Az Európai Vakvezetőkutyás Szövetség (European Guide Dog Federation, EGDF) hírlevelében intéztek felhívást a vakvezetőkutyával közlekedő svéd látássérült személyek az európai közösséghez.

Kérésüket a vakvezetőkutyák világnapjához kapcsolódóan ezúton adjuk közre.

“Svédországban élő vakvezetőkutyásként sosem lehetünk biztosak abban, hogy beengednek minket kávézókba, üzletekbe, kórházakba vagy edzőtermekbe. Ha valaki állásinterjúra vagy tanfolyamra szeretne jelentkezni, sohasem tudhatja, mikor kérik arra, hogy hagyja otthon a kutyáját. Az efféle visszautasításokból adódó szorongás gyakran oka lehet annak, hogy a vakvezetőkutyával közlekedők inkább otthon maradnak. Ez nagymértékben korlátozza azt a szabadságot, amelyet a kutyával való közlekedés biztosít a vak vagy gyengénlátó személyek számára.

Már több mint egy évtizede érkeznek panaszok az ombudsmanhoz az efféle diszkriminációk miatt, eddig azonban e panaszok nem jártak semmilyen következménnyel. Világossá szeretnénk tenni a politikusaink számára, hogy számos országgal szemben messze el vagyunk maradva ebben a kérdésben.

Ha ön olyan országban él, ahol a vakvezetőkutyával közlekedő személyek bárhová szabadon beléphetnek, kérjük, üzenjen a svéd demokráciáért felelős miniszterasszonynak, és tudassa vele, mit is jelent ez! Hívjuk fel rá a figyelmét, milyen fontos lenne Svédországban is ugyanezt a szabadságot élvezni! Bizonyosan hatást gyakorol majd a miniszter asszonyra, ha a világ minden tájáról küldenek képeslapokat, emaileket.  Írjanak neki minél többen a Vakvezetőkutyák Világnapja alkalmából, legkésőbb 2021. május 5-ig!

Cím:

Märta Stenevi

Regeringskansliet, 103 33 Stockholm, Sweden.

e-mail: a.registrator@regeringskansliet.se

Szolidaritásukat és támogatásukat ezúton is köszönjük!”

Az MVGYOSZ már elküldte a Miniszter Asszonynak a magyarországi jogszabályi hátteret ismertető és a vakvezetőkutyával közlekedő svéd látássérült emberek esélyegyenlőségének biztosítását kérő támogató levelét.

Kérjük, ha teheti, segítsen Ön is!