szövetség hozzájárul a látássérült emberek esélyegyenlőségének megteremtéséhez. Mint mondta: „Magyarország Kormányának stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, amelynek eredményeként, 2010 óta háromszorosára nőtt a költségvetési támogatásuk.”

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke megnyitójában elmondta, hogy a szövetség székház-beruházása a befejezéséhez közeledik, így néhány hónap múlva már a felújított Sipeki-villa és az új szolgáltatóház várja a szolgáltatásokat igénybe vevő vak és gyengénlátó embereket. Örömét fejezte ki, hogy a hangoskönyvtárat és a megújult Távszem szolgáltatást egyre többen használják, valamint, hogy a látássérült tanulók számára készülő adaptált (Braille-, nagybetűs és elektronikus) tankönyvek száma jóval meghaladta az előző évi igényléseket, ami azt mutatja, hogy a diákok számára fontos és hiánypótló a szövetség tankönyv-adaptálási szolgáltatása.

A beszédeket követően dr. Nagy Sándor Nyitrai Zsolttal közösen adta át az MVGYOSZ elnöksége által 2023-ban adományozott Louis Braille-emlékérmeket. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2023-ban a látássérült emberek érdekében végzett több évtizedes szakmai munkája elismeréseként Louis Braille-emlékérmet adományozott Babolcsi Andrea múzeumpedagógusnak, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu munkatársának, Dvariecki Bálintnak, az Alko-Soft Nonprofit Bt. ügyvezetőjének, a LESEK konferencia főszervezőjének és Szilágyi Ildikónak, az MVGYOSZ nyugállományba vonult könyvtárosának.

Nyitrai Zsolt és dr. Nagy Sándor Babolcsi Andreával a díjátadáson

Nyitrai Zsolt és dr. Nagy Sándor Babolcsi Andreával a díjátadáson

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2021-ben új díjat alapított, amellyel az önkéntes felolvasók munkáját ismeri el. A díjat azon felolvasók kaphatják meg, akik 500 órát meghaladóan olvastak fel a Bodor Tibor Hangoskönyvtár számára. Az elismerést minden évben a szövetség legrangosabb eseményén, a fehérbot nemzetközi napján vehetik át a díjazottak. Az idei évben öt önkéntes felolvasó: Gulyásné Vastag Irén, Király-Tajti Ildikó, Szerencsés Melinda, Mach András és Varjasi Gábor vehette át a díjat szimbolizáló kristálymikrofont és a kapcsolódó emléklapot.

Dr. Nagy Sándor Puskás Kata és az idei Hangomat adom díjas felolvasók

Dr. Nagy Sándor Puskás Kata és az idei Hangomat adom díjas felolvasók

A Hangomat Adom díjak átadását követően Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke megköszönte az önkéntes felolvasók áldozatos munkáját, majd szeretett nagyapja, Bodor Tibor emlékét idézte meg, aki 500 könyvet olvasott fel, közel 9000 órában a látássérült személyek számára.

A díjátadást a Vakok Iskolája Legato kórusának fellépése tette emlékezetessé. A kórus 2018-ban a tanulók kezdeményezésére szerveződött újjá, a repertoárban a reneszánsztól a XX. század végéig találunk zeneműveket. A kórus tagjai az iskola általános és szakiskolás tanulói, tanárai és volt diákjai. A sokszínű együttes célja a közös zenélés mellett felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő személyekben rejlő értékekre a zene segítségével. A fehérbot napi eseményen a résztvevők többek között Beethoven Örömódáját, Arcadelt Ave Maria című és Bárdos Lajos Tiszai dallamok című művét hallhatták.

A 2023-as év mérföldkő jelentőségű a szövetség életében, hiszen Magyarország Kormányának támogatásával decemberben befejeződik az MVGYOSZ Hermina úti székházának a felújítása, melynek köszönhetően a szövetség méltó körülmények között biztosíthatja a látássérült emberek életvitelét megkönnyítő szolgáltatásait.

Az idei fehérbot napi rendezvény már egyfajta ráhangolódás volt az örömteli eseményre is, a díjátadásokat követően a szövetség kerekasztal-beszélgetést szervezett a székházberuházásról a tervezésben és kivitelezésben résztvevő szakemberek bevonásával.
A beszélgetést dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője vezette, beszélgetőpartnerei Falvai Balázs építész, a DBA műterem vezető tervezője, az MVGYOSZ székházfelújításának tervezője, Böröczffy István műszaki ellenőr, a Böröczffy Mérnöki Iroda ügyvezetője és Erhart Péter, az MVGYOSZ székházfelújítást koordináló munkatársa volt.

A székház-beszélgetés résztvevői: dr. Nagyné Berke Mónika, Böröczffy István, Erhart Péter, Falvai Balázs

A székház-beszélgetés résztvevői: dr. Nagyné Berke Mónika, Böröczffy István, Erhart Péter, Falvai Balázs

A jó hangulatú, kötetlen diskurzus során a résztvevők felidézték a hároméves közös munka emlékezetes pillanatait, megismertették a jelenlévőket az újjáépített székház legfontosabb változásaival. Akadálymentesített terek, lift, többfunkciós termek, új szolgáltatótér és egy kívül-belül megújult épületegyüttes várja 2024-től a látássérült személyeket. A beszélgetés érdekessége volt, hogy a résztvevők tapintható építészeti elemekkel is megismerkedhettek, többek között tapintható tervek, makettek, homlokzatdíszítő elemek, üvegtéglák és bádogdíszek sorakoztak az asztalon.

A kerekasztal-beszélgetés részleteiről hamarosan a Hobby Rádióban hallhatnak összeállítást az érdeklődők.

A díjazottaknak szívből gratulálunk! A rendezvény emlékezetes pillanatait megörökítő fotókból néhány napon belül összeállítást teszünk közzé az MVGYOSZ Facebook-oldalán.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs